Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Elektrické Ferrari o zvuk burácejícího motoru nepřijde

Fandové sportovních vozů Ferrari o emoce, které v nich vzbuzoval burácející motor ve vysokých otáčkách, nepřijdou. Inženýři Ferrari pracují na tom, aby i elektrická verze závoďáků doručila milovníkům rychlých aut stejně unikátní zážitek.

Přečíst článek
Šéf Nvidie Jensen Huang

Převrat v AI? Nvidia představila nový model čipu, je výrazně výkonnější

Americký výrobce čipů Nvidia v pondělí představil svůj zatím poslední model čipu Blackwell GB200, který je podle firmy několikrát rychlejší a způsobí převrat ve vývoji umělé inteligence. Nvidia slibuje také výrazně nižší energetickou náročnost. Novinku na vývojářské konferenci v San José osobně představil šéf Nvidie Jensen Huang, píší světové tiskové agentury.

Přečíst článek
Rio de Janeiro

Rozpálená Brazílie. Pocitová teplota v některých částech země překročila 60 stupňů

V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Ani na jihu města v okolí botanické zahrady navzdory vegetaci nebylo pocitově o mnoho chladněji, píše agentura AFP.

Přečíst článek
Tatér Marek Slavík

Obyčejný byznys: Tetování již není tabu, zájem roste nejen u mladých

Tetování v České republice již dávno není tabuizovaná výsada kriminálního polosvěta. Barevnými motivy si tak nechávají trvale krášlit tělo lidé všech věkových i příjmových kategorií. Tetovací salóny si tak na nouzi nestěžují.

Přečíst článek
Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Jako už poněkolikáté, Apple zaspal nástup technologie, která bude přelomová. Zatímco u vychytávek typu ohebného displeje to technologického giganta trápit nemusí, nástup AI v operačních systémech a kreativních nástrojích ho může zabolet poměrně razantně. I proto se podle zdrojů agentury Bloomberg domluvil s konkurenčním Googlem a bude využívat jeho model AI zvaný Gemini. Co lze očekávat? A proč to je jedna z nejdůležitějších technologických novinek roku?

Přečíst článek

EP Events and Production ocení nejlepší firemní podcasty

Mezi přihlášenými podcasty jsou zastoupeny velké společnosti i sólo podnikatelé. Společně se utkali ve třech kategoriích - Nejlepší moderátor, Technické zpracování a Dlouhodobý přínos. Newstream je mediálním partnerem ocenění.

Přečíst článek
Skupině Air Bank loni klesl čistý zisk o 14 procent. Ale kmen klientů banky roste

Skupině Air Bank loni klesl čistý zisk o 14 procent. Ale kmen klientů banky roste

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, zahrnující také značku Zonky, a český a slovenský Home Credit, v roce 2023 vytvořila čistý zisk 2,55 miliardy korun. Meziročně to znamená pokles o 14 procent.

Přečíst článek
Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Americká technologická společnost Apple vede jednání o zabudování umělé inteligence (AI) Gemini od společnosti Google do svého iPhonu, píše agentura Bloomberg. Apple údajně zvažoval i použít model od firmy OpenAI, kterou podporuje softwarová společnost Microsoft.

Přečíst článek
Sberbank

Věřitelé zkrachovalé Sberbank se dočkali. Komerční banka začíná vyplácet pohledávky

Komerční banka začíná vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ prostřednictvím svých poboček a on-line. Výplata potrvá do 15. dubna 2024. Ve všech případech bude výplata bezhotovostní, peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v Česku, a to výhradně v korunách. Věřitelé, jichž je přes 15 000, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.

Přečíst článek
agrovoltaika

Od skládek po umělecké instalace. Solární elektrárny rostou na netradičních místech

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude elektřina ze slunce v příštích několika desetiletích dominovat globálním trhům s elektřinou. Již nyní tvoří tři čtvrtiny kapacity obnovitelných zdrojů energie. Analytici BloombergNEF předpovídají, že letos vzroste výstavba solárních zařízení o dalších 25 procent, čímž se zvýší jejich kapacita o více než 500 gigawattů. Tyto solární elektrárny však potřebují hodnotě místa. Solární instalace se tak rozšiřují na nečekaných místech, od vyřazených skládek až po nefunkční golfová hřiště či malby na zdech.

Přečíst článek
Šéf kosmické společnosti SpaceX Elon Musk, který vlastní i automobilku Tesla či sociální síť Twitter.

Špion Musk. Firma SpaceX pracuje na síti družic pro americkou rozvědku

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech firma vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic určených k pořizování snímků, informovala agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.

Přečíst článek

News box

Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Izraelská armáda uvedla, že provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly 💥 výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.
Dotační podporu na výstavbu cenově dostupného nájemného bydlení by využilo 7️⃣0️⃣ procent obcí. O využití naopak zatím neuvažuje 22 procent samospráv. Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo první výzvu v programu výstavby dostupného bydlení 1. října.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při své návštěvě Bělehradu na poslední chvíli  zrušila plánované setkání se srbským premiérem Milošem Vučevičem. Důvodem byla jeho předchozí schůzka s ruským ministrem hospodářského rozvoje Maximem Rešetikovem, informovala agentura AFP a místní média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme