Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bydlení - informace o tématu

Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje letos na podzim spustit program Dostupné bydlení zřízený Státním fondem podpory investic (SFPI). Čeká zatím na potvrzení od Evropské komise, využívat na něj chce evropské a státní finance.

Přečíst článek

Designové domy v prémiové lokalitě. Bydlení v top‘ rezidenci Pomezí je jedinečné

Přečíst článek
Panattoni Business Park Kladno se bude skládat ze dvou moderních hal o celkové velikosti 88 500 metr čtverčních.

Investoři dávají přednost logistickým parkům před byty

Nejenom hypoteční trh, vysoké úrokové sazby loni významně zasáhly i financování komerčních nemovitostí. Podle průzkumu KPMG Property Lending Barometer byl objem investic do realit v loňském roce nejmenší od krize v roce 2009.

Přečíst článek

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles o téměř čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na tuzemském trhu.

Přečíst článek
Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Nejenom legislativa, ale i to, že do stavebního procesu může vstoupit prakticky každý bez jakékoliv osobní zodpovědnosti, komplikuje stavění v Česku.

Přečíst článek
Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna dál šlape do nájemního bydlení. Od společnosti Finep si nechá postavit na pražské Harfě celkem 220 nových bytů. K převzetí budou připraveny v červnu 2026.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Jak si vydělat bydlením? Některé země za něj zaplatí, Švýcaři nabízí i více než milion

Nejsou to jen italské vesnice, které bojují s odlivem obyvatel a lákají nové obyvatele na domy za euro. Jsou i jiné země a města, které vám zaplatí, když do nich nastěhujete.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Jakubem Vaisem.

Developer: Na Prahu Češi mít nebudou. Kladno bude alternativou

Praha má velký potenciál výstavby. Rozvojových lokalit nicméně ubývá a většinou jsou v rukou velkých developerů. „Hlavní město přesto neopouštíme. Naopak. Velký potenciál vidíme také ve středních Čechách,“ přibližuje v dalším díle podcastu Realitní Club Jakub Vais, spolumajitel a generální ředitel skupiny EBM.

Přečíst článek
Malý byt

Hypotéky nepatrně zlevnily. Průměrná sazba klesla na 6,01 procenta

Hypoteční trh se nehýbe. Za kosmetický pokles průměrné výše úroků u hypotéky může akční sleva jedné z bank.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Bohatí bohatnou, chudí chudnou, říkají data. Takhle Fiala volby nevyhraje

Když se bavíte s developery, často vám potvrzují, co už tušíte. Drahé bydlení se v luxusních projektech, kde je byt spíš luxusní haciendou na skvělém místě v Praze, klidně a celkem rychle prodá za čtyřicet milionů korun. V hotovosti. I teď, v době realitní krize. Prodej bytových projektů nebo domů v cenách kolem deseti milionů, což je segment, který míří na lidi, kteří potřebují ke spolufinancování hypotéku, naopak vázne. Lidé, kteří potřebují bankovní financování, váhají. Úroky a tím i splátky jsou vysoké. V tomto segmentu lze trh nadále vystihnout slovem „vyčkávání“.

Přečíst článek
Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Můžete bydlet a nyní drahou hypotéku si odložit, říká zakladatel Ownest Machala

Na trhu už téměř dva roky panuje situace, kdy většina nových zájemců nedosáhne na hypotéku a nemůže si tak pořídit vlastní nemovitost. Každý z účastníků trhu na to nějakým způsobem reaguje. Lidé se překlopili do nájemního bydlení. Developeři, aby své nové byty prodali, vymýšlejí širokou škálu slev nebo velmi populární zvýhodněnou hypotéku.

Přečíst článek
Byty v Praze meziročně zlevnily

Nová data: Byty v Praze meziročně zlevnily. Nájmy však rostly a krize na trhu bydlení se prohlubuje

Krize v prodeji nových nemovitostí v Česku dál pokračuje. Newstream získal exkluzivně nové údaje od analytické společnosti Flat Zone, společnosti, která sleduje a analyzuje údaje z trhu nemovitostí. Výsledek? Propad cen nemovitostí dál pokračuje. A to nejen u starších nemovitostí, ale i v segmentu nové výstavby. Důvodem je nízká nabídka nových nemovitostí, jejich vysoká cena a nedostupné bankovní financování při aktuálním úroku kolem šesti procent za hypotéku.

Přečíst článek
Reklama

News box

V uprchlickém táboře Nusajrát ve středu Pásma Gazy dnes zahynulo 13 lidí při izraelském 🚀 bombardování školy, kde se ukrývali vysídlení Palestinci. Informovala o tom palestinská agentura Wafa, podle níž jsou po úderu také desítky zraněných, většina z toho ženy a děti. Informace o průběhu bojů nelze bezprostředně ověřit; izraelská armáda se k útoku nevyjádřila.
Na 1️⃣1️⃣ místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová maxima teploměr ukázal zejména v Praze a ve středních Čechách, nejtepleji bylo v pražské Libuši, kde naměřili 34,3 stupně Celsia. Po vedrech se od západu do Česka rozšířily silné bouřky.
Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše 📜 dohodu o klidu zbraní. Dnes o tom píše agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. 
Nový labouristický premiér Británie 👨 Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Potvrdil, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále podporovat Ukrajinu v obraně proti ruské invazi.
Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Zmíněné oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.
Francouzi žijící v zámořských územích začali hlasovat ve druhém kole parlamentních voleb 🗳. Jako první začali odevzdávat hlasy obyvatelé souostroví Saint-Pierre a Miquelon v Atlantském oceánu u kanadských břehů. V kontinentální Francii začne druhé kolo voleb v neděli. V prvním kole zvítězila nacionalistická strana Národní sdružení (RN). Poslední průzkumy nicméně naznačují, že strana nezíská v parlamentu většinu.
Situace s odbavením zavazadel 🎒 na pražském letišti, která se zkomplikovala před týdnem během prvního prázdninového víkendu, je nyní stabilizovaná. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Některé lety ale i během pátku měly zpoždění a zcela bez problémů není ani výdej zavazadel. Vyplývá to z oznámení Letiště Praha na sociální síti X.
Americká technologická společnost Apple  schválila výrobci videoher Epic Games evropský obchod s hrami na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad. Firma Apple to podle agentury Reuters oznámila krátce poté, co ji Epic v pátek obvinil, že mu ve spuštění obchodu dál svévolně brání.
Pouze s příručními zavazadly ✈️ létají lidé zejména na kratších letech po Evropě a na cesty kratší než jeden týden. Na delší trasy, převážně do asijských destinací, se jen s kabinovým zavazadlem vydávají převážně mladí lidé, řekl ředitel prodejce letenek, portálu Letuška.cz Josef Trejbal. 
Sněmovna by mohla příští týden v úterý naplnit členy vyšetřovací komisi, kterou z podnětu opozičního hnutí ANO založila k objasnění loňské tragické střelby na 🏛️ Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V pátek by plénum mohlo volit předsedu, bez kterého komise nemůže zahájit činnost. Vyplývá to z předběžného programu jednání dolní komory.
Reklama
Reklama
Doporučujeme