Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

O investování se teď hodně mluví a kdo se ještě nesetkal s pojmy jako ETF nebo S&P 500, jako by nebyl. Právě o ETF kopírující americký akciový index top pěti set firem je aktuálně největší zájem. Zajímavá je nejen jeho jednoduchost nebo nízkonákladovost, ale také výkonnost, která se v posledních sto letech pohybovala kolem osmi procent ročně. Michael Kopta, člen vedení české a slovenské pobočky XTB, ale upozorňuje, že investovat všechno jen do amerických akcií se nevyplácí.

Přečíst článek
Čínský premiér Li Čchiang

Čínský premiér navštívil Austrálii, zajímalo ho především lithium

Čínský premiér Li Čchiang navštívil továrnu na zpracování lithia ve státě Západní Austrálie, a zdůraznil tak snahu Číny o zajištění klíčových nerostných surovin používaných mimo jiné při výrobě baterií do elektromobilů, chytrých telefonů a dalších elektronických zařízení. Li ukončil návštěvu Austrálie, kam se vydal jako první předseda čínské vlády po sedmi letech, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Země EU chtějí použít aktiva Ruské centrální banky na obnovu Ukrajiny

Jak by Češi ukončili válku? Většina by obětovala území Ukrajiny ve prospěch Ruska, ukázal průzkum

Přibližně dvě třetiny Čechů by podpořily rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu územních ztrát ve prospěch Ruska, vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM. Podíl lidí podporujících rychlé ukončení války však proti lednu mírně klesl. Více než polovina obyvatel podporovala setrvání ukrajinských uprchlíků v Česku.

Přečíst článek
Louis Vuitton

Trh s luxusním zbožím letos poroste nejpomaleji od pandemie. Brzdí ho Čína

Celosvětový prodej luxusního zboží pro osobní potřeby, jako jsou oděvy, doplňky a kosmetické výrobky, v letošním roce čeká spíše stagnace. Při konstantních směnných kurzech by mohl vykázat růst, který ale meziročně nepřekročí čtyři procenta. To bude nejslabší výkon od roku 2020, tedy od začátku pandemie. Za letošní slabý růst bude zodpovědná hlavně Čína, kde se nejbohatší lidé vyhýbají okázalému předvádění. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila společnost Bain & Company.

Přečíst článek
Radomír Lapčík

Lapčíkova SAB Financial Group kupuje kontrolní podíl v Trinity Bank

Společnost SAB Financial Group podnikatele Radomíra Lapčíka kupuje kontrolní podíl v Trinity Bank. Dosud měl Lapčík podle údajů z Evidence skutečných majitelů v bance podíl 29 procent. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

Přečíst článek
Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Jak nepřijít o své peníze na účtu při ztrátě partnera

Češi se dnes více dělí o náklady domácnosti a více jak polovina párů společně spravuje i své rodinné finance a bankovní produkty. Třetina má dokonce jen jeden společný účet. Jen málokdo si je však vědom rizika zablokovaných peněz a kdy se to může u takovýchto účtů stát. O investice a budování majetku se pak partneři obvykle už tolik nedělí. A i své příjmy tají před svým partnerem stále více jak čtvrtina lidí, jak vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro Partners Banku, které se za tři měsíce od vstupu na trh podařilo získat už přes 50 tisíc klientů.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Kolik zaměstnanců zůstane v Liberty? Záležet bude na novém investorovi, řekl Jurečka

Zaměstnanci zadluženého hutního podniku Liberty Ostrava mohou žádat o půjčky od Moravskoslezského kraje pro překlenutí doby bez výplaty. Náhrady mezd by mohl prvním pracovníkům začít Úřad práce ČR posílat příští týden. Odboráři zatím odrazují pracovníky hutě od podávání hromadných výpovědí. O podnik mají podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vážný zájem dva investoři.

Přečíst článek
SU-57

Problém pro ruské letectvo? Ukrajinci našli slabá místa a útočí i ve vnitrozemí

Nedávný útok ukrajinského dronu zřejmě poškodil jednu, možná dvě vzácné ruské neviditelné stíhačky na letecké základně hluboko v týlu ruského území. Tento úder poukázal na problém ruského vojenského letectva. Bez ohledu na to, kolik má letadel, musí je mít někde zaparkovaná. A dokonce i stovky kilometrů hluboko na ruském území mohou na tyto letecké základny zaútočit levné drony, napsal server Business Insider.

Přečíst článek
Fisker Ocean

Americký výrobce elektromobilů je v problémech. Spolupráce s Nissanem nevyšla

Americký výrobce elektromobilů Fisker v pondělí požádal o bankrotovou ochranu, zkrachovalo mu totiž jednání o investici s velkou automobilkou. Krach jednání tak firmu vystavil riziku, že jí rychle dojdou peníze na dodávky jejího modelu SUV Ocean ve Spojených státech a v Evropě, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Finální montáž automobilů v továrně automobilky Hyundai v Nošovicích

Hyundai jede. Automobilce stoupl zisk, tržby a vyrobila i více vozidel

Automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku loni stoupl zisk o 2,92 miliardy na 13,87 miliardy korun. Tržby jí vzrostly o 21,25 miliardy na 188,99 miliardy korun. Nárůst zisku představuje 26,6 procenta, u tržeb jde o 12,7 procenta, uvedla společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek
Nejnovější modely traktoru pro nejmenší děti

Obyčejný byznys: Začalo to parním válcem. Výrobci plechových hraček Kovap již táhne na osmdesátku

Světové výrobce kovových hraček by v současnosti šlo spočítat na prstech. Mimo Čínu jsou na světe poslední tři. Český Kovap, Wagner z Německa a Tin Treasures z Indie. Na posledním hračkářském veletrhu v Norimberku vystavoval Kovap z Chuchelna na Semilsku a právě indický Tin Treasures.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme