Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

čínské automobilky - informace o tématu

Reklama

News box

Americký dolar posiluje ke koši měn, protože investoři nyní očekávají mírnější snížení úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed). Pozornost investorů se také nyní přesouvá k prezidentským volbám ve Spojených státech.
Ceny ropy 🛢 na světových trzích po úterním rapidním propadu pokračují v poklesu 📉, ačkoliv mnohem méně výrazném. Severomořská ropa Brent kolem odepisuje téměř o 0,4 procenta na 73,97 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácí 0,61 procenta na 70,15 dolaru.
Výzkumná divize japonské automobilky Toyota Motor Corp. a firma Boston Dynamics, která patří automobilce Hyundai Motor, spojí své síly s cílem urychlit vývoj humanoidních robotů 🤖 s umělou inteligenci (AI). Spolupráce je potenciální výzvou pro další programy chytrých robotů, jako je Optimus, který minulý týden předvedla firma Tesla, upozornila agentura Bloomberg.
Pražská burza popáté v řadě rostla 💪. Index PX dnes posílil o 0,25 procenta na 1612,52 bodu, a je tak nejvýš od konce července. Dařilo se hlavně finančnímu sektoru, naopak ztráty zaznamenaly akcie energetické společnosti ČEZ či zbrojovky Colt. 
Současný šéfredaktor zpravodajského serveru Seznam Zprávy Jakub Unger končí. Vedením redakce je pověřený šéfredaktor deníku Právo Petr Šabata. Seznam to oznámil na svém blogu.
Platy vrcholných politiků i soudců a státních zástupců se zvýši o 6,9 procenta. Další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst platů, se využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici. Rozhodla o tom vláda. Podle ministra Kuply zvýšení platů odpovídá vývoji mezd v celé společnosti. Neobává se, že by soudci rozhodnutí vlády znovu napadli u Ústavního soudu.

Na systémy digitalizace stavebního řízení se vypíše nová zakázka. Vláda rozhodla nepokračovat ve vývoji těch spuštěných 1. července. Podle návrhu novely stavebního zákona systémy ale bude možné dočasně dále využívat souběžně s těmi původními. Po jednání vlády to řekl ministr dopravy a dočasně jmenovaný koordinátor vývoje stavebního řízení Martin Kupka (ODS).

Americká investiční banka Morgan Stanley ve třetím čtvrtletí zvýšila 📈 čistý zisk meziročně o 32 procent na 3,2 miliardy dolarů 💲 (74,3 miliardy korun). Čistý zisk přepočtený na jednu akcii činí 1,88 dolaru. Před zahájením dnešního obchodování akcie banky vykazovaly nárůst o více než tři procenta.
Evropské letecké ✈ společnosti vyzvaly Evropskou komisi k většímu úsilí o zajištění rovných podmínek v tomto odvětví. Evropské aerolinky si stěžují, že jejich čínští konkurenti mají výrazně nižší náklady, protože mohou létat přes Rusko a nečelí mimořádným nákladům souvisejícím s ochranou životního prostředí. Informovala o tom agentura Reuters.
Automobilce 🚗 Stellantis ve třetím čtvrtletí celosvětově klesl odbyt zhruba o pětinu na méně než 1,15 milionu vozů. Nedařilo se jí především na jejím nejdůležitějším a nejlukrativnějším trhu v Severní Americe. Podnik zastřešuje značky Opel, Peugeot, Citroën, Fiat, Chrysler, Alfa Romeo a Jeep.
Reklama
Reklama
Doporučujeme