Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Lefties

Válka módních gigantů. Majitel Zary nasazuje proti Sheinu levný řetězec Lefties

Největší prodejce rychlé módy na světě, španělská skupina Inditex, bojuje o udržení pozice. Aby ustála drtivou ofenzívu levné čínské konkurence v podobě Sheinu a Temu, rozšiřuje svoji diskontní značku Lefties. Ačkoli ta dosud nefiguruje ani mezi značkami Inditexu na jeho oficiálních webových stránkách, existuje Lefties už tři dekády. Zpočátku však fungovala jako obchod s outletovým zbožím své velké sestry Zary. Postupně se však z Lefties stala zbraň proti rychle expandujícímu Primarku a nyní i Sheinu.

Přečíst článek
Areál firmy Liberty Ostrava

Liberty Ostrava podala nabídku na převzetí firmy Tameh

Hutní společnost Liberty Ostrava podala nabídku na převzetí dodavatele energie Tameh Czech. Snaží se tak vyřešit krizi obou podniků, které jsou ekonomicky i technologicky provázané, uvedla agentura Reuters s odvoláním na představitele společnosti Liberty Ostrava.

Přečíst článek

Soud schválil Křetínského plán na záchranu zadluženého Casina

Pařížský obchodní soud schválil plán miliardáře Daniela Křetínského na záchranu francouzského maloobchodního řetězce Casino. Křetínský to sdělil francouzským médiím. Na převzetí zadlužené společnosti se loni dohodlo konsorcium firem vedené Křetínským.

Přečíst článek
Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair

Dražší letenky, méně spojů. Ryanairu docházejí Boeingy

Irská letecká společnost Ryanair zvažuje desetiprocentní zdražení letenek, nutí ji k tomu nedostatek letadel. Řekl to šéf podniku Michael O'Leary, podle něhož firma také zvažuje, že kvůli zpožděným dodávkám letadel od společnosti Boeing přes léto některé spoje omezí. Ryanair je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě.

Přečíst článek
Keramické lampy z dílny Martina Říhy

Obyčejný byznys: O keramiku ztrácejí zájem i Němci. Šetří, říká keramik

Keramika Říha je na trhu už třicátým rokem. Martin Říha ji v obci Peruc nedaleko severočeských Loun založil v roce 1994 v přízemí svého domu. Na hrnčířském kruhu zde vytáčí užitkovou, dekorativní a zahradní keramiku. Děláme však také zakázkovou a reklamní keramiku po konzultaci se zákazníkem, říká Martin o své živnosti, kde si vše zajišťuje sám. Od výroby až po prodej a distribuci.  

Přečíst článek
Veolia

Veolia koupila od Strnadovy skupiny CE Industries firmu Advance Energo

Veolia Česká republika koupila od průmyslové skupiny CE Industries společnost Advance Energo, která se specializuje na projekty energetických úspor pro firmy i veřejnou správu. Hodnotu kontraktu firmy neuvedly.

Přečíst článek
Sídlo automobilky Stellantis v Turíně.

Stellantis zazáří. Uzavřel dohodu, díky níž v Evropě prodá až půl milionu aut

Automobilový koncern Stellantis uzavřel rámcovou dohodu za několik miliard eur s firmou Ayvens, která se zabývá leasingem a správou vozových parků. Stellantis na základě smlouvy v Evropě v příštích třech letech prodá až 500 000 aut.

Přečíst článek
Prodejna v pražské Krči

Potraviny za zlomek ceny? Ano, ale prošlé, nebo těsně před propadnutím záruky

Ceny potravin v loňském roce výrazně vzrostly. Přibývá proto zákazníků, kteří své nákupy směřují do obchodů, jejichž zboží je prošlé, nebo na hranici záruční doby. Lékaři ale varují, že právě u potravin není šetření doslova za každou cenu na místě. 

Přečíst článek
Warren Buffett

Buffettova Berkshire Hathaway dosáhla rekordního čistého zisku

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta dosáhla loni rekordního čistého zisku ve výši 96,2 miliard dolarů (2,25 bilionu korun). Společnost však zvýšila i svůj provozní zisk na 37,4 miliard dolarů (876 miliard korun), stojí v dokumentu, který firma zveřejnila na svých stránkách.

Přečíst článek
New York

Češi začínají objevovat svět. Stále častěji cestují do vzdálených a exotických destinací

Češi na letošní rok koupili meziročně o pětinu více letenek do exotických a více než 4000 kilometrů vzdálených destinací, uvádějí prodejci letenek. Ti srovnávali letenky na letošní rok nakoupené loni a letos do 20. února. Nejčastěji hlásili zvýšení zájmu o lety do Spojených států, Vietnamu, Thajska nebo Austrálie.

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

Jak si poradit s přiznáním daní při prodeji nemovitosti či vozidla, při příjmech z pronajímání bytu či jiného prostoru, případně u akciových příjmů, radí v komentáři Monika Lodrová, daňová poradkyně ze společnosti BDO

Přečíst článek

News box

Velmi odlišné údaje nabídly první odhady výsledků parlamentních voleb, které krátce po  uzavření volebních místností zveřejnily gruzínské televizní stanice. Ty provládní uváděly na prvním místě vládní stranu Gruzínský sen, jiné naznačovaly opoziční vítězství. Také podle agentur je zřejmě ve volbách vyhrála opozice označovaná většinou jako prozápadní.
Gruzínská proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová 👎 odsoudila násilné incidenty, které poznamenaly dnešní parlamentní volby. Hlášeno je i porušování pravidel, kvůli kterému výsledky na jednom místě budou prohlášeny za neplatné.
Izraelský útok na na vojenské objekty v Íránu  může vést podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Matouše Horčičky k eskalaci napětí v regionu. Útok je podle něj v kontextu íránsko-izraelského soupeření v některých aspektech bezprecedentní, a tedy riskantní. Izrael na íránské vojenské cíle zaútočil v noci na dnešek, útok se očekával již několik týdnů.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jej hluboce  znepokojil růst napětí mezi Izraelem a Íránem a vyzvalo ke zdrženlivosti, píše agentura Reuters. Izrael v noci na dnešek provedl údery na vojenské objekty v Íránu. Podle Teheránu, který pohrozil odvetou, útok zabil dva vojáky, ale jinak nezpůsobil rozsáhlejší škody.
Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme