Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Dubaj obnovila program spuštění létajících taxíků od společnosti Joby Aviation

Toyota investuje miliardy do výrobce létajících taxi

Japonská automobilka Toyota investuje 500 milionů dolarů (téměř 11,5 miliardy korun) do amerického start-upu Joby Aviation, který chce vyrábět a provozovat létající taxi s elektrickým pohonem podobné helikoptérám. Akcie Joby Aviation na trhu Nasdaq v New Yorku krátce před 16:00 středoevropského letního času přidávaly téměř deset procent.

Přečíst článek
Praha - Ruzyně

David Ondráčka: Státní Letiště Praha hledá kupce pro opravárenské kapacity, privatizace probíhá potichu

Přečíst článek
Nové elektrické SUV Škoda Elroq

Škoda Auto představila nové elektrické SUV. Cena začíná pod milionem

Škoda Auto rozšířila svou nabídku elektrických vozů o kompaktní SUV Elroq. K prvním zákazníkům by se měl dostat v prvním čtvrtletí příštího roku, objednávat jej bude možné od středy. Zákazníky chce oslovit hlavně cenou začínající na 799 tisíc korunách, což je nejméně v této třídě, a navíc je na některých trzích srovnatelná s jeho protějškem Karoq se spalovacím motorem.

Přečíst článek
Smažený sýr, ilustrační foto

Restaurací se zdravým jídlem přibývá. U Čechů vítězí smažený sýr

Vegetariánská jídla aktuálně v ČR nabízí dvojnásobný počet podniků oproti roku 2019. Vyplývá to z dat, která poskytl pokladní systém Dotykačka. Z vegetariánských pokrmů je podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka nejoblíbenější smažený sýr s bramborami a tatarskou omáčkou. Vyšší zájem o vegetariánské potraviny evidují také obchodní řetězce, které oslovila.

Přečíst článek
LAMA energy od ledna sníží ceny pro všechny zákazníky

LAMA energy od ledna sníží ceny pro všechny zákazníky

Situace na energetickém trhu se stabilizuje a přes mírný růst cen se dá jejich další vývoj předpovídat lépe než v minulém nejistém období. Také díky tomu může společnost LAMA energy od ledna 2025 snížit ceny elektřiny a zemního plynu všem svým zákazníkům. Snížení ceny se bude týkat všech zákazníků, ať už mají smlouvy na dobu neurčitou, či fixní tarify. Zároveň s tím LAMA energy láká v kampani nové zákazníky na produkty s fixaci na jeden či dva roky. 

Přečíst článek
Karel Mičulka, výkonný manažer skupiny APF GROUP

VERDANT nabízí dlouhodobé udržitelné investice do zemědělských pozemků a evropského zemědělství

Skupina APF GROUP oznamuje zahájení činnosti privátního fondu kvalifikovaných investorů VERDANT (APF GROUP EUROPE SICAV P.L.C.), který se zaměřuje na dlouhodobé investice do zemědělských projektů a nákupu zemědělských pozemků. Fond, harmonizovaný podle evropské směrnice AIFMD, nabízí roční výnosy přesahující 10 procent při minimální investici 100 tisíc eur s doporučeným investičním horizontem 5 let.

Přečíst článek
Teplárna Frýdek-Místek

Odklon od uhlí bude stát české teplárny 200 miliard

Investice do transformace českých tepláren přesáhnou 200 miliard korun. V posledních třech letech přešlo od spalování uhlí na jiný typ paliva deset tepláren v ČR, které zásobují dohromady 110 tisíc domácností. Další velké teplárny plánují odklon od uhlí v příštích letech, transformaci chtějí dokončit do roku 2030.

Přečíst článek
Český ministr průmyslu Jozef Síkela

Stav českého průmyslu se stále zhoršuje. Obrat je v nedohlednu a propouští se

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu jsou stále ponuré. V září se zhoršovaly 28. měsíc v řadě. Vyplývá to ze zveřejněných údajů indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu. Ten vykázal hodnotu 46 bodů. V srpnu to bylo 46,7 bodu. Meziměsíční zhoršování podmínek tedy ještě o něco zrychlilo.

Přečíst článek
Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině

Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině

Diamanty jsou možná věčné, ale poptávka po nich rozhodně ne. Nelehké časy nyní zažívají jak těžaři, tak i zpracovatelé drahých kamenů. A na pomyslném vrcholu současné krize stojí ti z Indie.

Přečíst článek
Testovací polygon pro drony na Sokolovsku bude jediným v Česku i Evropě

Na Sokolovsku vznikne testovací polygon pro drony. Bude jediný v Evropě

Polygon pro testování bezpilotních leteckých systémů, který má vzniknout u Nového Sedla na Sokolovsku, bude svého druhu jediným v Evropě. Možnost testování samotných přístrojů, ale i jejich koordinace s dalšími druhy letecké dopravy, se zatím jinde neprovádí. Uvedl to při podpisu memoranda o společném postupu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Přečíst článek
Zrekonstruovaný obchodní dům Máj na rohu Národní a Spálené ulice v Praze bude mít vedle obchodů a restaurací i zábavní centrum a střešní vyhlídkovou terasu

Obchodní dům Máj zavřel i druhé dětské hřiště. Lidi tam nechodili

Pražské obchodní centrum Máj trvale uzavřelo vnitřní dětské hřiště Lvíčkov. Společnost Amadeus Real Estate (ARE), která Máj vlastní, o tom informovala na facebooku hřiště.

Přečíst článek
O2

Operátor O2 může převzít Nordic Telecom, uvedl antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil skupině PPF převzít prostřednictvím operátora O2 Czech Republic poskytovatele internetového připojení Nordic Telecom. Aby nedošlo k narušení hospodářské soutěže, musí O2 splnit stanovené podmínky. Týkají se i investic do rozvoje pokročilejší technologie.

Přečíst článek

News box

Česká národní banka (ČNB) se chystá výrazně 📈 zvýšit podíl akcií ve svých devizových rezervách. V horizontu pěti let plánuje zvýšit podíl akcií z dosavadních zhruba 20 procent na 30 procent. Zároveň se zaměří na posílení investic do amerických akcií na úkor evropských, uvedl člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.
Izraelský ministr zahraničí 👨 Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP uvedl, že šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit. Smrt Sinvára v bojích v Pásmu Gazy prověřovaly izraelské bezpečnostní složky.
Pražská burza rostla pošesté v řadě. Index PX posílil ovšem jen nepatrně, a to o 0️⃣,0️⃣3️⃣ procenta na 1612,97 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky. Ztrácely naopak Erste Bank a Moneta Money Bank. 
Ukrajinský premiér 👨 Denys Šmyhal na konferenci ve švýcarském Lausanne požádal světové společenství o větší pomoc při odstraňování min a likvidaci nevybuchlých bomb. Jde o problém, který se týká čtvrtiny Ukrajiny, jež je kvůli tomu nejzaminovanější zemí světa, píše agentura Reuters.
Středeční rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce vypadá podle dosavadních informací tak, jako že se vláda rozhodla nerespektovat nález Ústavního soudu, uvedl prezident 👨‍⚖️ Soudcovské unie Libor Vávra. S dalším komentářem a postupem však podle něj soudci vyčkají na paragrafové znění návrhu. 
Na 2,5 milionu Poláků žije v extrémní chudobě a přes 1️⃣7️⃣ milionů obyvatel z přibližně 38milionové země si musí vystačit s méně penězi, než činí takzvané sociální minimum. Napsal to server Wirtualna Polska, který se opírá o nová data ze zprávy projektu Poverty Watch 2024. Jde podle něj o nejhorší výsledek od roku 2015, míra chudoby se výrazně zvýšila mezi dětmi, seniory a lidmi se zdravotním postižením.
Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár  zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. 
Pokles sazeb⬇ Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta. Krok následuje po poklesu inflace eurozóny pod cíl 2 procenta. Více:
Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila v prvním čtení 📜 zákon, podle něhož budou hrozit pokuty lidem a firmám, které „propagují“ život bez dětí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že opatření souvisí i s demografickou krizí v Rusku na pozadí války s Ukrajinou.
Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme