Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Rheinmetall

Německé granáty i tanky bude Rheinmetall vyrábět i na Ukrajině

Německý výrobce zbraní Rheinmetall se chystá otevřít na Ukrajině nové závody na výrobu munice či vojenských vozidel. Ve čtvrtek to podle agentury AFP oznámil šéf společnosti Armin Papperger.

Přečíst článek
Bývalý americký ministr financí Steven Mnuchin

Bývalý americký ministr financí chce koupit TikTok. Je to skvělý podnik, uvedl

Bývalý americký ministr financí Steven Mnuchin dává dohromady tým investorů, s nimiž se pokusí koupit sociální síť TikTok. Řekl to ve vysílání televize CNBC, která se zaměřuje na finance. Mnuchin svůj plán předložil jen několik hodin poté, co americká Sněmovna reprezentantů přijala návrh, který by umožnil TikTok ve Spojených státech zakázat.

Přečíst článek
Svět čeká velký volební rok, do kterého zasáhne tryskem se rozvíjející AI

Zmatené lidstvo. Do volebního roku 2024 razantně promluví dezinformace a deepfakes

Svět letos čeká na pět desítek volebních klání, ve kterých patrně bude možné sledovat šíření dezinformací s využitím umělé inteligence (AI), která se rozvíjí závratnou rychlostí. Prakticky kdokoli s nekalými úmysly vybavený chytrým telefonem může snadno stvořit příspěvek, který oklame voliče. Zvláště nebezpečné budou takzvané deepfakes, tedy uměle vytvořené nebo zmanipulované obrázky, zvukové nahrávky nebo videa, píše agentura AP.

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Záchrana švýcarské banky Credit Suisse, kterou před rokem převzala konkurenční UBS, přinesla švýcarské ekonomice nová rizika, uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Spojení obou velkých bank sice zajistilo finanční stabilitu, transakce ale podle organizace vyvolává otázky ohledně dominantního postavení UBS na švýcarském trhu a potřeby silnější finanční regulace v budoucnu.

Přečíst článek
Polský prodejce Allegro loni zvýšil zisk

Polský prodejce Allegro dobývá Česko. Nabízíme desetkrát více zboží, než konkurence, zní z firmy

Největší polský internetový prodejce Allegro loni zvýšil hrubý provozní zisk (EBITDA) o 20,7 procenta na 2,41 miliardy zlotých, tedy 14,2 miliardy korun. Firma dál zvyšuje počet zákazníků v České republice, kde koupila internetovou společnost Mall Group s jejím e-shopem Mall.cz a další weby.

Přečíst článek
TikTok

V USA jsou o krok blíž k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu po zrychleném projednávání přijala návrh, který by umožnil ve Spojených státech zakázat sociální síť TikTok. Krok vychází z obav, že platformu skrze čínského majitele kontroluje Peking a může ji zneužívat proti Američanům. Sociální síť označuje návrh za protiústavní, podobně jako někteří zákonodárci i experti.

Přečíst článek
E.ON zlevní domácnostem plyn až o pětinu

E.ON zlevní plyn až o pětinu

V pořadí už třetí zlevňování energií během posledního roku chystá energetická společnost E.ON. Od května zlevní 150 tisícům zákazníků bez fixace dodávky plynu. Ceny oproti současným ceníkům klesnou o 13 až 21 procent. Podle společnosti tak průměrným odběratelům, kteří plynem topí, klesnou náklady na plyn o 4500 korun ročně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

Přečíst článek
Stavba nové linky D pražského metra

Stavba metra D na Nové Dvory přišla o zhotovitele

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) ve středu zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra. Uvedl to vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík.

Přečíst článek

Řeznické řemeslo upadá. Poctivou tlačenku válcují kuřata ze supermarketu, stýská si řezník

Řeznické řemeslo je v Česku téměř na vymření. Každý devátý řezník loni pověsil řemeslo na hřebík. Vyplývá to z dat Potravinářské komory. Na trhu chybí tisíce řezníků. A zájem mladých o učební obor je nicotný, zní od zaměstnavatelů i profesních organizací. Ani rostoucí platy na tom nic moc nemění.

Přečíst článek

Škoda Auto loni téměř ztrojnásobila zisk a prodala 1,1 milionu vozů

Škoda Auto v loňském roce prodala přes milion vozů. Nejprodávanějším modelem zůstává Octavia. Zisk automobilky, která je součástí koncernu Volkswagen, se téměř ztrojnásobil.

Přečíst článek

Král fast fashion Ortega si mne ruce. Zara a spol. obstály v konkurenci levného dovozu z Číny

Král fast fashion Španěl Amancio Ortega bohatne. Jeho módní impérium Inditex, které vlastní Zaru a další značky oděvů, loni zvýšilo čistý zisk o téměř třetinu.

Přečíst článek

News box

Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jej hluboce  znepokojil růst napětí mezi Izraelem a Íránem a vyzvalo ke zdrženlivosti, píše agentura Reuters. Izrael v noci na dnešek provedl údery na vojenské objekty v Íránu. Podle Teheránu, který pohrozil odvetou, útok zabil dva vojáky, ale jinak nezpůsobil rozsáhlejší škody.
Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Izraelská armáda uvedla, že provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly 💥 výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.
Dotační podporu na výstavbu cenově dostupného nájemného bydlení by využilo 7️⃣0️⃣ procent obcí. O využití naopak zatím neuvažuje 22 procent samospráv. Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo první výzvu v programu výstavby dostupného bydlení 1. října.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při své návštěvě Bělehradu na poslední chvíli  zrušila plánované setkání se srbským premiérem Milošem Vučevičem. Důvodem byla jeho předchozí schůzka s ruským ministrem hospodářského rozvoje Maximem Rešetikovem, informovala agentura AFP a místní média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme