Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Denisa Materová je novou generální ředitelkou Promet Group

Ostravskou strojírnu Promet Group, spolumajitele Tatra Trucks, nově řídí Denisa Materová

Novou generální ředitelkou ostravské strojírenské skupiny Promet Group se stala Denisa Materová, dcera loni zesnulého zakladatele skupiny Reného Matery.

Přečíst článek
Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček

Finančník Hubáček vstupuje na slovenský energetický trh

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka vstoupila na slovenský energetický trh. Prostřednictvím své divize UCED koupila energetickou společnost GGE. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Akvizici už dříve schválily antimonopolní úřady v ČR i na Slovensku.

Přečíst článek
Hnědouhelná elektrárna Jänschwalde

Kompenzace za přechod od uhlí. Křetínského LEAG může dostat desítky miliard

Evropská komise v principu souhlasí s plánem Německa vyplatit společnosti LEAG ovládané podnikatelem Danielem Křetínským až 1,75 miliardy eur (zhruba 43 miliard korun) jako kompenzaci za plánovaný odchod od uhlí do roku 2038. Uvedlo to podle agentury Reuters německé ministerstvo hospodářství.

Přečíst článek
Ukrajinští vojáci při cvičení

Ukrajinci našli další způsob financování války. Okrádají Rusy přes call centra

Ukrajina provozuje stovky podvodných call center, kterými okrádá ruské občany a výdělky financuje svou armádu. V rozhovoru s deníkem Izvestija to řekl místopředseda představenstva ruské státní banky Sberbank Stanislav Kuzněcov. Objem takto vyvedených peněz podle něj jen za loňský rok činil 250 miliard rublů (64 miliard korun).

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

Fiala: Česko se v příštím roce konečně odřízne od ruské ropy

Česká republika se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení výjimky na dovoz ruské ropy chce premiér Petr Fiala (ODS) požádat ihned poté, co bude dokončen projekt rozšíření italského ropovodu TAL. Práce na něm se nyní naplno rozběhly.

Přečíst článek
Letadlo Airbus A330neo společnosti Delta Air Lines

Airbus využívá krize Boeingu. Jedná o velkém prodeji letadel A330neo do Číny

Evropský výrobce letadel Airbus jedná o velkém prodeji letadel A330neo do Číny. Některé přední čínské letecké společnosti zvažují nákup více než 100 modernizovaných modelů A330 se dvěma uličkami. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. O podmínkách se stále jedná a načasování prodeje je nejisté.

Přečíst článek
Ruské falešné zprávy a videa se snaží podkopat pařížskou olympiádu

Už to začíná. Rusové zaplavují sociální sítě deepfake videi o pařížské olympiádě

Ruští sportovci mají zakázáno soutěžit na letních olympijských hrách pod vlajkou své země. A Rusko se rozhodlo obrátit svůj hněv proti olympiádě a jejímu letošnímu hostiteli, Paříži, napsal list The New York Times.

Přečíst článek
Knihovna (ilustrační foto)

Albatros manželů Horákových kupuje konkurenční rodinnou firmu

Akvizicí Libristo Media chce knižní vydavatelství Albatros Media expandovat do zahraničí. Vsetínská firma prodává 22 milionů knih ve více než sto padesáti jazycích, je internetovým knihkupectvím s nejširší nabídkou na světě. 

Přečíst článek
Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by mohlo znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu

Rusko by časem mohlo uvést opět do provozu Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou na jihovýchodě Ukrajiny obsadilo, ale sdílí názor mezinárodních pozorovatelů, že nyní by to mohlo být nebezpečné. Uvedl to šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Přečíst článek

Výrobci nábytku TON klesly loni tržby meziročně o čtvrt miliardy. Zisk ale rostl

Společnosti TON z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku, která je předním světovým výrobcem ohýbaného nábytku, loni meziročně klesly tržby téměř o 231 milionů korun na 577,4 milionu korun. Firma avšak vykázala mírně vyšší čistý zisk. Zatímco v roce 2022 činil přibližně čtyři miliony korun, loni byl přes 6,1 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné na webu společnosti.

Přečíst článek

Aktivista Ackman prodal kus své firmy Pershing Square

Deset procent za miliardu. Aktivistický investor Bill Ackman prodal desetinu své firmy několika fondům v privátním prodeji. Za rok má následovat IPO jeho hedgeového fondu na newyorské burze.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme