Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Od Jindřicha VIII. ke Křetínskému. Jak vypadalo půltisíciletí Royal Mail, kterou chce český podnikatel koupit

Daniel Křetínský se chystá převzít Royal Mail, která má více než půl tisíciletí trvající historii. V jaké formě kultovní pošta je? A může Křetínskému v nákupu britského „rodinného stříbra“ někdo zabránit?

Přečíst článek
Datové centrum Googlu v Nizozemsku

Bigtechy se tlačí do jihovýchodní Asie. Google v Malajsii investuje miliardy

Google investuje dvě miliardy dolarů (45,9 miliardy korun) do svého prvního datového centra a centra pro cloudové služby v Malajsii. Oznámená investice je zatím největší investicí Googlu v této zemi.

Přečíst článek
Merck

Merck kupuje EyeBio za tři miliardy dolarů, rozšíří nabídku léků na oči

Farmaceutická společnost Merck se dohodla na koupi soukromé biotechnologické společnosti EyeBio. Hodnota transakce má činit až tři miliardy dolarů (68,6 miliardy korun). Akvizice má rozšířit nabídku experimentálních léků Mercku o přípravky na oční choroby. Uvedla to firma Merck v prohlášení.

Přečíst článek
Radarový systém společnosti Eldis

Pardubický Eldis hlídá indický vzdušný prostor. Dodá další radary za stovky milionů

Společnost Eldis Pardubice, český výrobce aktivních radarových systémů, získala významnou zakázku v Indii. Firma, jejíž radary pokrývají prakticky celý vzdušný prostor této země, do roku 2026 dodá do Indie další dvě desítky radarů. Kromě toho aktuálně řeší v Indii zakázku od indického námořnictva a pobřežní stráže na 11 kombinovaných radarů a letos vyhrála tendr na dodávku přesného přibližovacího radaru nové generace pro organizaci HAL. Po dokončení všech instalací bude v Indii fungovat téměř šest desítek radarů společnosti Eldis.

Přečíst článek
privátní značky potravin

Rohlik Group obhajuje loňský triumf. Znovu vyhrál prestižní světové ocenění za své privátní značky

Miil BIO Čerstvé mléko plnotučné 3,6 % a Kitchin Hrášek ve slaném nálevu získaly cenu Salute to Excellence Awards. To je prestižní světové ocenění, které každoročně uděluje Private Label Manufacturers Association za vynikající produkty uváděné pod privátními značkami.

Přečíst článek
Pivo se z běžného nápoje stává přepychem

Minipivovary stagnují. Loni přibyl jen jeden

V České republice na konci loňského roku působilo 508 minipivovarů, což bylo meziročně o jeden minipivovar více. Srovnatelné bylo i množství piva, které uvařily. Činilo zhruba 418 tisíc hektolitrů, přičemž většinu z toho tvořilo jedenáctistupňové pivo. Na tiskové konferenci v Praze to dnes novinářům řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSMP) Michal Voldřich. 

Přečíst článek
Okolí polského dolu Turów

Polsko musí platit. Česká žaloba na těžbu v dole Turów uspěla

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za nelegální těžbu ve hnědouhelném dole Turów od září 2021 do února 2022. Soud ve dvou rozsudcích potvrdil, že Evropská komise postupovala správně, když pokuty, které v minulosti soud Varšavě uložil, strhla z polských splátek z evropských fondů.

Přečíst článek
Odbory ve firmě Samsung Electronics vyhlásily první stávku v historii

V Samsungu se poprvé v historii chystá stávka odborů

Odbory v jihokorejské technologické společnosti Samsung Electronics vyhlásily na příští týden první stávku v 55leté historii firmy, požadují vyšší mzdy, píše BBC. Odbory mají zhruba 28 tisíc členů, což je více než pětina zaměstnanců podniku. Jednodenní protest plánují na 7. června.

Přečíst článek
Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Křetínský je zase o něco blíž k převzetí britské pošty. Royal Mail souhlasí s nabídkou

Společnost International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail, přijala nabídku na převzetí od českého miliardáře Daniela Křetínského. Oznámila to v dokumentu pro akciovou burzu v Londýně. Křetínského nabídka firmu ohodnocuje na 3,57 miliardy liber (103,5 miliardy korun). Návrh ještě musejí schválit akcionáři IDS, hlasovat by měli na valné hromadě v září. Souhlas musí dát i britská vláda.

Přečíst článek
Řada západních firem zůstává v Rusku navzdory dřívějším plánům na odchod

Většina západních firem je stále v Rusku. Když odejdeme, vezmou si naše značky, obávají se

Řada západních podniků, včetně firem Avon Products, Air Liquide a Reckitt, stále zůstává v Rusku, a to navzdory dříve ohlášeným plánům na odchod z tohoto trhu. Důvodem jsou rostoucí překážky pro opuštění Ruska, ale i fakt, že aktivita ruských spotřebitelů se zotavuje. Informuje o tom na svých internetových stránkách list Financial Times.

Přečíst článek
Michal Strnad, majitel CSG

Strnad kupuje za desítky miliard divizi sportovního vybavení americké firmy Vista Outdoor

Společnost Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada koupí za 1,96 miliardy dolarů (44,4 miliardy korun) divizi sportovního vybavení americké firmy Vista Outdoor. Firmy o transakci jednaly od loňska, Vista nabídku přijala až díky tomu, že CSG v pondělí nabízenou částku zvýšila o 50 milionů dolarů.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme