Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Čína schválila používání populárního přípravku na hubnutí Wegovy

Terno pro Novo Nordisk. Lék Wegovy míří na trh v Číně, země se potýká s narůstající obezitou u lidí

Čína schválila používání populárního přípravku na hubnutí Wegovy, který vyrábí dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk.

Přečíst článek
Autobusová doprava k metropoli neodmyslitelně patří

Obyčejná práce: Praha má špičkovou městskou dopravu, říká autobusák

Profese autobusáka nevymře. O tom je přesvědčený Jiří Janíček, který busy pražské MHD řídí již patnáctým rokem. „Nemohl jsem sehnat práci a nabídka pražského Dopravního podniku mě oslovila. Udělal jsem si řidičák, složil testy a zkoušky a nastoupil. Toho rozhodnutí vůbec nelituju,“ říká řidič z povolání.

Přečíst článek
Universal music group, ilustrační foto

Velká hudební vydavatelství žalují aplikace na generování hudby pomocí AI

Velké americké nahrávací společnosti Sony Music, Universal Music Group (UMG) a Warner Records podaly žalobu na firmy Suno a Udio, jejichž internetové aplikace uživatelům umožňují generovat hudbu pomocí umělé inteligence (AI). Podle nahrávacích společností se platformy dopouštějí porušování autorských práv v masovém měřítku.

Přečíst článek
Peking s Prahou spojuje přímá letecké linka

Praha obnovila přímé lety do Pekingu. Česko láká čínské turisty

Praha má znovu přímé letecké spojení s pevninskou Čínou. Každé pondělí, středu a pátek zajistí společnost Hainan Airlines pravidelné lety mezi českou metropolí a Pekingem. Zájem turistů z Číny o Česko roste.

Přečíst článek
Otavově MTX Group loni klesl provozní zisk o dvě miliardy  korun

Otavově MTX Group loni klesl provozní zisk o dvě miliardy korun, přesto jde o druhý nejlepší výsledek

Průmyslové skupině MTX Group českého podnikatele Petra Otavy v loňském roce klesl zisk před zdaněním, odpisy a amortizací EBITDA o dvě miliardy na 3,1 miliardy korun. Celkové nekonsolidované tržby skupiny loni meziročně klesly o čtvrtinu na 54,3 miliardy korun. Jde i tak po roce 2022 o druhý nejlepší výsledek skupiny v její historii. 

Přečíst článek
palác Lucerna

Dagmar Havlová prodala za miliardu většinový podíl v Paláci Lucerna

Dagmar Havlová prodala většinový podíl v pražském Paláci Lucerna za téměř miliardu korun skupině BTL. Švagrové exprezidenta Václava Havla zůstal podíl 25 procent. Uvedl to server Forbes na základě vyjádření Havlové a technického ředitele BTL Tomáše Drbala. Peníze z prodeje budou podle Havlové využity na rekonstrukci objektu, který je od roku 2017 národní kulturní památkou.

Přečíst článek
Těžební OKD loni klesl čistý zisk na 2,9 miliardy korun, snížily se také tržby

Těžební OKD loni klesl čistý zisk na 2,9 miliardy korun, snížily se také tržby

Těžební společnosti OKD loni klesl čistý zisk na 2,9 miliardy korun z 5,1 miliardy o rok dřív. Ziskové hospodaření firma očekává i letos a příští rok, kdy se počítá s ukončením těžby černého uhlí. Snížily se také tržby z předloňských 14,1 miliardy na 12 miliard korun v loňském roce. Výsledky sdělila mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková. Vlastníkem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

Přečíst článek
Developerský projekt v Dolních Chabrech

Izraelský developer se vrací do Dolních Chaber. Postaví tam dalších 240 bytů

Developer Star Group do dvou let v Praze 8 – Dolních Chabrech vybuduje 242 bytů v deseti bytových viladomech. Developer investuje do nových etap projektu dvě miliardy korun.

Přečíst článek
App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

Obchod s aplikacemi App Store americké společnosti Apple porušuje nařízení Evropské unie o digitálních trzích. Uvedla to Evropská komise. Apple podle ní brání vývojářům aplikací v přesměrování spotřebitelů na alternativní nabídky. Vyšetřování praktik Applu zahájil Brusel v březnu a firmě zaslal svá předběžná zjištění. Obvinění by mohlo vést k vysoké pokutě.

Přečíst článek
Součástí hlídání může být výcvik i další služby

Kolik stojí hlídání psa? K ceně dovolené připočítejte další tisíce korun

Jedete na dovolenou a váš pes s vámi nesmí? Tenhle problém řeší před prázdninami tisíce domácností. Pokud chlupáče nepohlídá někdo z rodiny, nezbývá, než se spolehnout na služby psího hotelu. Nebo si na venčení a péči najmout hlídačku. Stačí do internetového vyhledavače napsat heslo hlídání psů. Jak ale poznat tu nejvhodnější?

Přečíst článek
Hotel Kempinski Portorož

OBRAZEM: Kde bydlet na pobřeží Slovinska? Odpovědí je hotel Kempinski Portorož

Ačkoliv většina Slovinců míří k moři do sousedního Chorvatska, i samotné Slovinsko má svoji riviéru s malebnými městečky jako je Piran či Portorož. Právě v tom druhém se nachází historický hotel, kam se už na sklonku Rakouska-Uherska sjížděla smetánka z celého císařství.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme