Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Karibské pasy jako volný vstup do EU či USA využívají desítky tisíc Rusů i Číňanů. Nyní pořádně zdraží

Karibské pasy jako volný vstup do EU či USA využívají desítky tisíc Rusů i Číňanů. Nyní pořádně zdraží

Desítky tisíc lidí si je v roce 2023 pořídilo některý z takzvaných zlatých pasů. Ty nabízí pětice karibských států za sto tisíc dolarů a je téměř lhostejné, kdo o pas požádá. Nově si však budou muset lidé za bezvízový přístup do USA či Evropy pořádně připlatit.

Přečíst článek

Kdysi král elektromobility, dnes chřadnoucí impérium. Konec Tesly se blíží

Přečíst článek

Obyčejná práce: O řidiče je nouze, tak jsem se rád vrátil, říká seniorní kamioňák

Přečíst článek
Jänschwalde

Uhlobaron Křetínský zelená. Nechal odstavit pět „uhelek“

Skupina EP Corporate Group (EPCG) miliardáře Daniela Křetínského, kterému byl často přisuzován také přídomek uhlobaron, ukončila na závěr března provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu. Z provozu vyřadila celkový instalovaný výkon 1910 megawattů (MW), což zhruba odpovídá výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Přečíst článek
Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Praha opět získá přímé spojení s Čínou. Čínská letecká společnost Hainan Airlines obnoví 24. června pravidelné spojení mezi Prahou a Pekingem. Létat bude třikrát týdně. Na Ruzyň se čínský dopravce vrací po více jak čtyřleté přestávce.

Přečíst článek
Jana Černochová, ministryně obrany

CSG oceňuje úsilí ministryně Černochové zlepšit přístup firem obranného průmyslu k bankovnímu financování

Ministryně obrany Jana Černochová v posledních týdnech a měsících vyvíjí velké úsilí k tomu, aby se zlepšil vztah bankovního sektoru k obrannému průmyslu a jeho financování. Na vládní úrovni se stala klíčovou osobností, která upozorňuje na problém nedostatečných zdrojů pro financování rozvoje obranného průmyslu jako strategického odvětví pro Českou republiku a pro NATO a vtahuje do debaty i další aktéry: Ministerstvo financí ČR či banky. To je důležité v situaci, kdy některé menší firmy obranného průmyslu mohou mít problém i s banálním otevřením účtu.

Přečíst článek
Zleva vpředu tři obžalovaní Petr Malý, Jaroslav Slavík a Miroslav Holub u soudu, který začal potřetí projednávat kauzu firmy Viktoriagruppe a jejích manažerů, 3. dubna 2024, Praha. Muži čelí obžalobě z toho, že podvedli Správu státních hmotných rezerv.

Kauza zmizelé nafty. Soud i napotřetí rozhodl o vině jednatele Viktoriagruppe

V kauze stomilionového podvodu s českou naftou v bavorském skladu uznal ve středu soud i napotřetí vinnými zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe a jejího jednatele Petra Malého.

Přečíst článek
Policie chce poslat exkancléře Mynáře k soudu. Je podezřelý z dotačního podvodu

Policie chce poslat exkancléře Mynáře před soud. Je podezřelý z dotačního podvodu

Policie navrhla obžalovat bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Uvedla to Česká televize. Ve věci nyní rozhodne státní zástupce.

Přečíst článek
Petr Kapoun, majoritní vlastník a výkonný šéf brněnské firmy TLR Space

Sonda k Měsíci, družice pro Afriku. Musíme být odvážní, říká vesmírný podnikatel z Brna

Společnost TRL Space mění zažité modely kosmického průmyslu v Česku. Společně s tuzemskými vědci připravuje sondu k Měsíci, dodává družici pro africkou Rwandu a také přichází s inovativním konceptem vlastních družic. „Družici Troll nestavíme pro zákazníka, ale sami pro sebe. V tomto případě nebudeme prodávat družici, ale data, která díky naší vesmírné misi získáme,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz Petr Kapoun, majoritní vlastník a výkonný šéf brněnské firmy.

Přečíst článek
Preventivní restrukturalizace a insolvence. V čem se liší? Odpovídají právníci

Preventivní restrukturalizace a insolvence. V čem se liší? Odpovídají právníci

Nový díl podcastu Právo k Ranní Kávě se po dvou letech vrací k tématu tzv. preventivní restrukturalizace, tedy slovy zákona postupu, který směřuje k předejití úpadku a zachování nebo obnově provozuschopnosti obchodního závodu podnikatele. Preventivní restrukturalizace je nově upravena stejnojmenným zákonem účinným teprve od 1. ledna 2024.

Přečíst článek
teplárna Chorzów v Polsku

Druhý pokus. ČEZ zahajuje polský výprodej špinavých zdrojů

ČEZ chce prodat část polských aktiv včetně dvou uhelných elektráren, píše server e15.cz

Přečíst článek
Zbyněk Frolík

Zbyněk Frolík: O úspěchu rozhodují emoce

Zbyněk Frolík vybudoval jednu z nejúspěšnějších českých firem, Linet. Sofistikovaná nemocniční lůžka dodává do Spojených států, do Austrálie, do Německa. Linet najdete v celém světě. Stal se ve svém oboru světovým lídrem. Třicet let budoval ve Slaném nedaleko Prahy své globální impérium. Sháněl pracovníky, manažery, postavil továrnu, vymýšlel produkt, který se uchytí. Podnikat začal hned po revoluci v roce 1989. Jeho holding má nyní hodnotu miliard korun. Frolíkovi bylo loni sedmdesát let. Co bude s jeho impériem dál? Má tři děti, ale na předání další generaci to nevypadá. Frolík se v současnosti věnuje především investování vydělaných peněz. Jak k tomu přistupuje?

Přečíst článek
J&T Banka

Rekordní výsledky J&T Banky. Čistý zisk jí meziročně vzrostl o 60 procent

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl v roce 2023 meziročně čistý zisk o 60 procent na rekordních 5,39 miliardy korun. Bilanční suma banky loni vzrostla o 29 procent na 293,1 miliardy korun. Bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy na 104,4 miliardy korun.

Přečíst článek

News box

Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Izraelská armáda uvedla, že provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly 💥 výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.
Dotační podporu na výstavbu cenově dostupného nájemného bydlení by využilo 7️⃣0️⃣ procent obcí. O využití naopak zatím neuvažuje 22 procent samospráv. Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo první výzvu v programu výstavby dostupného bydlení 1. října.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při své návštěvě Bělehradu na poslední chvíli  zrušila plánované setkání se srbským premiérem Milošem Vučevičem. Důvodem byla jeho předchozí schůzka s ruským ministrem hospodářského rozvoje Maximem Rešetikovem, informovala agentura AFP a místní média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme