Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

divoká zvěř - informace o tématu

Dalibor Martínek: Zmatek v lese. Lesníci nechtějí zvěř, myslivci ji nechtějí střílet

Asi 33 procent České republiky pokrývají lesy. Co by za takovou hojnost lesních porostů daly jiné země. Třeba Malta. Nebo Čad. Ale ne, Češi pořád nejsou spokojení. Nejdřív jim smrky žere kůrovec, protože smrků jejich předci v naději na víc dřeva vysadili příliš. Až nakonec musí ministr zemědělství vyhlásit kůrovcovou kalamitu a posypat české lesní hospodáře dotacemi „z peněz Pražáků“.

Přečíst článek
Reklama

News box

FLASH: Americká centrální banka Fed snížila úrokové sazby o půl procentního bodu. Více zde. 
Ruský prezident Vladimir Putin schválil návrh dohody o strategickém partnerství s Íránem, dohodu pokládá za vhodné podepsat na nejvyšší úrovni. Současně svým výnosem o další dva roky prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu, který zavedl v roce 2014 v reakci na západní sankce uvalené na Rusko po anexi ukrajinského poloostrova Krym a vyvolání povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.
Ceny ropy 🛢 na světových trzích po několika dnech růstu klesají. Severomořská ropa Brent odepisuje 0,8 procenta asi na 73,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala pokles o 1,1 procenta na 70,41 dolaru za barel. Trh očekává snížení úrokových sazeb v USA, investoři zároveň reagovali na nejednoznačné zprávy o zásobách ropy a pohonných hmot.
Americký výrobce letadel Boeing  v USA dočasně propustí řadu zaměstnanců, pro které teď nemá práci. Pracovníkům to oznámil generální ředitel společnosti Robert Kelly Ortberg. Firma už v pondělí oznámila, že kvůli stávce zhruba 30 tisíc zaměstnanců v USA musí sáhnout k úsporným opatřením. Zmrazila nabírání nových pracovníků a už v tu chvíli zvažovala i dočasné propouštění, informuje agentura Reuters.
Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech. Uvedl to mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.
Polostátní energetická ⚡ společnost ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce při vývoji malých modulárních ☢ reaktorů. Podle premiéra Fialy spolupráce otevírá možnost pro české firmy podílet se na vývoji tohoto typu jaderných zdrojů a zapojit se do globálního dodavatelského řetězce. Číst více
Česká měna mírně zpevnila 💪 k euru i dolaru. Oproti předchozímu závěru k euru posílila o tři haléře na 25,07 koruny za euro a k dolaru o dva haléře na 22,54 koruny za dolar.
Pražská burza pokračovala v oslabování 📉. Index PX klesl o 0,41 procenta na 1567,87 bodu. Většina hlavních titulů stagnovala nebo skončila v červených číslech. Nejvýrazněji zlevnily akcie pojišťovny VIG, a to o 1,18 procenta na 753 korun. Cenné papíry Komerční banky odepsaly 0,59 procenta na 763,50 koruny a akcie skupiny Erste oslabily o 0,5 procenta na 1191 korun.
Německý automobilový koncern Volkswagen a jeho nejstarší čínský partner SAIC Motor plánují v reakci na slábnoucí poptávku po automobilech se spalovacími motory uzavřít nejméně jeden závod v Číně. Společný podnik obou automobilek SAIC Volkswagen Automobile se připravuje na to, že příští rok uzavře továrnu ve městě Nan-ťing, kde se vyrábějí vozy Volkswagen Passat a Škoda a jehož roční kapacita je 360 tisíc vozů. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Číst více
Starobní důchod se od ledna zvedne v průměru o 358 korun. Činit tak bude průměrně asi 21 060 korun, nařízení o navýšení schválila vláda. Oznámilo to ministerstvo práce. Na valorizaci bude podle údajů resortu příští rok potřeba asi 12,3 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Doporučujeme