Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Spořák se sazbou přes šest procent a na podzim i hypotéky. Partners Banka startuje

Ve středu 6. března oficiálně rozjíždí svůj bankovní byznys v Česku Partners Banka. Finanční skupina Partners ji chystala už od loňského srpna, kdy získala bankovní licenci ČNB. Ještě v březnu bude banka pro klienty Partners, neklienty bude banka nabírat až od 1. dubna. Nová banka cílí na jednotlivce, páry i rodiny a jen letos plánuje získat minimálně 100 tisíc klientů. Do roku 2030 jich pak chce mít už milion, jak novinářům oznámil šéf skupiny Petr Borkovec. Mezi prvními produkty banky, které je ode dneška možné sjednávat, je i spořicí účet se sazbou přes 6 procent.

Přečíst článek
Biskup anglikánské církve Justin Portal Welby

Miliardová omluva za otroctví. Anglikáni zakládají „fond pro uzdravení, nápravu a spravedlnost“

Přečíst článek
DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici?

DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici

Dlouhodobý investiční produkt představuje prozatím největší pokus vlády podporovat mezi Čechy dlouhodobé investice, ideálně na stáří. A také jde o první krok k jakési budoucí skutečné důchodové reformě, která bude počítat s podílem vlastních zdrojů na stáří, jak je to běžné například v USA či západní Evropě. Stát tak umožní lidem ročně investovat až 48 tisíc, které si budou moci odepsat z daní. A zaměstnavatelům nabízí možnost přidat dalších až 50 tisíc korun. Zde je krok za krokem návod, jak si DIP zřídíte.

Přečíst článek
Babiš zpochybňoval jakost potravin z Ukrajiny, podle Výborného dezinformoval

Babiš se rozjel ve Sněmovně. Kritizoval dovoz „otráveného“ ukrajinského obilí. Král dezinformátorů, kontroval Výborný

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš zpochybňoval ve Sněmovně s odkazem na články z médií kvalitu zemědělských komodit a potravin dovážených z Ukrajiny. Proti jeho vyjádření se ohradil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), podle kterého lídr ANO šířil dezinformace. Babiš ale trval na tom, že říkal pravdu, naopak vinil ze lží Výborného, jenž ale mezitím z dolní komory odešel. Projednávání změn programu schůze zabralo poslancům zhruba čtyři hodiny.

Přečíst článek
Rusko a Čína chtějí postavit jadernou elektrárnu na Měsíci

Smělé plány Rusů a Číňanů. Na Měsíci chtějí postavit jadernou elektrárnu

Rusko a Čína uvažují o umístění jaderné elektrárny na Měsíci, uvedl šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Jurij Borisov. Harmonogram pro tento ambiciózní plán je podle něj stanoven na první polovinu následující dekády, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Liberty Steel

OBRAZEM: V hutích Liberty nastoupila necelá třetina zaměstnanců. Tisíce dalších zůstávají doma

Hutě Liberty Ostrava začínají vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených polotovarů. V pondělí nastoupilo do práce 1750 zaměstnanců z šesti tisíc. Zaměstnanců podniku Tameh, který je dodavatelem elektřiny do hutí, jsou zhruba tři stovky a jsou také doma.

Přečíst článek
Levicová extremistická skupina se přihlásila k sabotáži továrny Tesly u Berlína

„Dnes jsme sabotovali Teslu“. Levicoví extremisté přerušili výrobu v berlínské gigafactory

Továrna amerického výrobce elektromobilů Tesla nedaleko Berlína zastavila kvůli výpadku proudu výrobu. Závod u obce Grünheide byl evakuován, firma poslala domů tisíce zaměstnanců, řekla agentuře DPA mluvčí společnosti.

Přečíst článek
Skupině Footshop loni stouply tržby o tři procenta

Streetwearu se daří. Loňské tržby skupiny Footshop překročily miliardu

Skupině Footshop, která se zaměřuje na prodej streetwearové obuvi a oblečení, loni podle předběžných výsledků stouply tržby o tři procenta na zhruba 1,07 miliardy korun.

Přečíst článek
Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži

Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži

V letošním roce připadá Den rovného odměňování na 6. března 2024. Jde o symbolický den, který upozorňuje na to, že ženy v průměru pracují o 65 dní více, aby dosáhly stejného ročního výdělku jako muži. Tomuto a dalším tématům se bude věnovat konference konference Equal Pay Day. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Dukovany

Rusové končí. Obohacování uranu v Dukovanech si vezmou na starost Francouzi

Obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech bude nově zajišťovat francouzská firma Orano. Dosud měl tuto službu na starosti ruský TVEL. Společnost ČEZ uzavřela dohodu při návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde o druhou dohodu ČEZ s francouzskou firmou, ta zajišťuje obohacování uranu i v Temelíně.

Přečíst článek
Prodej chytrých telefonů od Applu v Číně na začátku roku klesl o 24 procent

Apple se v Číně propadá stále níž. Tamní zákazníci jej nekupují i z „vlasteneckých důvodů“

Prodej smartphonů od společnosti Apple se v Číně v prvních šesti týdnech letošního roku snížil o 24 procent. Americká firma se tak mezi prodejci chytrých telefonů propadla na čtvrté místo. Apple čelí zvýšené konkurenci místních výrobců, jako je Huawei. Čínskému trhu s chytrými telefony jako celku se nedaří, napsala s odkazem na data analytické společnosti Counterpoint Research agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Průmyslové nemovitosti „vyhrály krizi“, poptávka po nich rychle roste

Segment průmyslových nemovitostí zažil v posledních letech boom. Je to důsledek nejprve pandemie, poté i války na Ukrajině a s ní úzce související energetické krize. Právě poslední roky odhalily největší slabiny globálních dodavatelských řetězců a přiměly řadu firem k velkým změnám.

Přečíst článek

News box

Velmi odlišné údaje nabídly první odhady výsledků parlamentních voleb, které krátce po  uzavření volebních místností zveřejnily gruzínské televizní stanice. Ty provládní uváděly na prvním místě vládní stranu Gruzínský sen, jiné naznačovaly opoziční vítězství. Také podle agentur je zřejmě ve volbách vyhrála opozice označovaná většinou jako prozápadní.
Gruzínská proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová 👎 odsoudila násilné incidenty, které poznamenaly dnešní parlamentní volby. Hlášeno je i porušování pravidel, kvůli kterému výsledky na jednom místě budou prohlášeny za neplatné.
Izraelský útok na na vojenské objekty v Íránu  může vést podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Matouše Horčičky k eskalaci napětí v regionu. Útok je podle něj v kontextu íránsko-izraelského soupeření v některých aspektech bezprecedentní, a tedy riskantní. Izrael na íránské vojenské cíle zaútočil v noci na dnešek, útok se očekával již několik týdnů.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jej hluboce  znepokojil růst napětí mezi Izraelem a Íránem a vyzvalo ke zdrženlivosti, píše agentura Reuters. Izrael v noci na dnešek provedl údery na vojenské objekty v Íránu. Podle Teheránu, který pohrozil odvetou, útok zabil dva vojáky, ale jinak nezpůsobil rozsáhlejší škody.
Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme