Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Jindřichohradecká úzkokolejná železnice

Záchrana pro jindřichohradeckou úzkokolejku? Provozovat ji chce dopravce z Brna

Dopravcem na jindřichohradecké úzkokolejce by mohla být od půlky června společnost Gepard Express. Záměr na podepsání smlouvy s dopravcem schválila rada Jihočeského kraje, který je objednavatelem služeb.

Přečíst článek
Vývod ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft

Do Česka teče stále více ropy z Ruska

Podíl ropy z ruského ropovodu Družba loni na celkovém dovozu do Česka činil 58 procent, meziročně je to nárůst asi o dva procentní body. Zbylá část byla tvořena dodávkami z německého ropovodu IKL, který navazuje na italský ropovod TAL.

Přečíst článek
Ruské strategické bombardéry Tu-95MS

Ruské bombardéry zasáhly energetickou infrastrukturu na Ukrajině, Polsko v pozoru

Rusko podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu v pěti ukrajinských oblastech. Informoval o tom zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Kuleba na telegramu. Poškozeny byly mimo jiné dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Podle ukrajinského ministerstva vnitra nejsou hlášeni žádní zranění nebo mrtví. Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké stíhačky, informovala polská armáda.

Přečíst článek
Elektromobil Alfa Romeo Milano

Tak už i Alfa Romeo. Automobilka představila svoje první plně elektrické auto

Automobilka Alfa Romeo uvedla na trh své první plně elektrické auto. Sportovní vůz Milano, který se vyrábí v Polsku, je pojmenovaný podle města, kde byla značka roku 1910 založena. Elektromobil má baterii o kapacitě 54 kWh, díky níž v základní verzi ujede až 410 kilometrů, uvedla v prohlášení skupina Stellantis, pod níž značka Alfa Romeo spadá.

Přečíst článek
Soňa Kotrbová posiluje PwC Lega

Soňa Kotrbová posiluje PwC Legal. Povede business development v regionu CEE

Advokátní kancelář PwC Legal posílila Soňa Kotrbová. Nastupuje na pozici Regional Business Development Leader a bude mít za úkol spoluvytvářet a naplňovat klientskou a brandovou strategii a komunikaci s klíčovými klienty.

Přečíst článek

Je to pro mě velké zklamání, řekl Síkela po jednání s majitelem Liberty

Jednání s majitelem hutní společnosti Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou bylo neuspokojivé a nepřineslo odpovědi na otázky, které vláda má. Novinářům to ve středu řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Zatím nebyl naplněn požadavek vlády na vrácení peněz vyvedených do zahraničí. Dokud se tak nestane, vláda nebude huti poskytovat žádné prostředky daňových poplatníků, dodal. Podle něj jde o více než deset miliard korun. Gupta dnešní jednání při odchodu z ministerstva nechtěl komentovat.

Přečíst článek
Michaela Chaloupková

Chaloupková z ČEZ: Boříme mýty, že jaderná energetika není pro ženy

Nerovnost odměňování žen je celospolečenský problém nejen v ČR, ale napříč Evropou. V určitých sektorech, které jsou tradičně vnímané jako mužské, jako například výroba, stavebnictví, či energetika, musí firmy a její management pracovat o to intenzivněji, aby tyto rozdíly odstranily. Jak na to jde energetickému gigantu ČEZ? O tom jsme hovořily s Michaelou Chaloupkovou, členkou představenstva ČEZ, ředitelkou divize správa a Chief Sustainability Officer.

Přečíst článek
Michal Strnad, majitel CSG

Evropa zbrojí a Strnadovo impérium se topí v zisku

Byznys nejmladšího českého stamiliardáře a zbrojaře Michala Strnada jen kvete. Jeho Czechoslovak Group (CSG) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 49 procent na 210 milionů eur (zhruba pět miliard korun).

Přečíst článek
Boeing 737 MAX

Problémové Maxy sesadily Boeing z trůnu. Ten už pět let patří Francouzům

Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí překonal v dodávkách letadel amerického konkurenta Boeing. Dodávky Airbusu se za první tři měsíce roku zvýšily o 12 procent na 142 letadel. Dodávky Boeingu za stejnou dobu klesly na 83 letadel z loňských 130. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje poskytnuté společnostmi.

Přečíst článek

V Tatře berou konec dieselů vážně. Náklaďák na vodík doplní i ten na baterky

Na projektu bateriového elektromobilu Tatra Trucks spolupracuje se společností Devinn a českou pobočkou nadnárodní korporace společnosti Eaton. Technologická agentura ČR podpoří vývoj elektrického náklaďáku dotací.

Přečíst článek
ČNB se blíží k plánu guvernéra. Nakoupila další tuny zlata

ČNB se blíží k plánu guvernéra Michla. Nakoupila další tuny zlata

Česká národní banka (ČNB) v prvním čtvrtletí nakoupila téměř pět tun zlata. V rezervách ho ke konci března měla 1,144 milionu troyských uncí, což odpovídá 35,58 tuny, vyplývá z údajů o struktuře devizových rezerv. Od konce loňského března se objem zlata v rezervách více než zdvojnásobil.

Přečíst článek

News box

Ceny ropy se v závěru týdne 📈 zvyšují. Investoři sledují vývoj konfliktu na Blízkém východě a zvažují možnost obnovení rozhovorů o příměří v Pásmu Gazy v nadcházejících dnech.
Nejméně 1️⃣2️⃣ osob dnes zemřelo při útoku izraelských dronů na skupinu lidí čekajících na humanitární pomoc na severu Pásma Gazy, uvedla podle agentury AFP palestinská civilní obrana. Stalo se to v uprchlickém táboře Šatí u města Gaza. Izraelská armáda se k tomu na dotaz AFP bezprostředně nevyjádřila.
Pražská burza v závěru týdne stagnovala. Index PX dnes zůstal na 1647,72 bodu. Dařilo se zejména akciím energetické společnosti ČEZ, rosta i Erste Bank nebo zbrojovka Colt CZ. Ztrácely naopak Moneta Money Bank a Komerční banka. Celkem si za celý týden index PX 👍 polepšil o 1,25 procenta.
Česká měna dnes 📉 oslabila k euru o devět haléřů na 25,27 koruny za euro, vrátila se tak na úroveň pondělního závěru. Vůči dolaru koruna v dnešním obchodování ztratila haléř a týden zakončila na 23,33 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.
Nejvíce  nejlepších cenových nabídek v miliardovém lesnickém tendru 2025+ státního podniku Lesy České republiky (LČR) podal Uniles z koncernu Agrofert. Z 12 soutěžených jednotek má šanci uspět na šesti jednotkách. Ze soutěžených prací v odhadované hodnotě 1,2 miliardy by Uniles mohl získat objem zhruba dvě třetiny. 
Ordinace v úterý a ve středu příští týden  nezavřou ani ambulantní specialisté, dohodli se s ministerstvem zdravotnictví (MZd) a zdravotními pojišťovnami, po celém týdnu jednání potvrdili ministr Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. 
Zisk německého výrobce luxusních aut Mercedes-Benz před úroky a zdaněním klesl meziročně o 4️⃣8️⃣ procent na 2,52 miliardy eur (63,6 miliardy korun). Mohl za to hlavně slabý výkon na důležitém čínském trhu.  Číst více
Ruská centrální banka na dnešním zasedání k měnové politice 📈 zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu z 19 na 21 procent. To je nejvyšší úroveň od roku 2013, kdy byla tato sazba zavedena. Ve svém oznámení centrální banka dále uvedla, že inflace v září stoupla ze 7,5 na 9,8 procenta.
Policie obvinila jednu firmu a dva lidi za dotační podvod při žádosti o dotaci na inovační linku pro výrobu toastového chleba. Škodu vyčíslila na 1️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, jména stíhaných neuvedl. 
Ukrajinský prezident 👨 Volodymyr Zelenskyj uvedl, že podle rozvědky Rusko začne od 27. či 28. října nasazovat severokorejské vojáky na bojišti. Vyzval západní spojence bránící se země k reakci. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR dříve uvedla, že první severokorejské jednotky, které prošly výcvikem v Rusku, se dostaly do Kurské oblasti na západě země, kam na počátku srpna vpadly ukrajinské síly. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme