Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

automobilka - informace o tématu

Tesla v USA svolává ke kontrole téměř všechny své elektromobily

Tesly v USA musí na kontrolu. Chyba u více než dvou milionů vozů může způsobil nehodu

Výrobce elektromobilů Tesla ve Spojených státech svolává ke kontrole 2,2 milionu vozidel, to znamená téměř všechny své elektromobily. Důvodem je nesprávná velikost písma varovných kontrolek, což zvyšuje riziko nehody. Oznámil to americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).

Přečíst článek
Tesla Model X

Vozy Tesla nejsou bezpečné, jsme součástí experimentu, varuje bývalý technik automobilky

Vozy Tesla nejsou podle bývalého technika této automobilky bezpečné k provozu na veřejných komunikacích. Někdejší technik Lucasz Krupski už v květnu německému listu Handelsblatt poskytl interní údaje Tesly včetně stížností zákazníků ohledně softwaru, který se stará o brzdění a samořízení aut. Jeho snaha řešit problémy interně ale vyzněla do prázdna, tvrdí. Případu se věnuje server BBC, automobilka se k obviněním bezprostředně nevyjádřila.

Přečíst článek
Saúdskoarabský státní fond zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský fond PIF zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF zvýšil svůj podíl ve výrobci luxusních aut Aston Martin na 20,5 procenta z předchozích 17,9 procenta, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zprávu firmy regulačním orgánům. PIF je druhým největším akcionářem automobilky.

Přečíst článek
Automobilka Škoda Auto představila čtvrtou generaci modelu Superb

Nový Superb je na světě. O výrobu čtvrté generace se postarají Slováci

Škoda Auto oficiálně představila čtvrtou generaci jednoho ze svých vlajkových modelů - Superb. Automobilka v přímém přenosu ukázala varianty karoserie liftback i kombi. Kromě klasického motoru bude nový Superb disponovat i plug-in hybridním pohonem. Další novinkou je také to, že se jeho výroba přesune z Kvasin do Bratislavy.

Přečíst článek

Aston Martin překvapil vysokou ztrátou. Vlně výprodejů akcií neunikl

Výrobce luxusních sporťáků značky Aston Martin čelil průtahům při spouštění výroby nového modelu. Výsledkem těchto útrap je neočekávaně vysoká ztráta a nelibost investorů, který horší než očekávaný výsledek hospodaření britské automobilce hned spočítali. Akcie firmy ve středu na londýnské burze odepsaly devět procent.

Přečíst článek
Elektromobil VinFast VF7

Vietnamská automobilka VinFast zažívá boom. Čtvrtletní tržby jí stouply o 159 procent

Vietnamskému výrobci elektromobilů VinFast vzrostly ve třetím čtvrtletí tržby o 159 procent na 343 milionů dolarů (osm miliard korun) díky růstu prodeje aut. Společnost však prohloubila ztrátu o 34 procent na 623 milionů dolarů.

Přečíst článek
Alfa Romeo 33 Stradale vznikne pouze v limitované třiatřicetikusové sérii

Alfa Romeo opět útočí na emoce. Představila luxusní poctu slavnému modelu

Automobilka Alfa Romeo představila nový vůz, který chytne za srdce nejen fanoušky sportovní legendy. Italská firma představila model Alfa Romeo 33 Stradale, který je poctou stejnojmennému modelu ze šedesátých let. Jde i o návrat automobilky do sféry zakázkově vyrobených kusových vozů.

Přečíst článek
Toyota Motor Manufacturing Czech

Kolínská Toyota ode dneška až do odvolání nevyrábí. Nemá díly

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně ode dneška zastaví výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár.

Přečíst článek
Tržní hodnota VinFastu první den na burze v USA překonala Ford či GM

Vietnamská automobilka VinFast způsobila poprask na americké burze. Její tržní hodnota překonala Ford či GM

Tržní hodnota vietnamského výrobce elektromobilů VinFast první obchodní den na burze v New Yorku stoupla na 85 miliard dolarů, tedy zhruba 1,9 bilionu korun. Společnost tak překonala americké automobilky Ford a General Motors, upozornil server zpravodajské televize BBC. Tržní hodnota Fordu činí 48 miliard dolarů a GM 46 miliard dolarů.

Přečíst článek
Tesla Model X

Tesla uvedla na trh nové modely X a S. Levnější a s menším dojezdem

Americká automobilka Tesla uvedla na americkém trhu levnější verze svých elektromobilů Tesla Model X a Tesla Model S. Výrazně levnější. Má to ale háček. Nižší dojezd. Server CNBC uvedl, že se snižováním cen snaží společnost Elona Muska udržet krok s konkurencí. Dle informací výrobce i amerického serveru byly uvedené vozy levnější v průměru o 10 tisíc dolarů, tedy zhruba 221 tisíc korun.

Přečíst článek
Škoda dá modernizovanou Scalu a Kamiq do prodeje na začátku roku 2024

Škoda vrhne na trh modernizovanou Scalu a Kamiq na začátku roku 2024

Škoda Auto modernizovala po čtyřech letech od uvedení na trh svůj kompaktní hatchback Scala a městské SUV Kamiq. K zákazníkům se z hlavního výrobního závodu Škody v Mladé Boleslavi dostanou na začátku roku 2024. Vyplývá to z informací Škody a prodejců při představení obou vozů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká národní banka (ČNB) se chystá výrazně 📈 zvýšit podíl akcií ve svých devizových rezervách. V horizontu pěti let plánuje zvýšit podíl akcií z dosavadních zhruba 20 procent na 30 procent. Zároveň se zaměří na posílení investic do amerických akcií na úkor evropských, uvedl člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.
Izraelský ministr zahraničí 👨 Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP uvedl, že šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit. Smrt Sinvára v bojích v Pásmu Gazy prověřovaly izraelské bezpečnostní složky.
Pražská burza rostla pošesté v řadě. Index PX posílil ovšem jen nepatrně, a to o 0️⃣,0️⃣3️⃣ procenta na 1612,97 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky. Ztrácely naopak Erste Bank a Moneta Money Bank. 
Ukrajinský premiér 👨 Denys Šmyhal na konferenci ve švýcarském Lausanne požádal světové společenství o větší pomoc při odstraňování min a likvidaci nevybuchlých bomb. Jde o problém, který se týká čtvrtiny Ukrajiny, jež je kvůli tomu nejzaminovanější zemí světa, píše agentura Reuters.
Středeční rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce vypadá podle dosavadních informací tak, jako že se vláda rozhodla nerespektovat nález Ústavního soudu, uvedl prezident 👨‍⚖️ Soudcovské unie Libor Vávra. S dalším komentářem a postupem však podle něj soudci vyčkají na paragrafové znění návrhu. 
Na 2,5 milionu Poláků žije v extrémní chudobě a přes 1️⃣7️⃣ milionů obyvatel z přibližně 38milionové země si musí vystačit s méně penězi, než činí takzvané sociální minimum. Napsal to server Wirtualna Polska, který se opírá o nová data ze zprávy projektu Poverty Watch 2024. Jde podle něj o nejhorší výsledek od roku 2015, míra chudoby se výrazně zvýšila mezi dětmi, seniory a lidmi se zdravotním postižením.
Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár  zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. 
Pokles sazeb⬇ Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta. Krok následuje po poklesu inflace eurozóny pod cíl 2 procenta. Více:
Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila v prvním čtení 📜 zákon, podle něhož budou hrozit pokuty lidem a firmám, které „propagují“ život bez dětí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že opatření souvisí i s demografickou krizí v Rusku na pozadí války s Ukrajinou.
Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme