Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Šéf kosmické společnosti SpaceX Elon Musk, který vlastní i automobilku Tesla či sociální síť Twitter.

Špion Musk. Firma SpaceX pracuje na síti družic pro americkou rozvědku

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech firma vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic určených k pořizování snímků, informovala agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.

Přečíst článek
Otevření Tesla Factory

Tesla zaplatila 74 milionů odškodné bývalém zaměstnanci. Za rasovou diskriminaci

Americká automobilka Tesla urovnala táhlý spor s bývalým černošským zaměstnancem Owenem Diazem. Ten tvrdil, že v ní čelil diskriminaci kvůli své rase. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudního spisu. Dohoda ukončuje odvolání, která obě strany podávaly poté, co soudní porota v loňském roce přiznala zaměstnanci odškodné 3,2 milionu dolarů, zhruba 74 milionů korun.

Přečíst článek

Technologická válka vrcholí. Čína v ní poráží Evropu

Čína letos zvýší výdaje na vědu a výzkum ze státního rozpočtu o deset procent oproti loňskému roku. Chce tak umožnit příklon své ekonomiky k rozvoji špičkových technologií. Současně ji motivuje závod se Spojenými státy o technologickou převahu ve světě.

Přečíst článek
EK vyhověla zemědělcům, nebudou muset plnit některé ekologické požadavky

Zemědělci byli vyslyšeni. Nebudou muset plnit některé ekologické požadavky

Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné.

Přečíst článek
Siemensu v ČR stoupl čistý zisk o osm procent na víc než miliardu korun

Firmě Siemens v Česku stoupl čistý zisk na víc než miliardu

Strojírenské společnosti Siemens v Česku stoupl ve finančním roce končícím 30. září 2023 čistý zisk meziročně o osm procent na 1,025 miliardy korun. Mírně vyšší byly i tržby, které stouply o 1,7 procenta na 22,268 miliardy korun, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku, na kterou upozornil web Ekonomický deník. Dceřiná firma německého koncernu Siemens v Česku vyrábí elektromotory a nízkonapěťovou spínací techniku.

Přečíst článek
Japan Tobacco International oficiálně odměňuje muže a ženy rovně a spravedlivě

JTI odměňuje muže a ženy rovně, je teprve třetí takovou organizací v Česku

Japan Tobacco International oficiálně odměňuje muže a ženy rovně a spravedlivě. Firma jako teprve třetí v historii České republiky získala potvrzení o tom, že mužům a ženám vyplácí stejné mzdy. V průměru přitom ženy v České republice vydělávají téměř o pětinu míň než muži na stejné pozici a se stejnými zkušenostmi a rozdíly jejich mezd se dlouhodobě nezmenšují.

Přečíst článek
Vonovia

Trable německého realitního sektoru pokračují. Skupina Vonovia hlásí rekordní ztrátu

Největší německá realitní firma Vonovia má za loňský rok rekordní ztrátu 6,8 miliardy eur (přes 171 miliard korun). O rok dříve měla ztrátu 669,4 milionu eur. Agentura Reuters výsledek hospodaření označila za další známku problémů v realitním sektoru. Na německé realitní firmy doléhá konec éry levných úvěrů, které podpořily desetiletý rozmach odvětví.

Přečíst článek
EK oznámila vyčlenění 500 milionů eur na podporu výroby munice v EU

Evropa navýší výrobu munice, část poputuje i na Ukrajinu

Evropská komise oznámila vyčlenění 500 milionů eur (12,6 miliardy korun) na podporu výroby munice pro společnosti v Evropské unii. Cílem je umožnit evropskému obrannému průmyslu navýšit kapacitu výroby, doplnit tak zásoby zemí EU a zároveň dostat více munice na Ukrajinu.

Přečíst článek

Tohle se povedlo. RegioJet loni přepravil z Ukrajiny a zpět čtvrt milionu uprchlíků

RegioJet v roce 2023 přepravil přes 230 tisíc cestujících mezi Ukrajinou a EU. Zájem o přepravu na lince Praha-Přemyšl vzrostl oproti předchozímu roku o 60 procent. Společnost na zvýšenou poptávku reaguje zavedením nového přímého spojení Prahy a ukrajinského Čopu. První vlak do Zakarpatské oblasti vyjede ve středu 27. března, v opačném směru pak o dva dny později. Vlak pojede denně.

Přečíst článek

Škoda chystá levný elektromobil do města. Jak bude Epiq vypadat

Bude malé, elektrické a a cenově dostupné. Škoda chystá městské SUV za 600 tisíc. Představí ho příští rok.

Přečíst článek

Rodí se japonská aliance. Nissan a Honda chtějí spolupracovat při vývoji elektromobilů

Japonské automobilky Nissan a Honda chtějí spolupracovat ve vývoji elektromobilů a inteligentních technologií pro automobily. Cílem je snížit náklady a zlepšit konkurenceschopnost, oznámily firmy. Automobilky tak spojí své zdroje v odvětví, ve kterém japonští výrobci aut zaostávají.

Přečíst článek

News box

Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jej hluboce  znepokojil růst napětí mezi Izraelem a Íránem a vyzvalo ke zdrženlivosti, píše agentura Reuters. Izrael v noci na dnešek provedl údery na vojenské objekty v Íránu. Podle Teheránu, který pohrozil odvetou, útok zabil dva vojáky, ale jinak nezpůsobil rozsáhlejší škody.
Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Izraelská armáda uvedla, že provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly 💥 výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.
Dotační podporu na výstavbu cenově dostupného nájemného bydlení by využilo 7️⃣0️⃣ procent obcí. O využití naopak zatím neuvažuje 22 procent samospráv. Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo první výzvu v programu výstavby dostupného bydlení 1. října.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při své návštěvě Bělehradu na poslední chvíli  zrušila plánované setkání se srbským premiérem Milošem Vučevičem. Důvodem byla jeho předchozí schůzka s ruským ministrem hospodářského rozvoje Maximem Rešetikovem, informovala agentura AFP a místní média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme