Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Gazprom

Ruský gigant krvácí. Gazprom obtížně vyplňuje ztrátu z evropského trhu dodávkami do Číny

Ruský plynárenský gigant Gazprom by se dlouho mohl potýkat se špatnými hospodářskými výsledky. Kdysi nejziskovější ruská společnost vlastněná Kremlem se potýká se ztrátou evropského trhu, kterou se snaží vykompenzovat domácím trhem a vývozem do Číny.

Přečíst článek
Doosan investuje v Plzni tři miliardy korun

Jihokorejský Doosan investuje v Plzni tři miliardy. Bude tam vyrábět nové generátory

Jihokorejský Doosan, jeden z největších světových výrobců parních turbín pro elektrárny, investuje v plzeňské dceřiné společnosti Doosan Škoda Power tři miliardy korun. Do Plzně chce letos přesunout výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren a malých modulárních reaktorů (SMR). Zároveň tam plánuje vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě.

Přečíst článek

Elektronický podpis zdarma pro všechny. Software602 spouští novou bezplatnou službu Podepsat.Online

Webová aplikace umožní elektronicky podepisovat dokumenty všem občanům bez jakýchkoli poplatků.

Přečíst článek
Linkcity začne stavět ve Stodolní

Development ve Stodolní. Linkcity chce letos začít stavět v Ostravě

Developerská společnost Linkcity Czech Republic chce letos v centru Ostravy zahájit stavbu polyfunkčního domu Rezidence Stodolní. Nahradí komplex nevyužitých budov, které se nacházejí v sousedství historické budovy někdejších jatek a u známé zábavní oblasti. Výstavba by měla začít na konci roku, dokončení se plánuje o dva roky později. Investiční náklady firma odhaduje na 650 milionů korun bez DPH.

Přečíst článek

Další rána pro novináře: Apple chce odříznout vydavatele od reklamy

Apple chce ad-block v prohlížeči Safari. Podobný krok, který omezí zobrazování reklamy, chystá Google. Zuckerbergova Meta již osekala zobrazování zpravodajského obsahu. Tradiční média opět přijdou o peníze.

Přečíst článek

Microsoftu hrozí miliardové sankce, kvůli Teams i Slacku

Evropská komise (EK) nadále plánuje žalobu proti americké technologické společnosti Microsoft za narušení pravidel hospodářské soutěže. Uvádějí to zdroje deníku Financial Times (FT). Konkrétně se podle nich úřad hodlá zaměřit na videokonferenční a komunikační software Teams.

Přečíst článek
Čínská švadlena tráví za strojem 12 hodin denně, foto je ilustrační

Práce 12 hodin denně, 6 dní v týdnu za 20 tisíc měsíčně. To je život šiček pro čínský Shein

Zaměstnanci dodavatelských firem čínského internetového prodejce textilu Shein pracují 75 hodin týdně. A to přesto, že firma slíbila zlepšit pracovní podmínky. Píše o tom s odkazem na vyšetřování švýcarské skupiny Public Eye zpravodajský web BBC.

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron zve zahraniční investory do Versailles. Někteří už Francii přislíbili velké peníze

Americké firmy Amazon, Microsoft a Pfizer ve Francii chystají velké investice. Francouzský prezident Emmanuel Macron si korporátní manažery pozval do Versailles na investiční fórum Choose France, kde chce Francii představit jako atraktivní destinaci pro zahraniční investice.

Přečíst článek
Drobní investoři se už téměř rok stahují z evropských realitních fondů

Bleskové europlatby musí do roku 2027 zvládat všechny banky. V Česku to zatím umí jen tři

Europlatby za pár sekund jako první z běžných retailových bank v Česku už umí posílat i Fio banka. Okamžité platby v eurech v rámci Evropské unie trvají pár vteřin a jsou zdarma. Ostatní retailové banky v Česku si zatím s touto službou dávají na čas. Do roku 2027 je ale musí povinně zavést podle regulace EU všechny. Přečtěte si, kdy je plánují banky v Česku zavádět.

Přečíst článek
ilustrační foto

S rozvojem umělé inteligence narůstá počet kybernetických útoků. Překoná Crowdstrike opět očekávání trhu?

Mohutný nárůst rozvoje umělé inteligence a jejího využití, přechod na cloud a neustále probíhající digitalizace s sebou přináší řadu úskalí. S rozšiřováním digitálního prostředí roste potřeba komplexních řešení kybernetické bezpečnosti. Výzkumná agentura Cybersecurity Ventures odhaduje, že v loňském roce globálním ekonomika díky kybernetickým útokům přišla o osm bilionů dolarů. V roce 2025 by se toto číslo mělo přehoupnout přes 10 bilionů dolarů.

Přečíst článek
ilustrační foto

Ceny letenek do mimoevropských destinací podle prodejců meziročně mírně klesají

Průměrná cena letenek na střední a dlouhé lety podle většiny prodejců od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím loni mírně klesla nebo stagnovala. Mírný pokles potvrdili prodejci letenek Kiwi.com a Pelikán. Portál Letuška.cz zaznamenal srovnatelné ceny letenek do destinací mimo Evropu a meziroční pokles cen u destinací v Severní Americe díky nové konkurenci. Student Agency Travel zaznamenal různé tendence u různých destinací.

Přečíst článek

News box

Zisk německého výrobce luxusních aut Mercedes-Benz před úroky a zdaněním klesl meziročně o 4️⃣8️⃣ procent na 2,52 miliardy eur (63,6 miliardy korun). Mohl za to hlavně slabý výkon na důležitém čínském trhu.  Číst více
Ruská centrální banka na dnešním zasedání k měnové politice 📈 zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu z 19 na 21 procent. To je nejvyšší úroveň od roku 2013, kdy byla tato sazba zavedena. Ve svém oznámení centrální banka dále uvedla, že inflace v září stoupla ze 7,5 na 9,8 procenta.
Policie obvinila jednu firmu a dva lidi za dotační podvod při žádosti o dotaci na inovační linku pro výrobu toastového chleba. Škodu vyčíslila na 1️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, jména stíhaných neuvedl. 
Ukrajinský prezident 👨 Volodymyr Zelenskyj uvedl, že podle rozvědky Rusko začne od 27. či 28. října nasazovat severokorejské vojáky na bojišti. Vyzval západní spojence bránící se země k reakci. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR dříve uvedla, že první severokorejské jednotky, které prošly výcvikem v Rusku, se dostaly do Kurské oblasti na západě země, kam na počátku srpna vpadly ukrajinské síly. 
Americký miliardář a aktivní podporovatel prezidentské kandidatury Donalda Trumpa Elon Musk je od konce roku 2022 v pravidelném 🤝 kontaktu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na řadu informovaných zdrojů z americké, evropské i ruské politiky. 
Bývalý americký prezident Donald Trump trpí zhoubným narcismem, uvádí otevřený dopis podepsaný zhruba 200 odborníky se zaměřením na duševní zdraví. V dokumentu, který zveřejnila politická skupina Trumpových odpůrců, experti tvrdí, že republikán je vzhledem k této "vážné a neléčitelné poruše osobnosti" zcela nevhodnou osobou pro výkon prezidentské funkce. Informoval o tom list The Guardian.
Antimonopolní úřad se zabývá změnou většinového akcionáře společnosti BigBoard Praha, která podniká na trhu venkovní reklamy. Výlučnou kontrolu nad ní má získat společnost BB Global, uvedl úřad na webu. Firma financovaná skupinou J&T má získat 60procentní podíl, který je dosud v držení společnosti Joj Media House, informoval server Mediář. Zbývajícími akcionáři BigBoardu zůstávají Richard Fuxa a společnost Touzimsky Media. Oba drží 20 procent. Číst více
Vzácný rukopis Malého prince 🤴 je na prodej za 1,25 milionu dolarů 💲(29 milionů korun). Knihkupectví v Londýně dílo plánuje prodat na každoročním listopadovém veletrhu umění Abu Dhabi Art v SAE. Kniha od francouzského spisovatele Antoina Saint-Exupéryho obsahuje jeho kresby a ručně psané opravy. Knihkupci ji označují za "literární poklad", i proto, že na světě existují jenom dvě další podobná vydání slavného příběhu, píše Reuters. Číst více
Kandidátka demokratů na prezidentku USA Kamala Harrisová se na čtvrtečním předvolebním mítinku v Georgii, který přilákal na 20 tisíc lidí, těšila podpoře rockové legendy Bruce Springsteena, baviče Tylera Perryho i exprezidenta Baracka Obamy. Celebrity se snaží mobilizovat Američany necelé dva týdny volbami 🗳, v nichž se očekává mimořádně těsný souboj současné viceprezidentky s bývalým prezidentem.
Posílit 💪 konkurenceschopnost Evropské unie, dělat vše pro to, aby unijní lídři neztratili podporu obyvatel EU a zároveň více komunikovat se zbytkem světa. Takové výzvy do budoucna vidí končící předseda Evropské rady Charles Michel. V rozhovoru s novináři také zdůraznil, že EU musí také urychlit vojenskou i finanční pomoc Ukrajině.
Reklama
Reklama
Doporučujeme