Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chris Voss - informace o tématu

Reklama

News box

Šéf palestinské teroristické organizace Hamás 👨 Jahjá Sinvár je stále naživu a schovává se v tunelech v Pásmu Gazy. Řekl to zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk. Jedná se o první podobné vyjádření amerického představitele ohledně Sinvára za poslední týdny, píše dnes izraelský tisk. 
Čína se snaží navenek působit jako přítel a atraktivní partner západních zemí, usiluje ale o  úpadek demokracií a světový řád založený na úspěchu totalitních států. Na dnešní konferenci ve Sněmovně o rizicích ekonomické a technologické závislosti na Číně to řekl ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. 
Polská společnost Žabka, která provozuje 🏪 obchody se smíšeným zbožím, stanovila cenu pro primární veřejnou nabídku (IPO) svých akcií na 21,50 zlotého. To je na horní hranici předběžně stanoveného pásma, informovala dnes agentura Reuters. Cena ohodnocuje celou skupinu na 21,5 miliardy zlotých (126,7 miliardy korun). 
Inflace v Česku v září mírně 📈 zrychlila. Spotřebitelské ceny meziročně stouply o 2,6 procenta po srpnovém růstu o 2,2 procenta. Vývoj ovlivnily hlavně ceny potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání se srpnem ale ceny v září klesly o 0,4 procenta. Analytici podobný vývoj očekávali.
Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib  bude kandidovat na předsedu Pirátů. Chce, aby Piráti byli liberální středovou stranou a prosazovali politiku zaměřenou na problémy běžných lidí. 
Americká společnost OpenAI, která se zabývá umělou inteligencí a která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, očekává v nejbližších letech miliardové ztráty. Se ziskovým hospodařením počítá až v roce 2029, kdy by tržby měly dosáhnout 1️⃣0️⃣0️⃣ miliard dolarů (2,3 bilionu korun). S odvoláním na firemní dokumenty to napsal server The Information.
Ukrajinské drony podnikly v noci na dnešek nálet na předměstí Majkopu v autonomní Adygejské republice na jihu Ruska. Úřady podle šéfa republiky Murata Kumpilova kvůli požáru evakuují obyvatele vsi Rodnikovo. Terčem náletu bylo podle sociálních sítí nedaleké ✈️ vojenské letiště, ze kterého podle zveřejněných záběrů stoupal dým, uvedl server BBC News.
Na americkou Floridu udeřil hurikán Milton. Když bouře dorazila na pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály s odhadovanou maximální rychlostí větru kolem 1️⃣9️⃣5️⃣ kilometrů v hodině, oznámilo Národní hurikánové středisko. Stanice CNN a BBC později informovaly, že živel nad Floridou zeslábl na hurikán druhé kategorie, ale zůstává nebezpečný. 
Chyby ve výdajích z rozpočtu Evropské unie se v roce 2023 opět výrazně 📈 zvýšily. Míra chybovosti byla 5,6 procenta, v roce 2022 to přitom bylo 4,2 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy Evropského účetního dvora (EÚD), která byla dnes zveřejněna. Jak řekl člen dvora za Českou republiku Jan Gregor, dvůr během auditu za loňský rok odhalil rovněž dvacet případů podezření z podvodu.
Slovenský prezident Peter Pellegrini ve čtvrtek odpoledne přijme demisi ministryně zdravotnictví Zuzany Dolinkové a jmenuje do čela resortu dosavadního tajemníka ministerstva hospodářství 👨 Kamila Šaška. Toho nominoval předseda vládní strany Hlas-SD a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, premiér Robert Fico ze strany Směr-sociální demokracie návrh předal hlavě státu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme