Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dotace - informace o tématu

Brusel přiklepl Česku miliardy z Národního plánu obnovy

Brusel přiklepl Česku miliardy z Národního plánu obnovy

Evropská komise schválila Česku dotace ve výši 702 milionů eur, v přepočtu zhruba 17,9 miliardy korun, v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Česko podle komise splnilo podmínky, aby mohlo další finance z Národní plánu obnovy získat.

Přečíst článek
Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od této akce ruce pryč

Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od akce ruce pryč

Přečíst článek
Zateplení domu, ilustrační foto

Dotace na zateplení a renovace se opět otevírají. Nově o ně mohou žádat i sociálně slabší rodiny

Od dnešního dne si lze opětovně zažádat o dotace na zateplení a renovace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light provozovaném Státním fondem životního prostředí (SFŽP) a ministerstvem životního prostředí (MŽP). Nově si o dotace budou moci zažádat vedle seniorů a příjemců invalidních důchodů i domácnosti pobírající přídavky na děti. SFŽP přijal od ledna minulého roku téměř 56 tisíc žádostí na dotace z tohoto programu za více než šest miliard korun. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) to sdělil novinářům na tiskové konferenci.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Americkému Fedu se ve středu podařilo na svém prosincovém zasedání rozpoutat mohutnou akciovou „rally“. Technologiemi naložený Nasdaq se tak dostal dokonce na nejvyšší úrovně od roku 2021. Podle americké centrální banky by úrokové sazby v roce 2024 mohly klesnout až o 75 bazických bodů.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Kryštof Míšek: Konec dotační ekonomiky? Ani náhodou

V předchozích letech si česká ekonomika navykla výrazným „dávkám“ fiskálních prostředků. Dlouhých osm let levicových vlád, které uplácely své voliče si vybralo svou daň v hospodářství. A následné období pandemie, kdy se řada firem přizpůsobila řadě programů, typu Antivirus nebo Covid – Nepokryté náklady, situaci jen dále zhoršilo.

Přečíst článek
Areál odstavené hnědouhelné elektrárny Mělník III

Rekordní dotace z modernizačního fondu. ČEZ za miliardy přebuduje uhelnou elektrárnu v Mělníku

Energetická společnost ČEZ použije na přechod uhelné elektrárny v Mělníku na nový plynový zdroj dotaci 308 milionů eur, tedy zhruba 7,53 miliardy korun. Peníze firma získala z modernizačního fondu. Současné uhelné bloky elektrárny má nahradit nový paroplynový zdroj s horkovodní akumulací tepla. Informoval o tom Ekonomický deník. Jde o zatím největší dotaci z modernizačního fondu.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Jak si vydělat bydlením? Některé země za něj zaplatí, Švýcaři nabízí i více než milion

Nejsou to jen italské vesnice, které bojují s odlivem obyvatel a lákají nové obyvatele na domy za euro. Jsou i jiné země a města, které vám zaplatí, když do nich nastěhujete.

Přečíst článek
Madeta zdraží kvůli rostoucím nákladům nejméně o tři až pět procent, čeká nižší zisk

Madeta kvůli rostoucím nákladům zdraží výrobky až o pět procent, od státu finanční pomoc nedostane

Největší česká mlékárna Madeta od ledna zřejmě zdraží výrobky nejméně o tři až pět procent. Rostou jí náklady na energie i pohonné hmoty, řekl generální ředitel Madety Milan Teplý v Jindřichově Hradci. Firma letos podle Teplého nedostane původně slíbených 100 milionů státních dotací, což se dozvěděla v září. Za letošní rok čeká podobný, možná mírně vyšší obrat než loni, zisk výrazně klesne, uvedl dále Teplý. Ministerstvo zemědělství zrušilo letos dotační program zemědělcům ve výši 230 milionů korun. Madeta dotační sumu 100 milionů letos slíbenou neměla, řekl mluvčí MZe Vojtěch Bílý. Dále uvedl, že firmy s „výrazným“ ziskem státní podporu nepotřebují.

Přečíst článek
dobíjecí stanice

Dotovaný růst. Světový vývoz aut stoupá díky státním podporám elektromobility

Vývoz automobilů z Evropy a z Asie prudce roste. Zejména však díky tomu, že Spojené státy a další země poskytují dotace na nákup elektromobilů. Prodejci navíc doplňují zásoby, které ani teď nedosahují úrovně před pandemií covid-19. Rozmach obchodu s automobily je v kontrastu s širším vývojem exportu, který naopak slábne, a to hlavně kvůli zpomalování světové ekonomiky. Tento trend nabízí pohled na to, jak snahy západních zemí o stimulace domácí výroby a odmítání fosilních paliv způsobují změny ve světovém obchodě, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek
Společnost Siemens Energy využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur

Německá vláda přispěchá na pomoc firmě Siemens Energy. Vyzbrojí ji 15 miliardami eur

Německá energetická skupina Siemens Energy, která se ocitla v problémech, využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur (bezmála 367 miliard korun).

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Kryštof Míšek: Stalo se Německo znovu „nemocným“ mužem Evropy?

V minulém týdnu u nás začala diskuze, zda by se měla Česká republika po vzoru Německa rovněž soustředit na mimořádné dotace pro energeticky náročné průmyslové podniky. Ty trpí vysokými cenami elektřiny, plynu bez vidiny výrazného zlepšení v příštím roce.

Přečíst článek
Nový slovenský premiér Robert Fico

Nebudu podporovat nevládní organizace, řekl Fico. Sektoru chce sebrat desítky milionů eur

Slovensko nebude podporovat nevládní organizace, které škodí vládě, řekl nový slovenský premiér Robert Fico. Podpořil návrh ministra sociálních věcí Erika Tomáše, na jehož základě by nevládní sektor mohl přijít podle odhadů až o 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) ročně.

Přečíst článek
Reklama

News box

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl celou střechu a hasiči jej zatím nemají pod kontrolou, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Střecha se začíná rozpadat, kus se už propadl dovnitř, uvedl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Hasiči kvůli rozsahu požáru vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu a aktuálně ho likviduje 2️⃣2️⃣ jednotek.
Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.
Kvůli nespecifikované technické poruše byl rozsáhle omezen 🚆 železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky stojí. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ujistil, že usilovně pracuje na odstranění závady.
Čeští policisté loni vypátrali a předali do zemí Evropské unie 7️⃣8️⃣4️⃣​​​​​​​ hledaných lidí, naopak do Česka jich díky mezinárodní spolupráci jiné státy vydaly 490. Partnerům mimo EU česká strana vydala 19 vypátraných, zatímco pro Česko našli policisté v oblastech mimo EU 36 hledaných. 
Kolem 6️⃣0️⃣ demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) zablokovalo vstup do známého muzea Rijksmuseum v Amsterodamu, informoval nizozemský server Dutchnews. Aktivisté po kulturní instituci žádají, aby přerušila své vazby se sponzorem, finanční skupinou ING. Rijksmuseum je nyní „až do odvolání“ uzavřeno, oznámilo jeho vedení.
Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní 2️⃣ měsíce na přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů. 
Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na přirozené zemské družici soptily 🌋 vulkány ještě v době, kdy na zemi vládli dinosauři. S odkazem na novou studii zveřejněnou v odborném časopise Science o tom informovala agentura AP.
Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla 👍 správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 
Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly  výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. 
Úřady na severu Vietnamu uzavřely letiště a evakuovaly na 5️⃣0️⃣ tisíc obyvatel v souvislosti s tajfunem Yagi, který se nyní přesunul nad vietnamskou pevninu, informují agentury. Tajfun předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme