Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Elon Musk hýbe světem

Sedm milionů korun za hodinu práce? Jde to, když stojíte jako právník proti Muskovi

Za to, že Elonovi Muskovi nebyla přiznána v hodnotě přes bilion korun, požadují právníci také rekordní odměnu. Chtějí ji v akciích Tesly.

Přečíst článek
Šéfka České bankovní asociace po třech letech končí

Šéfka České bankovní asociace po třech letech končí

Monika Zahálková opouští Českou bankovní asociaci (ČBA). V pozici výkonné ředitelky byla víc než tři roky a v době jejího působení došlo k zásadnímu rozvoji asociace, oznámila ČBA.

Přečíst článek
Škoda Transportation, ilustrační foto

Spor Českých drah a Škody Transportation o lokomotivy míří k Ústavnímu soudu

České dráhy se obrátily na Ústavní soud (ÚS) kvůli neúspěšné arbitráži se strojírenskou firmou Škoda Transportation. Arbitráž stanovila, že dráhy musí doplatit firmě 1,2 miliardy korun za dodávku lokomotiv. Následoval vleklý soudní spor, na přelomu roku však dovolání státního dopravce odmítl Nejvyšší soud. Podání stížnosti je patrné z justičních databází.

Přečíst článek

Musk zažaloval Altmana a OpenAI. Prý zneužili umělou inteligenci

Microsoft, tedy soukromá firma, je ten, kdo profituje z umělé inteligence OpenAI. Mělo to být přitom celé lidstvo, tvrdí výstřední miliardář Elon Musk v žalobě.

Přečíst článek
Meta přestane v USA a v Austrálii platit vydavatelům za zpravodajský obsah

Meta přestane v USA a v Austrálii platit vydavatelům za zpravodajský obsah

Společnost Meta Platforms v dubnu odstraní ve Spojených státech a v Austrálii svou záložku na síti Facebook věnovanou zpravodajskému obsahu (Facebook News) a přestane platit vydavatelům za zpravodajský obsah. Zatímco v případě USA Meta od licenčních smluv s vydavateli upustila před dvěma roky, v Austrálii teprve nyní dobíhají tříleté smlouvy.

Přečíst článek

Uhlobaron Tykač chce do roka zavřít elektrárny Počerady a Chvaletice

Uhlobaron a majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač varuje, že do roka zavře své dvě uhelné elektrárny. Jsou nerentabilní. Ohroženo je 3000 pracovních míst. Zprávu jako první přinesl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Výborný zklamal zemědělce. Ti chystají další protesty

Vedení Agrární komory ČR (AK ČR) označilo dnešní jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) o podpoře zemědělství za zklamání. Od šéfa resortu čekali konkrétní návrhy, které ale nepřinesl. Komora proto vyzvala zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce 7. března v Praze. Pokud ministr předloží konkrétní návrhy, protest se konat nemusí, uvedli představitelé AK ČR po jednání. Novinářům představili pět požadavků, která vůči Výbornému a vládě mají.

Přečíst článek
Taťána le Moigne

V čele české pobočky firmy Google končí Taťána le Moigne. Těším se na prázdný kalendář, uvedla

Ředitelka české pobočky americké internetové a technologické firmy Google Taťána le Moigne po 18 letech odchází z funkce. Potvrdila to serveru HN.cz. Práci podle serveru ukončila dohodou. Le Moigne uvedla, že zatím neuvažuje o jiném místě. V čele Googlu v Česku byla od vzniku pobočky v roce 2006 a vedla i pobočky na Slovensku, v Rumunsku a Maďarsku.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Nové pořádky na Slovensku. Novináři čelí vzrůstajícímu tlaku a kritice od vládní koalice

Některá slovenská média a novináři čelí tlaku vládní koalice premiéra Roberta Fica, který jim odmítá odpovídat na dotazy nebo zpochybňuje jejich objektivnost. Mladí politici Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) také podali trestní oznámení na novináře Martina Milana Šimečku, který je otcem lídra opozice Michala Šimečky.

Přečíst článek
Rolex loni poprvé zvýšil tržby nad deset miliard švýcarských franků

Bída? V oblasti luxusních hodinek určitě ne. Rolex je na rekordních číslech

Výrobce luxusních hodinek Rolex v loňském roce zvýšil tržby o 11 procent na rekordních 10,1 miliardy švýcarských franků (268,4 miliardy korun) a prodal celkem 1,24 milionu hodinek. S odvoláním na zprávu analytiků banky Morgan Stanley a společnosti LuxeConsult o tom informovala agentura Bloomberg. Podle analytiků je současný podíl značky Rolex na trhu bezprecedentní.

Přečíst článek
Lyžování Klínovec

Jaro nejaro, na Klínovci se lyžuje. A ještě nekončíme, hlásí vlekaři

Na Klínovec jaro ještě úplně nepřišlo. Je stále sníh, je otevřena většina sjezdovek a čtyři lanovky, říkají provozovatelé skiareálu. Chtějí vydržet až do Velikonoc.

Přečíst článek

News box

Velmi odlišné údaje nabídly první odhady výsledků parlamentních voleb, které krátce po  uzavření volebních místností zveřejnily gruzínské televizní stanice. Ty provládní uváděly na prvním místě vládní stranu Gruzínský sen, jiné naznačovaly opoziční vítězství. Také podle agentur je zřejmě ve volbách vyhrála opozice označovaná většinou jako prozápadní.
Gruzínská proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová 👎 odsoudila násilné incidenty, které poznamenaly dnešní parlamentní volby. Hlášeno je i porušování pravidel, kvůli kterému výsledky na jednom místě budou prohlášeny za neplatné.
Izraelský útok na na vojenské objekty v Íránu  může vést podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Matouše Horčičky k eskalaci napětí v regionu. Útok je podle něj v kontextu íránsko-izraelského soupeření v některých aspektech bezprecedentní, a tedy riskantní. Izrael na íránské vojenské cíle zaútočil v noci na dnešek, útok se očekával již několik týdnů.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jej hluboce  znepokojil růst napětí mezi Izraelem a Íránem a vyzvalo ke zdrženlivosti, píše agentura Reuters. Izrael v noci na dnešek provedl údery na vojenské objekty v Íránu. Podle Teheránu, který pohrozil odvetou, útok zabil dva vojáky, ale jinak nezpůsobil rozsáhlejší škody.
Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme