Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Střelný prach ve španělské továrně vyrábějí už 700 let. Poslední roky ve spolupráci se českým miliardářem Strnadem

Střelný prach ve španělské továrně vyrábějí už 700 let. Poslední roky ve spolupráci se českým miliardářem Strnadem

Na území španělského města Granada se střelný prach vyrábí nepřetržitě již neuvěřitelných 700 let. Tenhle unikátní historický milník si 31. května slavnostně připomněla společnost Fábrica de Municiones de Granada (FMG), která je nositelem tradice výroby střelného prachu v Granadě, a i po sedmi stoletích tento produkt nadále vyrábí. Od roku 2020 ji v produkci nejenom střelného prachu pomáhá slovenský holding MSM Group, člen průmyslově-technologické skupiny Czechoslovak Group (CSG).

Přečíst článek
Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Ovládne Křetínský Atos? Ukáže se v létě. V cestě mu stojí silný rival

Konsorcium kolem českého podnikatele Daniela Křetínského předložilo upravený návrh na záchranu zadlužené francouzské technologické společnosti Atos. Upravenou nabídku podle sdělení Atosu předložila rovněž společnost Onepoint, která je největším akcionářem Atosu. Podle agentury Reuters hodlá Atos do středy rozhodnout o těchto dvou návrzích. Křetínského mluvčí Daniel Častvaj uvedl, že nic dalšího nebude k těmto informacím dodávat.

Přečíst článek
Potraviny, obchod

Lidstvo stárne, zaměříme se na jídlo pro starší, řekl šéf gigantu Nestlé

Porodnost klesá a Nestlé coby globální gigant v oblasti kojenecké výživy se tomu musí přizpůsobit, řekl ředitel této firmy Financial Times.

Přečíst článek

Tak se to dělá. Nový šéf vzkřísil módní značku GAP. Akcie firmy rostou o desítky procent

Akcie amerického prodejce oděvů Gap prudce rostou, krátce po zahájení obchodování pátečního obchodování přidávají zhruba 22 procent. Reagují na zprávu, že společnost, která změnila vedení i obchodní strategii a přišla s modernějším stylem, zvýšila celoroční výhled prodeje. GAP zveřejnil hospodářské výsledky za první kvartál a nový výhled ve čtvrtek na svém webu.

Přečíst článek
Diamo propustí na 350 lidí. Kdo musí z kola ven, dozví se to příští týden

Diamo propustí na 350 lidí. Kdo musí z kola ven, dozví se to příští týden

Státní podnik DIAMO Stráž po Ralskem na Českolipsku zahájí v pondělí 3. června propouštěcí pohovory se zaměstnanci, výpověď by mělo dostat 341 lidí, to je zhruba deset procent zaměstnanců.

Přečíst článek
Kovosvit od března nevyplácí zaměstnancům mzdy, ti hromadně podávají výpovědi.

V Kovosvitu už dala většina lidí výpověď. Firma jim od března neplatí

Ve strojírenské firmě Kovosvit MAS v Sezimově Ústí na Táborsku podalo k dnešku výpověď 178 z 220 zaměstnanců.

Přečíst článek
Bolt

Sdílená auta v Praze nabídne i Bolt

Provozovatel alternativní přepravy Bolt spustí v Praze novou službu na sdílení aut. K pronájmu bude v hlavním městě nabízet kolem 400 vozidel. Služba bude k dispozici od dnešního dne (pátek) v aplikaci společnosti. Novinářům ji dnes představil ředitel služby Bolt Drive Václav Soukup. Společnost se tak přiřadí k dalším provozovatelům takzvaného carsharingu v metropoli.

Přečíst článek

Komárkovy MND rekordní rok 2022 nezopakovaly. Tržby loni spadly na čtvrtinu, zisk byl ale nadprůměrný

Energetické a těžební společnosti MND podnikatele Karla Komárka klesly loni tržby na čtvrtinu, činily necelých 56 miliard korun. Také zisk se propadl z 3,2 miliardy na 806 milionů korun. Důvodem je pokles cen energií na velkoobchodním trhu. Zatímco tržby se vrátily zhruba na úroveň let 2018 až 2020, zisk byl i přes pokles výrazně vyšší než v řadě předchozích let, vyplývá z výroční zprávy, na kterou upozornil Ekonomický deník.

Přečíst článek

Miliardář Krsek prodal podíl v dodavateli operačních sálů

BHM Group miliardáře Tomáše Krska prodala podíl ve skupině Block z Valašska, která je dodavatelem operačních sálů. Za nezveřejněnou sumu ji odkoupil investiční fond Central Europe Industry Partners (CEIP). Newstream o transakci informovala poradenská společnost KPMG, která prodej zprostředkovala. V posledních letech se firma Block přeorientovala z ruského na středoevropský trh.

Přečíst článek
Temu, Shein

Temu čeká v EU víc kontrol. Na čínskou platformu se nově vztahují přísnější pravidla pro internetový obsah

Evropská komise (EK) v pátek oficiálně označila čínský internetový obchod Temu za velmi velkou on-line platformu (VLOP), na kterou se budou v Evropské unii vztahovat přísnější pravidla pro internetový obsah. Podobná pravidla už se vztahují například na Google, Facebook, YouTube, TikTok, Shein nebo na síť X.

Přečíst článek
Martin Peleška, šéf Toyota ČR

Šéf Toyoty: Omlazení českého vozového parku brzdí široká nabídka. Lidé mají problém si nové auto vybrat

Na totální obrat konce spalovacích motorů v Evropě už je pozdě. „Všechny automobilky v posledních pěti letech investovaly stovky miliard eur na základě politiky vytvořených pravidel. Pokud by se teď koncepce začala měnit, všechny tyto investice by přišly vniveč,“ říká šéf Toyoty ČR Martin Peleška. Na co budou jezdit auta budoucnosti a proč se omlazování českého vozového parku táhne, odpovídal v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme