Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Colt CZ měl loni rekordní výnosy 14,86 miliardy

Holdingu Colt CZ klesl prodej zbraní. Výnosy měl však rekordní

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal loni rekordní výnosy téměř 14,86 miliardy korun. Meziročně vzrostly o 1,8 procenta. Čistý zisk zbrojařské skupiny za loňský rok po zdanění byl přibližně 2,04 miliardy korun, nárůst ve srovnání s rokem 2022 loni činil 0,4 procenta. Představenstvo navrhne valné hromadě výplatu dividendy ve výši 30 korun na akcii, stejně jako loni.

Přečíst článek
Výrobce léků Wegovy a Ozempic, dánský Novo Nordisk, převezme firmu Cardior,

Výrobce léků Wegovy a Ozempic, dánský Novo Nordisk, kupuje firmu Cardior

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk převezme za 1,03 miliardy eur (26 miliard korun) německou biofarmaceutickou firmu Cardior Pharmaceuticals. Firma, která se díky svému přípravku na hubnutí Wegowy zařadila mezi nejhodnotnější na světě, tak zvýší svou nabídku přípravků na kardiovaskulární onemocnění.

Přečíst článek
Drogerie Hebe z Polska zkouší dobýt český trh. A dělá to chytře

Drogerie Hebe z Polska zkouší dobýt český trh. A dělá to chytře

Vstup polské drogerie Hebe na český trh se povedl. První kamenná prodejna řetězce zaujala hodnotitele z řad expertů na maloobchodní prodej natolik, že jí udělili první místo v únorovém kole soutěže Visa Czech Top Shop . Druhá skončila nonstop prodejna s chovatelskými potřebami Super Zoo. Třetí příčka patří písecké prodejně mobilního operátora O2.

Přečíst článek
Švédský Northvolt staví na severu Německa závod na baterie pro elektromobily, ilustrační foto

Švédský Northvolt staví na severu Německa závod na baterie pro elektromobily

Švédská společnost Northvolt zahájila na severu Německa výstavbu závodu na výrobu baterií pro elektromobily. Továrna bude stát u města Heide ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a podnik má v plánu tam ročně vyrobit baterie pro milion vozů. V lednu Evropská komise schválila státní podporu projektu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Brand story OZP: I pojišťovna může být „superbrandem“

Třetí největší česká zaměstnanecká pojišťovna patří zároveň mezi nejstarší. Oborová zdravotní pojišťovna, zkráceně OZP, vznikla v říjnu 1992 a v mnoha oblastech se stala jedním z průkopníků. Jako první představila klientům online aplikaci a tempo určovala i v oblasti benefitů.  

Přečíst článek
Brusel vyšetřuje kvůli regulaci internetu firmy Apple, Google a Meta

Brusel vyšetřuje kvůli regulaci internetu firmy Apple, Google a Meta

Evropská komise zahájila první vyšetřování amerických technologických společností Apple, Google a Meta Platforms v souvislosti s možným porušováním Nařízení o digitálních trzích (DMA). To začalo v plném rozsahu platit tento měsíc.

Přečíst článek
Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl v roce 2023 souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy na 104,4 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci loňského roku činila 9,889 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 983 miliard.

Přečíst článek
Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost energetického podniku ČEZ by měla letos a v příštím roce dosáhnout solidní úrovně, a to zejména díky nízkonákladové výrobě elektřiny v jaderných blocích a klesající uhlíkové zátěži. Uvádí to agentura Bloomberg ve své analýze vyhlídek ČEZ.

Přečíst článek
Důvěra v ekonomiku roste hlavně u spotřebitelů. Nálada podnikatelů je horší

Důvěra v ekonomiku roste hlavně u spotřebitelů. Nálada podnikatelů je horší

Březnové zlepšení důvěry v tuzemskou ekonomiku ukazuje, že české hospodářství začíná ožívat. Shodují se na tom analytici při hodnocení čerstvých údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyzdvihují především optimismus spotřebitelů, který podle nich může podpořit spotřebu domácností. Ta by podle analytiků letos měla táhnout hrubý domácí produkt (HDP).

Přečíst článek
Ředitelka Elton hodinářská Renata Červenák Nývltová popisuje výrobu mechanických hodinek Prim

Hodináři vymírají, proto si výrobce hodinek Prim zaškoluje vlastní

Hodinky Prim, které nosil v Československu v minulém století na ruce téměř každý, se prosazují i v novém tisíciletí. Již se ale nejedná o masovou výrobu, ale malé série sběratelských šperků, jejichž cena se pohybuje i ve stovkách tisíc korun. 

Přečíst článek
Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Rusům to ulítlo. Jejich střela s plochou dráhou letu zamířila nad Polsko

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo velitelství polských ozbrojených síl. Incident se podle něj stal nad ránem. O incidentu byl informován polský prezident Andrzej Duda, informace o narušení hranic NATO byly předány také polským spojencům v Severoatlantické alianci, uvedla polská média.

Přečíst článek

News box

Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Izraelská armáda uvedla, že provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly 💥 výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.
Dotační podporu na výstavbu cenově dostupného nájemného bydlení by využilo 7️⃣0️⃣ procent obcí. O využití naopak zatím neuvažuje 22 procent samospráv. Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo první výzvu v programu výstavby dostupného bydlení 1. října.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při své návštěvě Bělehradu na poslední chvíli  zrušila plánované setkání se srbským premiérem Milošem Vučevičem. Důvodem byla jeho předchozí schůzka s ruským ministrem hospodářského rozvoje Maximem Rešetikovem, informovala agentura AFP a místní média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme