Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Makroekonomika, statistiky

Dalibor Martínek: Důchodci žijí ve velkých bytech, rodiny s dětmi se mačkají v jedné místnosti, říká průzkum

Český statistický úřad vydává každý měsíc magazín. Poslední, červnové číslo přináší výsledky zajímavého průzkumu. Statistici zjišťovali, kolik místností Češi ve svých domácnostech obývají. Experti mají svou vlastní řeč, takové statistické ptydepe. Používají například pojem „přelidněnost“. Což v laické zkratce znamená, že v bytě či domě žije víc lidí na jednu místnost. Opakem je „málo obsazená domácnost“, kde naopak člověk prochází prázdnými místnostmi.

Přečíst článek
Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku klesla pod devět procent, je nejnižší za rok a půl

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

Přečíst článek
Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Čeští spotřebitelé se přestávají bát inflace, jejich nálada meziročně výrazně stoupla

Lukáš Kovanda: Čeští spotřebitelé se přestávají bát inflace, jejich nálada meziročně výrazně stoupla

Důvěra v českou ekonomiku byla letos v červenci ve všech klíčových segmentech slabší, než odpovídá dlouhodobému průměru uplynulých dvaceti let. Přesto však souhrnný ukazatel celkové důvěry v ekonomiku vykazuje mírné zlepšení oproti červnové hodnotě. Toto zlepšení má na svědomí zejména segment spotřebitelů, zatímco segment podnikatelů vykazuje oproti červnu jen takřka neznatelné zvýšení důvěry v ekonomiku, říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Na bublinky ještě není čas. Inflace pod deset procent značí přetrvávající hluboké problémy

Stanislav Šulc: Na bublinky ještě není čas. Inflace pod deset procent značí přetrvávající hluboké problémy

Data o červnové inflaci ukazují, že růst cen meziročně zpomalil na jednocifernou úroveň 9,7 procenta. Tedy po dlouhých měsících statistici přicházejí s číslem pod 10 procent. U mnohých to působí úlevu, možná i radost. Nic takového však není na místě. Inflace je totiž stále téměř na pětinásobku dlouhodobého cíle. A to navzdory tomu, že lidé výrazně šetří. Hluboké problémy v české ekonomice zkrátka přetrvávají.

Přečíst článek
Inflace v Česku v červnu po roce a půl klesla pod deset procent

AKTUALIZOVÁNO: A je to tady. Inflace v Česku po roce a půl klesla pod deset procent

Inflace v Česku v červnu klesla na 9,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Pod deseti procenty byla inflace v Česku naposledy v lednu 2022, kdy činila 9,9 procenta.

Přečíst článek
Sklizeň a doprava obilí (ilustrační foto)

Úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita se letos sníží, uvedli statistici. Dařit se má řepce

Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou klesne o 8,1 procenta na 6,955 milionu tun, uvedl ve svém prvním odhadu Český statistický úřad. Snížit by se měla úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,223 milionu tun, což je proti loňsku nárůst o 4,9 procenta. Statistici údaje o sklizni během léta ještě několikrát zpřesní.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Nejhorší úroda obilí za deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva

Lukáš Kovanda: Nejhorší úroda obilí za deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva

Zemědělci vyhlíží nejhorší úrodu obilí za posledních více než deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Pokles je po zpřesnění hlubší, než Český statistický úřad uvedl v květnu, kdy informoval o meziročním snížení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně ekonomika v prvních třech měsících roku stagnovala, potvrdil ČSÚ dřívější čísla.

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Inflace v Česku je neústupnější, než experti čekali. Drží se České republiky „jako klíště“. Experti se před oznámením dnešních čísel shodovali, že v meziročním vyjádření inflace klesne pod úroveň 11 procent. Místo toho však vykázala úroveň 11,1 procenta. I tak ale platí, že inflace je v meziročním vyjádření nyní nejnižší od loňského února, podotýká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Inflace v Česku opět zpomalila, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu, uvedl Český statistický úřad. Míra inflace je ale vyšší, než odhadovali analytici a stále se drží dál od vytoužené jednociferné hodnoty.

Přečíst článek
nákupy v supermarketu

Inflace se i v květnu držela v blízkosti 11 procent, shodli se analytici

Inflace v květnu zpomalila na 10,6 až 10,9 procenta, odhadují analytici. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní informace o květnové inflaci v pondělí.

Přečíst článek
Parková čtvrť, stavba, brownfield Nákladové nádraží Žižkov

Českému stavebnictví se loni dařilo. Výstavbu táhla Praha

Stavební společnosti provedly loni stavební práce v hodnotě přes 680 miliard korun. Ve srovnání s předchozím rokem je o téměř 18 procent více, uvádí data Českého statistického úřadu. Nejaktivnější byli stavaři na území hlavního města Prahy, s větším odstupem následoval kraj Jihomoravský a také Středočeský.

Přečíst článek
Reklama

News box

Meta se dohodla s hollywoodskou filmovou společností Blumhouse Productions na spolupráci při testování svého nástroje pro tvorbu videí pomocí AI, píše Reuters.
Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,6 procenta, uvedl to čínský statistický úřad. Výkon tak mírně tak překonal očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpovídali meziroční růst o 4,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí se hospodářství meziročně zvýšilo o 4,7 procenta.
Provozovatel alternativní taxislužby Uber zkoumá možnost nabídky na převzetí americké internetové cestovní platformy Expedia, jejíž hodnota činí 20 miliard dolarů (466,1 miliardy korun). Byla by to největší akvizice firmy Uber, která se snaží rozšířit své aktivity a najít nové možnosti pro růst. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na informované zdroje.
Italská bankovní skupina UniCredit se dohodla s odborovým svazem, že 1000 jejích zaměstnanců odejde do předčasného důchodu. Zároveň banka najme 500 nových zaměstnanců. Oznámil to podle agentury Reuteres odborový svaz FABI. Rozhodnutí je součástí strategie generálního ředitele Andrey Orcela, jejímž cílem je snížit počet zaměstnanců v centrále v době, kdy banka posiluje své digitální schopnosti.
Reklama
Reklama
Doporučujeme