Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Vedení ČEZ navrhlo dividendu 52 korun na akcii

Vedení ČEZ navrhlo dividendu 52 korun na akcii. Do loňského rekordu by měla daleko

Vedení energetické skupiny ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na jednu akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku. Akcionáři, z nichž největší je stát, mohou podat vlastní návrh.

Přečíst článek
Finsko kvůli přílivu migrantů z Ruska chystá zvláštní zákon

Fini bojují s přílivem migrantů z Ruska. Země možná bude muset porušit své mezinárodní závazky

Finsko příští týden předloží návrh zákona, který by umožnil pohraničníkům odmítat žadatele o azyl pokoušející se vstoupit do země z Ruska, uvedl předseda finské vlády Petteri Orpo. Předloha by mohla znamenat, že Helsinky načas budou porušovat své mezinárodní závazky, napsala k tomu agentura Reuters.

Přečíst článek
Hokejové mistrovství světa v Rize

Pražské hotely hlásí rekordní obsazenost, zavalili je fanoušci hokeje i metalu

Hokejové mistrovství i koncert skupiny Rammstein vystřelily obsazenost pražských hotelů do rekordních výšin. Pro ty, kdo se chtějí v posledních dnech ubytovat v hlavním městě zbývají poslední volné hotelové pokoje. Řada hoteliérů ovšem tento zájem očekávala a kvůli hokejovým a metalovým fanouškům výrazně zdražila, a i tak mají plno.

Přečíst článek
Tvář Ukrajinky za pomoci AI propagovala na čínském internetu Rusko

AI v hlavní roli. Po čínských sociálních sítích koluje deepfake video s Ukrajinkou, která propaguje Rusko

Nechci, aby si někdo myslel, že jsem takové hrůzy někdy řekla. Použít Ukrajinku jako tvář k propagaci Ruska je šílenství, prohlásila Olha Lojeková, když svou tvář spatřila v řadě videí na čínských sociálních sítích. Jde o výsledek snadno ovladatelných nástrojů generativní umělé inteligence, které jsou snadno dostupné on-line. „Byl to můj obličej a můj hlas. Bylo to děsivé. Viděla jsem samu sebe říkat věci, které jsem nikdy neřekla,“ svěřila se jednadvacetiletá studentka Pensylvánské univerzity stanici BBC.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Většina zahraničních společností pokračuje v Rusku ve svém podnikání

Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9,5 procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila. Vyplývá to podle agentury APA ze studie Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnání (WIIW).

Přečíst článek
Deutsche Bank

Ruský soud zkonfiskoval majetek UniCredit Bank i německým bankám

Ruský soud ve sporu kolem plynárenského projektu nedokončeného kvůli protiválečným sankcím zablokoval majetky nejen italské bance UniCredit, ale také německým Deutsche Bank a Commerzbank. Informují o tom dnes světová média, podle kterých objem zabaveného majetku dohromady činí nejméně 17 miliard korun. Arbitrážní soud v Petrohradu rozhodl na základě stížností jedné z dceřiných společností ruské plynárenské skupiny Gazprom, která se na neuskutečněném projektu podílela.

Přečíst článek
ChatGPT od společnosti OpenAI.

Boj o dominanci v segmentu umělé inteligence sílí. Kolik stojí ChatGPT, Gemini, Copilot a Claude

V České republice je v současnosti dostupná většina velkých jazykových modelů nabízejících využívat takzvanou generativní umělou inteligenci. Vytvářet automatizované texty nebo obrázky nabízí desítky modelů. Nejpokročilejší pak jsou čtyři z nich: ChatGPT od OpenAI, Gemini od Google, Copilot od Microsoftu a Claude od společnosti Anthropic, který je v Evropě dostupný od tohoto týdne. Všechny nabízejí verzi zdarma i placenou verzi. Jaké jsou jejich výhody? A kolik stojí?

Přečíst článek
Rozvodná síť se musí rekonstruovat, ilustrační foto

Moderní elektroenergetické sítě vyjdou téměř na půl bilionu.  Financování není úplně jasné

S nástupem zelené energetiky vyžaduje zásadní změnu přenosové soustavy a distribučních sítí. Dochází totiž k decentralizaci výroby a modernizace je nutná k připojení solárů, tepelných čerpadel a růstu elektromobility. Jedná se o další revoluci, tentokrát energetickou. Shodli se experti.

Přečíst článek
Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Chceme záruky. Odboráři v Thyssenkrupp nepodpoří prodej oceláren Křetínskému

Největší německý odborový svaz pohrozil, že nepodpoří ohlášený prodej pětinového podílu ocelářského podniku společnosti Thyssenkrupp investiční skupině EP Corporate Group českého miliardáře Daniela Křetínského

Přečíst článek
Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

TMR si jde na burzy pro miliardy. Chceme ozdravit firmu, říká Igor Rattaj

Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 120 milionů eur (tři miliardy korun). Tyto peníze firma plánuje použít ke snížení dluhu a k dalšímu rozvoji.

Přečíst článek
Zemědělci na protestu proti vládě

Čeští zemědělci reagují na situaci kolem Fica a ruší protest, nechtějí zvyšovat napětí

Čeští zemědělci odložili protest, který se měl konat příští týden ve středu v Praze. Chtějí tak uklidnit situaci a snížit riziko, že by se při protestu mohlo něco stát, řekl prezident Agrární komory (AK ČR) Jan Doležal.

Přečíst článek

News box

Bývalý americký prezident Donald Trump trpí zhoubným narcismem, uvádí otevřený dopis podepsaný zhruba 200 odborníky se zaměřením na duševní zdraví. V dokumentu, který zveřejnila politická skupina Trumpových odpůrců, experti tvrdí, že republikán je vzhledem k této "vážné a neléčitelné poruše osobnosti" zcela nevhodnou osobou pro výkon prezidentské funkce. Informoval o tom list The Guardian.
Antimonopolní úřad se zabývá změnou většinového akcionáře společnosti BigBoard Praha, která podniká na trhu venkovní reklamy. Výlučnou kontrolu nad ní má získat společnost BB Global, uvedl úřad na webu. Firma financovaná skupinou J&T má získat 60procentní podíl, který je dosud v držení společnosti Joj Media House, informoval server Mediář. Zbývajícími akcionáři BigBoardu zůstávají Richard Fuxa a společnost Touzimsky Media. Oba drží 20 procent. Číst více
Vzácný rukopis Malého prince 🤴 je na prodej za 1,25 milionu dolarů 💲(29 milionů korun). Knihkupectví v Londýně dílo plánuje prodat na každoročním listopadovém veletrhu umění Abu Dhabi Art v SAE. Kniha od francouzského spisovatele Antoina Saint-Exupéryho obsahuje jeho kresby a ručně psané opravy. Knihkupci ji označují za "literární poklad", i proto, že na světě existují jenom dvě další podobná vydání slavného příběhu, píše Reuters. Číst více
Kandidátka demokratů na prezidentku USA Kamala Harrisová se na čtvrtečním předvolebním mítinku v Georgii, který přilákal na 20 tisíc lidí, těšila podpoře rockové legendy Bruce Springsteena, baviče Tylera Perryho i exprezidenta Baracka Obamy. Celebrity se snaží mobilizovat Američany necelé dva týdny volbami 🗳, v nichž se očekává mimořádně těsný souboj současné viceprezidentky s bývalým prezidentem.
Posílit 💪 konkurenceschopnost Evropské unie, dělat vše pro to, aby unijní lídři neztratili podporu obyvatel EU a zároveň více komunikovat se zbytkem světa. Takové výzvy do budoucna vidí končící předseda Evropské rady Charles Michel. V rozhovoru s novináři také zdůraznil, že EU musí také urychlit vojenskou i finanční pomoc Ukrajině.
Generální tajemník OSN António Guterres včera na závěř summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS v ruské Kazani vyzval šéfa Kremlu Vladimira Putina k míru na Ukrajině. Následně se s Putinem sešel na bilaterální schůzce, na jejímž závěru si s Putinem potřásl rukou 🤝. Za účast na vrcholném jednání s Putinem kritizovala Guterrese nejen Ukrajina, ale také například vdova po předákovi ruské opozice Alexeji Navalném Julija Navalná.
Reklama
Reklama
Doporučujeme