Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Demokratická strana - informace o tématu

Americký prezident Joe Biden

Rodina podpořila Bidena v setrvání v kampani. Za chabý výkon mohou poradci

Americký prezident Joe Biden se v neděli ve venkovském sídle v Camp Davidu ve státě Maryland setkal s velkou částí své rodiny. Blízcí jedenaosmdesátileté hlavy státu ho tam podle médií podpořili v pokračování v kampani po čtvrteční velmi nepřesvědčivé účasti v debatě s republikánským konkurentem Donaldem Trumpem, napsaly servery Politico nebo The New York Times.

Přečíst článek
Reklama

News box

Třetí systém protivzdušné obrany Patriot z Německa dorazil na Ukrajinu. Na sociální síti X to oznámil německý velvyslanec v Kyjevě Martin Jäger a také ukrajinské ministerstvo obrany. Berlín poskytnutí třetí baterie protivzdušné obrany americké výroby Kyjevu avizoval už dříve. Kyjev opakovaně žádá západní spojence o systémy protivzdušné obrany, zejména o baterie Patriot.
Bitcoin dnes pokračuje v propadu.Odpoledne jeho hodnota proti americké měně klesala o 4,1 procenta na 54,8 tisíc dolaru. Dostal se tak na nejnižší hodnoty od února. Obchodníci se obávají výprodeje rezerv zaniklé japonské burzy Mt. Gox a výprodejů ze strany obchodníků spekulujícím s pákovým efektem, uvedla agentura Reuters.
Maďarský premiér Viktor Orbán v Moskvě na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nereprezentuje NATO. Prohlásil to generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg n konferenci, která se konala u příležitosti summitu NATO příští týden ve Washingtonu. O cestě do Ruska informoval Orbán Severoatlantickou alianci předem, dodal Stoltenberg. Zdůraznil, že Maďarsko v minulosti podpořilo veškerá prohlášení NATO odsuzující ruskou agresi na Ukrajině. Všichni spojenci si podle šéfa NATO uvědomují, kdo je agresor a že Rusko je za válku zodpovědné.
Británie má den po parlamentních volbách nového premiéra. Stal se jím lídr Labouristické strany Keir Starmer, když jej dnes přijal  ♚britský král Karel III. a vyzval ho k sestavení nové vlády. Starmer dovedl labouristy k zisku obří parlamentní většiny, středolevá strana se tak vrací k moci po 14 letech vlády pravicových konzervativců.
Maďarský premiér 👨 Viktor Orbán vyrazil do Moskvy na bilaterální návštěvu, ke které nedostal žádný mandát od Evropské unie, uvedl dnes ve svém prohlášení šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Orbán již dorazil do ruské metropole a má se během dneška setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, potvrdil premiérův mluvčí. 
Britský premiér Rishi Sunak po historické porážce své Konzervativní strany v parlamentních volbách míří za králem Karlem III., aby podal  demisi. Oznámil to ve svém posledním projevu v Downing Street, v němž také ohlásil odchod z čela konzervativců. Zároveň vyjádřil podporu svému nástupci Keirovi Starmerovi, který dovedl Labouristickou stranu k drtivému vítězství.
Akcie na evropských burzách dnes po vyhlášení výsledků britských parlamentních voleb 📈 rostou. Panevropský index STOXX 600 po 11:00 středoevropského letního času přidával 0,4 procenta na 519,59 bodu, a pohyboval se tak na nejvyšších hodnotách od 26. června. Britský akciový index FTSE 100 ve stejnou dobu připisoval 0,24 procenta na 8261,40 bodu.
Čínská automobilka SAIC Motor požádá Evropskou komisi (EK) o konzultace ohledně dodatečných vyrovnávacích cel na dovoz 🚗 elektromobilů z Číny, která platí ode dneška. Firma to uvedla v dnešním prohlášení.
Premiér 👨 Petr Fiala (ODS) předpokládá, že britská zahraniční politika po volebním vítězství labouristů nedozná změn. Chce dál rozvíjet vztahy mezi Českem a Velkou Británií. Ministerský předseda soudí, že se nezmění ani britská podpora Ukrajiny. Fialovo vyjádření poskytla mluvčí vlády Lucie Ješátková.
Průmyslová výroba v Německu v květnu oproti předchozímu měsíci 📉 klesla o 2,5 procenta a výrazně zaostala za očekáváním analytiků. Jde o největší pokles od konce roku 2022. Meziročně průmyslová produkce klesla o 6,7 procenta. Dnes to oznámil spolkový statistický úřad Destatis.
Reklama
Reklama
Doporučujeme