Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

členství v EU - informace o tématu

Reklama

News box

Exprimátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolen za ANO) obviněného v kauze machinací s veřejnými zakázkami nahrazuje primátorův náměstek 👨 Milan Petrilák (ANO). Na dnešním jednání ho zvolili zastupitelé. Náměstkem zůstává Milan Märc (Nový Sever). Dalšího ještě zastupitelé budou volit. Hrabáčovi hrozí až 12 let vězení. Je ve vazbě.
Kdyby nebylo možné zajistit  regulérnost voleb ve všech místech, pak by to byl asi dobrý argument pro jejich odložení, pokud by se k tomu nalezla právní cesta. Před schůzí vlády to novinářům řekl prezident Petr Pavel, který se zasedání kabinetu k povodňové situaci účastní. 
Prezident a dalších šest zástupců státu, církve a města Prahy dnes otevřelo Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde se uchovávají české 👑 korunovační klenoty. Přesunou se do konce září do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde je zdarma bude moct zhlédnout i veřejnost.
Pražská burza v úvodu týdne oslabila, index PX klesl o 0️⃣,2️⃣5️⃣ procenta na 1576,51 bodu. Z předních emisí ztratily akcie Erste Bank, energetické společnosti ČEZ a pojišťovny VIG, cenné papíry Monety Money Bank stagnovaly a Komerční banka posílila. Z menších emisí odepsala nápojářská Kofola přes čtyři procenta a zbrojař Colt CZ procento a půl.
Muž podezřelý z nedělního pokusu o atentát na amerického exprezidenta 👴 Donalda Trumpa si u federálního soudu na Floridě vyslechl dvě obvinění týkající se nelegálního držení střelné zbraně. Ryan Wesley Routh čelí podle agentury AP obvinění, že vlastnil střelnou zbraň, přestože byl v minulosti odsouzen za zločin, a že tato zbraň měla odstraněné výrobní číslo. 
Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už téměř 5️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá tam několik člunů a nasazen byl i vrtulník, uvedla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Pro město je řešení situace prioritou, uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). 
Írán se nikdy nevzdá svého 🚀 raketového programu, který má odstrašující charakter, řekl íránský prezident Masúd Pezeškján na své první tiskové konferenci poté, co se v červenci ujal úřadu. Dodal, že Írán povede se Spojenými státy přímé rozhovory pouze tehdy, pokud v praxi prokážou, že vůči Teheránu nejsou nepřátelské. Informovala o tom agentura Reuters.
Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko omilostnil dalších 3️⃣7️⃣ lidí, které soudy východoevropské země dříve uznaly vinnými z extremismu, uvedla běloruská státní agentura Belta. Lidskoprávní organizace Vjasna je označila za politické vězně odsouzené za protesty. Od začátku července se podle ní jedná o čtvrtou vlnu amnestií pro odsouzené z politických důvodů, přičemž z věznic vyšlo 115 lidí.
Na zvládnutí škod způsobených záplavami bude v Rakousku zatím k dispozici 3️⃣0️⃣0️⃣ milionů eur (7,5 miliardy korun). Bude-li potřeba, může se částka navýšit, sdělil podle agentury DPA kancléř Karl Nehammer. Celkový rozsah škod je v Rakousku zatím nejasný.
Podnikatel Milan Gánik a architekt Antonín Kanta půjdou za dotační podvod při výstavbě vědecko-technického parku Nupharo Park na 6,5 a 5,5 roku do vězení. Odvolací 👨‍⚖️ soud jim pobyt za mřížemi zkrátil každému o rok. Uložil jim ale navíc peněžité tresty. Gánik musí zaplatit 1,5 milionu korun a Kanta milion. Muži v žádosti o dotaci uvedli nepravdivé údaje, a způsobili tak škodu téměř 300 milionů korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme