Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Volvo vyrobilo svůj poslední „nafťák“. Skončí v muzeu

Volvo vyrobilo svůj poslední „nafťák“. Skončí v muzeu

Volvo ukončilo výrobu dieselů. Poslední vůz s naftovým motorem sjel z výrobní linky v úterý ráno ve švédské továrně Torslanda. Šlo o model XC90. SUV vystaví v muzeu, které automobilka brzy otevře v Göteborgu.

Přečíst článek

Slovenský létající automobil zaujal Číňany. Je z toho byznys

Čína už stála v čele vývoje elektromobilů a nyní aktivně vyvíjí řešení pro létající dopravu. Do středu pozornosti se nyní dostává i slovenské létající auto AirCar, vyrábět ho totiž chtějí právě Číňani.

Přečíst článek

Drahota učí Čechy nekouřit. Ukazují to výsledky Philip Morris

Kvůli rostoucí ceně cigaret i jejich alternativ ubývá v ČR i na Slovensku kuřáků. Dopad to má na byznys předního výrobce tabákových výrobků. Zisk společnost Philip Morris ČR loni klesl o osm procent na 3,3 miliardy korun.

Přečíst článek
Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Kousek od ruchu velkoměsta, přesto v přírodě. V Praze 6, v docházkové vzdálenosti od Divoké Šárky, vyrostou nové byty v projektu Rezidence u Šárky developerské společnosti Finep.

Přečíst článek
Módní paradox. Značky začaly sázet na udržitelnost a převálcoval je Shein

Západní móda se snaží o udržitelnost, ale je to marné. Všechny válcuje levný čínský Shein

Před pár týdny zkrachovala švédská firma Renewcell, jeden z nejslibnějších start-upů v oblasti recyklace módy. Z textilního odpadu začal vyrábět surovinu pro nové tkaniny. Trh mu předpovídal velkou budoucnost, protože značky potřebují materiály jako Renewcell's, aby splnily přicházející nařízení o udržitelnosti. Odběratelem a podporovatelem Renewcellu byl například řetězec H&M. Ovšem i ten dnes svádí zápas o svoji budoucnost. Příčinou je čínský Shein, který jde proti proudu udržitelnosti.

Přečíst článek
Platy pokladních rostou o tisíce. Stále však zůstávají hluboko pod průměrem

Obyčejná práce: Platy pokladních rostou o tisíce. Stále však zůstávají hluboko pod průměrem

Profese prodavačky v obchodním řetězci se v posledních letech konečně stává atraktivnější. Dříve bídně placeným lidem v posledních letech rostou platy výrazněji než v jiných profesích. Přesto jsou stále téměř o patnáct tisíc korun pod platovým průměrem, který ke konci loňského roku činil 43 tisíc korun.

Přečíst článek
Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila

Čokoláda už jen pro bohaté. Cena za tunu překonala historický rekord

Cena kakaa pokračuje v růstu na nové rekordy a poprvé překonala 10 tisíc dolarů (232 600 korun) za tunu. K hlavním příčinám patří obavy o dodávky kvůli špatné úrodě v důležitých pěstitelských zemích v západní Africe. Od začátku letošního roku už se cena zvýšila o více než 130 procent, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

Přečíst článek
Nabíječka pro elektromobil

Čína podala stížnost na Ameriku. V hlavní roli jsou elektromobily

Čína podala ke Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na Spojené státy. Vadí jí americké dotace na výrobu elektromobilů a požadavek na regionální původ dílů. Ten je totiž pro přiznání subvencí důležitý. Oznámila to čínská diplomatická mise v Ženevě, kde má WTO sídlo. Čína považuje americké subvence za diskriminační.

Přečíst článek
Firma na sdílení kanceláří WeWork

Získá WeWork opět svůj lesk? Firmu chce koupit zpět její zakladatel, nabízí miliardy

Zakladatel firmy na sdílení kanceláří WeWork Adam Neumann se snaží podnik odkoupit zpět, nabízí za něj více než 500 milionů dolarů (11,7 miliardy korun), uvedla agentura Reuters. Není ale podle něj jasné, jak si Neumann zajistí financování. Firma loni v listopadu skončila v bankrotu a požádala o soudní ochranu před věřiteli.

Přečíst článek
Německé dráhy DB postupně sníží pracovní dobu strojvedoucích na 35 hodin týdně

Němečtí strojvůdci budou pracovat méně a za stejné peníze

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) postupně do roku 2029 sníží pracovní dobu strojvedoucích na 35 hodin týdně se zachováním plné mzdy, oznámil personální šéf podniku Martin Seiler. Dráhy tak po sérii stávek a pěti měsících vyjednávání přistoupily na základní požadavek odborů strojvedoucích GDL. Strojvůdci budou mít podle kompromisní dohody možnost pracovat až 40 hodin týdně, pokud budou chtít, za což dostanou příplatky.

Přečíst článek
V americkém Baltimoru se po kolizi s nákladní lodí zřítil silniční most

Ve Spojených státech se po kolizi s lodí zřítil čtyřproudový silniční most

V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se zřítil čtyřproudový silniční most, do kterého předtím narazila nákladní loď. Zatím není jasné, zda si kolaps 2,5 kilometru dlouhé stavby vyžádal oběti, podle hasičů však do vody spadlo několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí.

Přečíst článek

News box

Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Izraelská armáda uvedla, že provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly 💥 výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.
Dotační podporu na výstavbu cenově dostupného nájemného bydlení by využilo 7️⃣0️⃣ procent obcí. O využití naopak zatím neuvažuje 22 procent samospráv. Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo první výzvu v programu výstavby dostupného bydlení 1. října.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při své návštěvě Bělehradu na poslední chvíli  zrušila plánované setkání se srbským premiérem Milošem Vučevičem. Důvodem byla jeho předchozí schůzka s ruským ministrem hospodářského rozvoje Maximem Rešetikovem, informovala agentura AFP a místní média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme