Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

atomová bomba - informace o tématu

Einsteinův dopis Rooseveltovi o atomové bombě jde do dražby

Newyorská aukční síň Christie's chystá v září dražbu dopisu z roku 1939, v němž Albert Einstein povzbuzuje tehdejšího prezidenta Spojených států Franklina D. Roosevelta k vývoji prvních jaderných bomb.

Přečíst článek
Reklama

News box

Reuters: Příjmy ruského rozpočtu z ropy🛢 a plynu se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšily zhruba o 41 procent na 5,698 bilionu rublů (asi 1,5 bilionu korun). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ruské 🏛. Za růstem příjmů stojí vyšší ceny ropy a slabší kurz ruského rublu.
Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,75 miliardy korun, tedy o 22 procent, na 25,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka🏦. Bilanční suma bank ke konci března činila 10,512 bilionu korun, což je meziroční nárůst↗ o 767 miliard korun.
Izrael podle izraelské nevládní organizace Peace Now schválil největší zábor půdy na okupovaném Západním břehu Jordánu🔏za posledních více než 30 let. Izraelské úřady podle dnešního sdělení Peace Now schválily zabrání půdy o rozloze 12,7 kilometru⛰ čtverečního v údolí Jordánu. 
Zástupci členských zemí Severoatlantické aliance se dohodli, že NATO příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur💶 (přes bilion korun). Nenašli ale shodu na plánu poskytovat zemi napadené Ruskem i v dalších letech minimálně stejně vysokou pomoc💰, jak navrhl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Americká technologická společnost Microsoft investuje 2️⃣,2️⃣ miliardy eur (přes 55 miliard korun) do nových datových center ve Španělsku. Dnes to podle agentury AFP uvedla místní vláda v Aragonii. Na severovýchodě země tak vzniká centrum cloudového inženýrství. Podle šéfa aragonské vlády Jorgeho Azcóna se objem plánovaných investic Microsoftu v regionu zvýší na 6,7 miliardy eur.
Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6️⃣,7️⃣5️⃣ miliardy korun, sdělilo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu, dnes na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.
Prodej nových osobních aut se v letošním prvním pololetí 📈 zvýšil o 3,2 procenta na 119 221 vozů. V červnu trh rostl o devět procent na 22 334 automobilů. Výsledky registrací dnes oznámil Svaz dovozců automobilů.
Skupině E.ON v České republice loni 📉 klesl zisk po zdanění meziročně o sedm procent na 5,8 miliardy korun, informoval mluvčí E.ON ČR Roman Šperňák, tržby skupiny neuvedl. Na hospodářských výsledcích skupiny se nejvíce podílejí společnost E.ON Energie jako dodavatel energií a řešení pro zákazníky a distribuční společnost EG.D, která pokrývá svými sítěmi jih České republiky.
Evropská komise (EK)  povolila německým vlajkovým aerolinkám Lufthansa převzít za 325 milionů eur (8,2 miliardy korun) 41procentní podíl v italské státní letecké společnosti ITA Airways. Komise to dnes oznámila v tiskové zprávě. Německá firma ale musí splnit řadu podmínek. Mimo jiné se už musela vzdát některých tras a slotů.
Ostravská firma Imex Group  neuspěla s ústavní stížností poté, co se u soudů neúspěšně domáhala odškodnění za negativní výroky bývalého ministra financí a pozdějšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Pronesl je v pořadu České televize Otázky Václava Moravce po explozi muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.
Reklama
Reklama
Doporučujeme