Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Úklid Himalájí. Nepálci sebrali z osmitisícovek 11 tisíc tun odpadu

Úklid Himalájí. Nepálci sebrali z osmitisícovek 11 tisíc tun odpadků

Nepálská armáda při každoročním úklidu Himalájí letos z Mount Everestu a dalších dvou vrcholů odstranila 11 tisíc tun odpadků, čtyři mrtvá těla a jednu kostru, informovala stanice BBC.

Přečíst článek
Michal Strnad, majitel holdingu Czechoslovak Group

MNC Capital chce trumfnout Strnada a zvýšila nabídku na převzetí Vista Outdoor

Investiční společnost MNC Capital zvýšila nabídku na převzetí americké společnosti Vista Outdoor, která ale preferuje jinou dohodu s českou firmou Czechoslovak Group (CSG). MNC už jednu nabídku učinila, Vista ji však odmítla jako neadekvátní. Nyní se MNC rozhodla nabídka zvýšit na 39,50 dolarů za akcii, což Vistu oceňuje na více než tři miliardy dolarů (přes 67 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
SpaceX znovu testuje raketu Starship, cílem je dostat ji do kosmu a zpět

A teď vzhůru na Mars. Muskovi se podařilo vzlétnou a znovu přistát s lodí Starship

Společnost SpaceX dnes na čtvrtý pokus poprvé dokončila testovací let svého obřího dopravního systému Starship, s nímž chce v budoucnu létat na Měsíc nebo na Mars. Na rozdíl od třetího testu se její vesmírná loď nerozpadla při klesání atmosférou a přistála v Indickém oceánu, byť s poškozeným křídlem. Společnost miliardáře Elona Muska tak učinila významný krok na cestě k opakovaně použitelnému vesmírnému plavidlu.

Přečíst článek
Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Plyn z Ruska odebírat nepřestaneme, uvedl v Petrohradu maďarský ministr zahraničí Szijjártó

Maďarsko je spokojeno se spoluprací s Ruskem v dodávkách zemního plynu a nemá v plánu přestat jej od Moskvy nakupovat. A to navzdory tlaku, který je na Maďarsko v tomto ohledu vyvíjen. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Přečíst článek
CEO společnosti Nvidia Jensen Huang

Apple sesazen. Pozici druhé nejhodnotnější firmy světa bere Nvidia

Tržní hodnota amerického výrobce čipů Nvidia poprvé překročila tři biliony dolarů (zhruba 68 bilionů korun). Společnost Nvidia tak podle agentury Reuters předstihla americkou technologickou firmu Apple a stala se druhým nejhodnotnějším podnikem na světě. Jedničkou zůstává americký softwarový gigant Microsoft.

Přečíst článek
Škoda po tragické srážce vlaků v Pardubicích přesáhne 110 milionů korun

OBRAZEM: V Pardubicích se srazily dva vlaky. Čtyři lidé zemřeli, zraněných jsou desítky

Při srážce rychlíku a nákladního vlaku v Pardubicích ve středu pozdě večer zemřeli čtyři cestující, dalších 27 lidí skončilo v nemocnicích.

Přečíst článek
Pohled na vrtnou soupravu

Čtyři kilometry pod zemí. Obří vrt zkoumá významné ložisko ropy na Moravě

Geologové a vrtaři Moravských naftových dolů (MND) dokončují nejhlubší vrt za uplynulá tři desetiletí. Průzkum se koná u obce Krumvíř na Břeclavsku. Finální hloubka je 4,34 kilometru a kompletně vyvrtáno bude v druhé polovině června. Průzkumný vrt slouží k objevení významného ložiska ropy a plynu na jižní Moravě. 

Přečíst článek
CEO společností Google a Alphabet Sundar Pichai

Vysoká hra. Britská média ženou Google před soud, požadují 400 miliard

Americká internetová společnost Google bude muset v Británii čelit žalobě za údajné zneužívání dominantní pozice na trhu s internetovou reklamou. Rozhodl o tom dnes podle agentury Reuters londýnský odvolací soud pro hospodářskou soutěž. Žaloba po firmě požaduje odškodné až 13,6 miliardy liber (téměř 400 miliard korun) jménem vydavatelů, kteří tvrdí, že jim praktiky Googlu způsobily ztráty. Firma obvinění odmítá.

Přečíst článek
Meopta stála 16 miliard, ukázal znalecký posudek

16 miliard. Tolik dostal klan Rausnitzů za Meoptu

Nadnárodní investiční fond Carlyle Group loni za stoprocentní podíl ve společnosti Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití, zaplatil bezmála 16,1 miliardy korun. ČTK informaci získala ze znaleckého posudku, který ocenil jmění Meopty-optika v souvislosti s její následnou fúzí s firmou Meopta.

Přečíst článek
Legenda železnice. Slovenská strela z roku 1936 je národní kulturní památkou

Slovenská strela z roku 1936 se vrací na koleje. Na jeden jediný den

Společnost Dako CZ ze skupiny CSG miliardáře Michala Strnada dopraví na jeden den do Ostravy legendární Slovenskou strelu. Tato národní kulturní památka je hlavním tahákem mezinárodního železničního veletrhu Rail Business Days, který se uskuteční v ostravském Trojhalí Karolina v termínu od 11. do 13. června.

Přečíst článek

Penta chystá fondy i pro drobnější investory. Řídit to bude Tomáš Kálal

Skupina Penta výrazně mění přístup k financování svého byznysu – připravuje nové investiční fondy, které nabídnou investorům podíl na projektech Penty.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme