Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Peter Hajduček, zakladatel Footshop a Václav Staněk, majitel firmy Botas.

Teniskám se daří. Footshop za pololetí utržil přes půl miliardy

Tržby společnosti Footshop, která se zaměřuje na prodej streetwearové obuvi a oblečení, za první pololetí vzrostly o 35 procent na 644 milionů korun. Hrubá marže společnosti byla vyšší o 46 procent a dosáhla 282 milionů. Navýšení eviduje společnost také u zisku před započtením úroků, daní a odpisů, který meziročně stoupl o 37 milionů a činil 55 milionů korun.

Přečíst článek
Fotovoltaická elektrárna

PRE staví na Sokolovsku svou dosud největší fotovoltaickou elektrárnu

Pražská energetika, a. s., zahájila v Novém Sedle na Sokolovsku stavbu své dosud největší fotovoltaické elektrárny (FVE).

Přečíst článek
Následky povodně v Jeseníku

Dopady povodní v Česku. Lidé na Jesenicku budou v zimě bez plynu

Na Jesenicku poničeném záplavami budou v zimě bez plynu tisíce odběratelů z domácností i firem, povodeň v tomto horském okrese před dvěma týdny poničila desítky kilometrů plynového potrubí. Stát tam podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) pomůže zajistit náhradní řešení. V úvahu připadá provizorní zásobování plynem či větší využití elektrických přímotopů při vytápění.

Přečíst článek
Šéf OpenAI Sam Altman

Sama Altmana opouštějí tři vrcholoví manažeři

Americkou společnost OpenAI, která stojí za populárním jazykovým modelem ChatGPT, opouštějí tři vrcholoví manažeři. Odchází technologická ředitelka Mira Muratiová, viceprezident pro výzkum Barret Zoph a ředitel výzkumu Bob McGrew. Všichni to oznámili na síti X.

Přečíst článek
Americká technologická společnost Meta Platforms představila levnější verzi náhlavní soupravy pro virtuální realitu Quest 3S

Meta představila nový a levnější prototyp brýlí pro rozšířenou realitu

Americká technologická společnost Meta Platforms představila levnější verzi náhlavní soupravy pro virtuální realitu Quest 3S za 299 dolarů (zhruba 6750 korun), první funkční prototyp brýlí Orion pro rozšířenou realitu a také aktualizace svých stávajících produktů pro virtuální realitu a umělou inteligenci. Firma přístroje předvedla na výroční konferenci Meta Connect ve svém kalifornském sídle.

Přečíst článek

Situace na realitním trhu se mění. Průzkum ukázal, že „bydlení ve vlastním“ dnes fandí méně než polovina Čechů

Dlouho to vypadalo, že Češi se do nájmů jen tak nepohrnou. Důraz na vlastnické bydlení tady byl v porovnání se západní Evropou až příliš velký. Jenže potom přišly vysoké úrokové sazby hypoték, rostoucí ceny nemovitostí nebo reálný pokles příjmů mnoha domácností a zarytá přesvědčení se rázem začala měnit. 

Přečíst článek
Kogenerační jednotky, které Tedom dodává do celého světa.

Tedom ještě pod Faitem kupuje italského konkurenta. Cena je tajná

Česká energetická skupina Tedom ovládla největšího výrobce kogeneračních jednotek v Itálii. Od rodiny Kellerových koupila stoprocentní podíl ve společnosti Intergen. Hodnotu transakce ani jedna z firem nezveřejnila.

Přečíst článek
Gramofony SEV Litovel

Výrobci gramofonů z Litovle spadly prodeje i zisk na polovinu

Renesance vinylových desek dala v uplynulém desetiletí slušně vydělat prodejci gramofonů z Litovle. Společnost SEV Litovel v předchozích letech investovala do produkce přístrojů v kvalitě hi-fi stovky milionů korun. V rekordním roce 2021 prodala bezmála 180 tisíc gramofonů. Loni to však nebyla už ani polovina.

Přečíst článek
Katarína Krajčovičová, Lenka Šťastná a Helena Dreiseitlová
video

Podcast dobré společnosti: Základem úspěšné spolupráce je důvěra, říká Lenka Šťastná

V prvním ze série rozhovorů, které představují hlavní tváře konference Good Company Circle (GCC), přivítala projektová šéfka Newstreamu Katarína Krajčovičová ředitelku ženské organizace BPWCR Lenku Šťastnou a Helenu Dreiseitlovou, projektovou manažerku Equal Pay Day.  

Přečíst článek

Rolex prodává vlastní hodinky z druhé ruky. Dráž než nové

Luxusní sektor v posledních měsících zažívá nevídané turbulence. Tržby některých společností klesají, naopak jiné nestíhají vyrábět a mohou výrazně zvyšovat ceny. A pak tu je Rolex, který se rozhodl k nečekanému kroku. Kvůli rostoucí poptávce vstoupil výrobce luxusních hodinek do segmentu secondhandového prodeje.

Přečíst článek
Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Přepadovka. Zaměstnance Tesly na nemocenské chodí kontrolovat jejich šéfové

Nemocnost v německé továrně americké automobilky Tesla je třikrát vyšší než průměr v odvětví. Zaměstnance na nemocenské proto chodí neohlášeně kontrolovat jejich šéfové. S odkazem na zvukový záznam z pracovní porady o tom píše německý hospodářský deník Handelsblatt.

Přečíst článek

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme