Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Alfa Romeo Milano

Poláci elektromobil od Alfa Romeo možná vyrábět nebudou. Na vině je italský zákon

První elektromobil značky Alfa Romeo, sportovní vůz Milano, se nemůže vyrábět v Polsku. V Turíně to na zahájení akce, jejímž cílem je propagace italských výrobků, řekl italský ministr průmyslu Adolfo Urso. Zakazuje to podle něj zákon. Informovala o tom agentura PAP.

Přečíst článek
Kanceláře BlackRock v San Franciscu

Jako sto státních rozpočtů České republiky. Aktiva BlackRocku dosáhla rekordních hodnot

Přečíst článek

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek

Virtuální realita zavede návštěvníky elektrárny Dlouhé stráně na nepřístupná místa

Přečíst článek
Na SŠ v Praze se hlásí polovina dětí z jiných krajů

Dětí se na střední školy hlásí příliš moc. V Praze to nemusí kapacitně stačit

Téměř polovina dětí, které se hlásí na střední školy v Praze, je z jiných krajů, a místa v metropoli tak nemusí stačit, uvedl radní pro školství Antonín Klecanda (STAN). Hlavní město má ve středních školách 19 651 volných míst, přičemž v devátých třídách základních škol je letos asi 12 500 pražských dětí. Do Prahy se ale hlásí zhruba 10 tisíc žáků odjinud. Finance na rozšíření kapacit škol by podle Klecandy měl dát městu stát.

Přečíst článek
Amazon zkouší ve skladech humanoidní roboty, zaměstnanci se bojí o práci

Přestaňte lidi strašit, že jim roboti kradou práci. Není to pravda, říká topmanažer Amazonu

To, že roboti a další technologie připravují lidi práci, je mýtus. Pokročilá robotika, umělá inteligence (AI) a další technologie, spíše než aby nahrazovaly pracovní místa, zvyšují význam úlohy lidí. V rozhovoru poskytnutém televizi CNBC to řekl ředitel globální robotiky, mechatroniky a udržitelného balení společnosti Amazon Stefano La Rovere.

Přečíst článek

Češky na stejnou roční odměnu pracují o 65 dní déle než muži

Různé platy za stejnou práci mužů a žen, předsudky, málo částečných pracovních úvazků a neochota nastavit přijatelné pracovní podmínky pro zaměstnance ve firmách, ale i pro poslankyně ve sněmovně. To jsou problémy pracovního trhu v Česku v roce 2024. Situace se u nás v těchto věcech mění jen pomalu, a když to půjde dál tímto tempem, budou prý platy vyrovnány za více jak 100 let. A to je třeba zrychlit, protože to bude přínosem pro celou společnost, shodují se diskutující 15. ročníku mezinárodní konference Equal Pay Day v Praze.

Přečíst článek
Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp omezí produkci v Duisburgu

Lukáš Kovanda: Thyssenkrupp bude masivně propouštět. Teď se to krajně nehodí

Největší německá ocelárna, Thyssenkrupp, plánuje masivní propouštění a snižování stavů po tisících. Na ikonický podnik dolehla zelená agenda.

Přečíst článek
Jana Šestáková oceňovaná poradkyně z pojišťovny Generali

Sjednáním pojištění moje práce teprve začíná, říká světově úspěšná poradkyně

Generali Česká pojišťovna byla oceněna jako klientsky nejpřívětivější pojišťovna uplynulého roku. Jaký je podle jedné z jejích nejlepších poradkyň, vítězky soutěže Global Advisor Excellence Contest Jany Šestákové, recept na úspěch v tomto oboru?

Přečíst článek
InPost

PPF Renáty Kellnerové navýšila podíl v polském inPostu

Česká finanční skupina PPF se dohodla na koupi dalších deseti procent akcií polské logistické firmy InPost od společnosti Advent International. PPF tak má podíl přibližně 28,75 procenta na základním kapitálu InPostu, který provozuje samoobslužné schránky pro vyzvednutí zboží a logistická centra pro internetové obchody.

Přečíst článek
Hledání zaměstnanců & práce s pomocí AI od DreamJobs nově na newstream.cz

Hledání zaměstnanců & práce s pomocí AI od DreamJobs nově na newstream.cz

Zpravodajský server newstream.cz se zaměřením na ekonomiku a business nově spolupracuje s inovativním HR portálem DreamJobs. Inzeráty pracovních pozic a životopisy uchazečů tak nyní najdou i čtenáři serveru newstream.cz.

Přečíst článek

Apple spěchá s uvedením výkonnějších čipů. Chce stáhnout náskok rivalů v umělé inteligenci

Americký výrobce chytrých telefonů Apple bude brzy vyrábět čipy nové generace M4. Postupně jimi vybaví všechny počítače Mac, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Nové čipy budou mít lepší paměť a posílí funkci umělé inteligence (AI). Apple se tak podle Bloombergu snaží podpořit slabý prodej svých počítačů.

Přečíst článek
Hyperspektrální kamery zaznamenávají barevné spektrum světla meteoru. Měly být na palubě dvou družic v rámci české vesmírné mise SLAVIA. Tu se snad podaří v nějaké formě oživit.

Vsaďme na těžbu ve vesmíru. Může z ní profitovat i česká ekonomika

Dějiny Česka a Lucemburska se prolínají v dávných dobách, kdy na český trůn usedli panovníci z rodu Lucemburků. Mohly by se protnout i v dohledné budoucnosti a to nečekaným způsobem – vědci v obou zemích mají trumfy, kterými by mohli přispět ke hledání a těžbě nerostného bohatství v kosmu. Nejde o žádné sci-fi – rozvoj vesmírné ekonomiky se už dnes stává realitou, píše ve své analýze šéfeditor magazínu Moderní ekonomická diplomacie Jan Žižka.

Přečíst článek

Chcete zažít budoucnost? Ukáže vám ji nové Volvo EX90 v rámci exkluzivní roadshow

Automobilka Volvo posouvá úroveň bezpečnosti na zcela novou úroveň díky inteligenci své nové vlajkové lodi.

Přečíst článek

News box

Ceny ropy se v závěru týdne 📈 zvyšují. Investoři sledují vývoj konfliktu na Blízkém východě a zvažují možnost obnovení rozhovorů o příměří v Pásmu Gazy v nadcházejících dnech.
Nejméně 1️⃣2️⃣ osob dnes zemřelo při útoku izraelských dronů na skupinu lidí čekajících na humanitární pomoc na severu Pásma Gazy, uvedla podle agentury AFP palestinská civilní obrana. Stalo se to v uprchlickém táboře Šatí u města Gaza. Izraelská armáda se k tomu na dotaz AFP bezprostředně nevyjádřila.
Pražská burza v závěru týdne stagnovala. Index PX dnes zůstal na 1647,72 bodu. Dařilo se zejména akciím energetické společnosti ČEZ, rosta i Erste Bank nebo zbrojovka Colt CZ. Ztrácely naopak Moneta Money Bank a Komerční banka. Celkem si za celý týden index PX 👍 polepšil o 1,25 procenta.
Česká měna dnes 📉 oslabila k euru o devět haléřů na 25,27 koruny za euro, vrátila se tak na úroveň pondělního závěru. Vůči dolaru koruna v dnešním obchodování ztratila haléř a týden zakončila na 23,33 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.
Nejvíce  nejlepších cenových nabídek v miliardovém lesnickém tendru 2025+ státního podniku Lesy České republiky (LČR) podal Uniles z koncernu Agrofert. Z 12 soutěžených jednotek má šanci uspět na šesti jednotkách. Ze soutěžených prací v odhadované hodnotě 1,2 miliardy by Uniles mohl získat objem zhruba dvě třetiny. 
Ordinace v úterý a ve středu příští týden  nezavřou ani ambulantní specialisté, dohodli se s ministerstvem zdravotnictví (MZd) a zdravotními pojišťovnami, po celém týdnu jednání potvrdili ministr Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. 
Zisk německého výrobce luxusních aut Mercedes-Benz před úroky a zdaněním klesl meziročně o 4️⃣8️⃣ procent na 2,52 miliardy eur (63,6 miliardy korun). Mohl za to hlavně slabý výkon na důležitém čínském trhu.  Číst více
Ruská centrální banka na dnešním zasedání k měnové politice 📈 zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu z 19 na 21 procent. To je nejvyšší úroveň od roku 2013, kdy byla tato sazba zavedena. Ve svém oznámení centrální banka dále uvedla, že inflace v září stoupla ze 7,5 na 9,8 procenta.
Policie obvinila jednu firmu a dva lidi za dotační podvod při žádosti o dotaci na inovační linku pro výrobu toastového chleba. Škodu vyčíslila na 1️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, jména stíhaných neuvedl. 
Ukrajinský prezident 👨 Volodymyr Zelenskyj uvedl, že podle rozvědky Rusko začne od 27. či 28. října nasazovat severokorejské vojáky na bojišti. Vyzval západní spojence bránící se země k reakci. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR dříve uvedla, že první severokorejské jednotky, které prošly výcvikem v Rusku, se dostaly do Kurské oblasti na západě země, kam na počátku srpna vpadly ukrajinské síly. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme