Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Americký miliardář Warren Buffett

Buffettova investička snížila podíl v čínské automobilce

Investiční společnost Berkshire Hathaway znovu snížila svůj velký podíl v čínské automobilce BYD. Akcie největšího čínského výrobce elektromobilů začala prodávat v roce 2022 poté, co se jejich cena více než zdvacetinásobila. Nově drží firma miliardáře Warrena Buffetta v BYD 6,9 procenta místo dřívějších sedmi procent. Vyplývá to z hlášení podniku hongkongské akciové burze.

Přečíst článek
Vinařství Kabola

OBRAZEM: Vinařství Kabola na Istrii obnovilo výrobu vín v hliněných amforách

Přečíst článek
Jasmín používaný v luxusních parfémech sbíraly v Egyptě i pětileté děti

L'Oréal řeší problém. Jeho luxusní parfémy mají napojení na dětskou práci, zjistila BBC

Některé ingredience v parfémech dvou luxusních značek sbíraly děti, odhalilo vyšetřování britské stanice BBC. Konkrétně se jedná o jasmín, který loni v létě používaly značky Lancôme a Aerin Beauty.

Přečíst článek
Fotbal je víc než hokej. Tipsport čeká rekordní sázky

Fotbal je víc než hokej. Tipsport čeká rekordní sázky

Na domácí mistrovství světa v hokeji vsadili lidé u největší české sázkové kanceláře Tipsport celkem 1,703 miliardy korun. Byl to rekord mezi hokejovými šampionáty, vloni i předloni to bylo 1,4 miliardy korun. Ale v porovnání zájmu o sázky pořád vede fotbal. I když čísla jsou podobná. Žádný jiný sport, ani Olympiáda, se ve výši sázek s těmito dvěma sporty v Česku nemůže měřit.

Přečíst článek
Nikola Hodková ze společnosti Infráček

Nikola Hodková: Je škoda, že se děti nerady učí matematiku nebo fyziku. Dopadá to na pracovní trh

Ve školství se pohybuje již několik let. V poslední době se však Nikola Hodková rozhodla, že do škol vrátí radost a hru. Její společnost Infráček proto vyvíjí inovativní pomůcky a hry, které mají dětem pomoci najít si cestu k předmětům, jako jsou matematika nebo chemie. Vedle toho se ale zabývá i tím, jak umělá inteligence promění pracovní trh. „Systém, kdy se ve škole něco naučím, na základě toho dostanu práci a tu budu dělat dalších dvacet třicet let, tak ten definitivně skončí. AI některé trhy úplně zruší, ale zároveň bude jiné vytvářet. Lidé se tak budou muset neustále vzdělávat,“ myslí si zakladatelka a CEO Infráčku Nikola Hodková.

Přečíst článek
Řetězec Starbucks po exitu společnosti z Ruska se přejmenoval na Stars Coffee

Žádná Coca-Cola či Starbucks v Rusku. Značky předcházejí „patentové“ loupeži

Americké společnosti Coca-Cola a Starbucks požádaly o opětovné zaregistrování svých ochranných známek v Rusku. Chtějí tak ochránit svá práva na duševní vlastnictví poté, co v roce 2022 v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu zemi opustily. Uvedl to ruský list Vedomosti.

Přečíst článek
Saúdové a Francouzi kupují podíl v londýnském letišti

Saúdové a Francouzi získali většinu v největším britském letišti Heathrow

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF a francouzská soukromá investiční společnost Ardian získají větší podíl v londýnském letišti Heathrow. Po transakci v hodnotě 3,26 miliardy liber (95,5 miliardy korun) budou obě firmy společně vlastnit v letišti podíl 37,6 procenta, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení firem.

Přečíst článek

Krach třetí největší evropské cestovky. Na dovolenou neodletí 180 tisíc lidí

Zkrachovalá třetí největší evropská cestovní kancelář FTI Touristik GmbH zrušila všechny objednané cesty. Dosud byly zrušené jen zájezdy s odjezdem do pátku 5. července včetně. Její krok se dotkne dalších 175 tisíc klientů. Na základě dnešního rozhodnutí věřitelského výboru to podle agentury DPA oznámil předběžný insolvenční správce Axel Bierbach.

Přečíst článek
Po Amazonu investuje do datacenter ve Španělsku velké peníze i Microsoft

Po Amazonu investuje velké peníze do datacenter ve Španělsku i Microsoft

Americká technologická společnost Microsoft plánuje investovat 7,16 miliardy dolarů (166 miliard korun) do nových datových center ve Španělsku. O tom, že firma požádala o povolení k výstavbě, informovala podle agentury Reuters aragonská regionální vláda. Potvrdila tak dřívější zprávu místního listu El Heraldo. Na severovýchodě země v Aragonii vzniká významné cloudové centrum.

Přečíst článek

Penny je nově generálním partnerem českého fotbalu

Řetězec PENNY se stal generálním partnerem české fotbalové reprezentace. Navazuje tak na svou dosavadní spolupráci s Fotbalovou asociací ČR (FAČR), která je založena zejména na podpoře mládežnického, regionálního i seniorského fotbalu nebo oblasti e-gamingu. Reprezentace má díky Penny generálního partnera po čtyřleté odmlce. Partnerská smlouva se týká mužské i ženské fotbalové reprezentace.

Přečíst článek
Stavební dělník

Metrostav loni vydělal přes miliardu

Čistý zisk skupiny Metrostav v roce 2023 meziročně vzrostl o 29 procent na 1,1 miliardy korun. Vzrostly také její provozní výnosy, tedy příjmy pocházející z hlavní činnosti firmy, a to meziročně o 3,5 procenta na 51,6 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Přečíst článek

Křetínský může koupit Thyssenkrupp. Má souhlas regulátorů

Německý antimonopolní úřad schválil plán investiční skupiny EP Corporate Group (EPCG) českého podnikatele Daniela Křetínského na převzetí podílu v ocelářské divizi německé firmy Thyssenkrupp. S odvoláním na oznámení úřadu o tom informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme