Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Airbus - informace o tématu

Airbus A350 neo

Airbus otřásl trhem. Firma zhoršila hospodářský výhled a evropské akcie zamířily dolů

Evropské akcie oslabily. Nedařilo se zejména výrobci letecké techniky Airbus, který v pondělí zhoršil hospodářský výhled. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 klesl o 0,3 procenta na 517,7 bodu.

Přečíst článek
Airbus A320neo aerolinek SAS

Dobrý rok pro Airbus. Firma dodala klientům rekordní počet letadel

Evropský výrobce letadel Airbus loni dodal klientům rekordních více než 730 letadel. Překonal tak svůj cíl, který počítal s odbytem 720 letadel. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Airbus se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Přečíst článek
Francouzská technologická společnost Atos

Komplikace pro Křetínského? Airbus chce od Atosu jeho divizi kybernetické bezpečnosti

Evropský výrobce letecké techniky Airbus znovu jedná s francouzskou technologickou firmou Atos o převzetí její divize pro kybernetickou bezpečnost BDS. Informuje o tom francouzský deník Le Figaro. Akcie Atosu na burze v Paříži v reakci zpevnily až o 22 procent, než cenový nárůst zvolnil. O převzetí jiné části podniku jedná už delší dobu český podnikatel Daniel Křetínský.

Přečíst článek

Job Air Technic ze Strnadova holdingu přes zimu provede údržbu 13 airbusů firmy Eurowings

Společnost Job Air Technic bude v letošní zimní sezoně ve svém hangáru na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku dělat údržbu 13 letounů Airbus společnosti Eurowings. Je to výsledek dohody, kterou podepsali zástupci obou firem na akci MRO Europe v Amsterdamu. Hodnotu zakázky společnosti neuvedly.

Přečíst článek
Letoun Airbus A350-900, kterým bude CK Fischer vozit české turisty do exotických destinací
video

Video týdne: Podívejte se, jak v Praze přistál unikátní letoun Airbus A350-900

Třikrát týdně bude od tohoto týdne z pražském Letiště Václava Havla vzlétat unikátní letadlo Airbus A350-900 španělské společnosti World2Fly. Cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours jím budou vozit své klienty do exotických destinací. Konkrétně na Kubu, do Vietnamu a Dominikánské republiky. Podívejte se na historicky první přílet tohoto letounu na ruzyňskou přistávací dráhu.

Přečíst článek
Business class v Boeingu 787 Dreamliner

FOTOGALERIE: Nový Airbus i „český“ Dreamliner. Podívejte se na letadla, která poletí za exotikou

Exotická sezóna odstartovala. Čeští turisté se budou moci prostřednictvím dopravců Fischer, Čedok či Exim Tours dostat do takových destinací jako je Srí Lanka, Vietnam, Keňa, Omán, Madagaskar, nebo Zanzibar. A to přímými lety z Prahy. V jejich rámci navíc využijí nové Airbusy A 350-900 či Boeing 787 Dreamliner polských aerolinek LOT.

Přečíst článek
Letoun Airbus A350-900, kterým bude CK Fischer vozit české turisty do exotických destinací

Startuje exotická sezóna. Fischer i Čedok využívají unikátní letadla

Srí Lanka, Vietnam, Kuba, Thajsko, Dominikánská republika, Keňa, Omán, Madagaskar, Zanzibar. Do těchto destinací budou české cestovky vozit tuzemské turisty v podzimní a zimní sezoně. A to přímými lety z Prahy. Během takzvané exotické sezony, která startuje dnes a potrvá do přelomu března a dubna příštího roku, chtějí Fischer, Čedok a Exim Tours přepravit desítky tisíc turistů.

Přečíst článek
Ruské aerolinky chtějí zachránit airbus, který přistál se 167 lidmi na poli

Airbus ruských aerolinek, který se 167 lidmi nouzově přistál na Sibiři, chtějí Rusové dál používat

Ruské aerolinky Ural Airlines, jejichž dopravní letadlo muselo v září nouzově přistát i se 167 lidmi na palubě na pšeničném poli na Sibiři, se chystají letadlo opravit a dál ho používat. Nyní přemýšlejí, jak letadlo z pole dostat. Děje se tak v době, kdy na ruské aerolinky dopadají západní sankce, kvůli nimž se do Ruska obtížně dostávají náhradní díly. Západ zakázal dovoz součástek do letadel po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru.

Přečíst článek

Horké počasí vadí i letadlům, prodlužuje vzlet a snižuje nosnost stroje

Opravdu horké počasí, jaké jsme zažili toto léto, má i nečekané souvislosti. Klade vyšší nároky také na letadla – potřebují o něco delší ranvej pro start, mají vyšší spotřebu paliva a unesou trochu nižší náklad. A to všechno stojí peníze, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahájí svůj provoz

Přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahajuje provoz, zájem o ni roste

První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem oficiálně zahájí provoz. Dopravce China Airlines bude z Prahy do Tchaj-peje létat dvakrát týdně. Ceny zpáteční letenky začínají podle webu dopravce zhruba na 17 800 korun. Podle českých prodejců letenek je o cesty do Tchaj-wanu čím dál větší zájem. Přímá linka by měla také rozšířit možnosti cestování do dalších míst v Asii.

Přečíst článek
Aeroflot

Ruská nebeská ruleta. Letadla běžně létají s poruchami, čeká se na první katastrofu

Postupně a nevyhnutelně klesá bezpečnost letadel provozovaných ruskými aerolinkami. Je to důsledek západních sankcí seslaných na Rusko za jeho agresi na Ukrajině. Západ nejenže znemožnil ruským aerolinkám přístup do evropského vzdušného prostoru, ale také Rusko odstřihl o dodávek nových letadel, náhradních dílů i služeb údržby a aktualizací softwaru provozovaných strojů. Jejich údržba nyní probíhá v Íránu. Zaměstnanci aerolinek mají zákaz hlásit běžné závady, které by za normálních podmínek letoun uzemnily.

Přečíst článek
Reklama

News box

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl celou střechu a hasiči jej zatím nemají pod kontrolou, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Střecha se začíná rozpadat, kus se už propadl dovnitř, uvedl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Hasiči kvůli rozsahu požáru vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu a aktuálně ho likviduje 2️⃣2️⃣ jednotek.
Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.
Kvůli nespecifikované technické poruše byl rozsáhle omezen 🚆 železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky stojí. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ujistil, že usilovně pracuje na odstranění závady.
Čeští policisté loni vypátrali a předali do zemí Evropské unie 7️⃣8️⃣4️⃣​​​​​​​ hledaných lidí, naopak do Česka jich díky mezinárodní spolupráci jiné státy vydaly 490. Partnerům mimo EU česká strana vydala 19 vypátraných, zatímco pro Česko našli policisté v oblastech mimo EU 36 hledaných. 
Kolem 6️⃣0️⃣ demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) zablokovalo vstup do známého muzea Rijksmuseum v Amsterodamu, informoval nizozemský server Dutchnews. Aktivisté po kulturní instituci žádají, aby přerušila své vazby se sponzorem, finanční skupinou ING. Rijksmuseum je nyní „až do odvolání“ uzavřeno, oznámilo jeho vedení.
Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní 2️⃣ měsíce na přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů. 
Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na přirozené zemské družici soptily 🌋 vulkány ještě v době, kdy na zemi vládli dinosauři. S odkazem na novou studii zveřejněnou v odborném časopise Science o tom informovala agentura AP.
Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla 👍 správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 
Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly  výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. 
Úřady na severu Vietnamu uzavřely letiště a evakuovaly na 5️⃣0️⃣ tisíc obyvatel v souvislosti s tajfunem Yagi, který se nyní přesunul nad vietnamskou pevninu, informují agentury. Tajfun předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme