Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

důchody - informace o tématu

Dalibor Martínek: Nejlepší reformou důchodů by bylo důchody zrušit

Jak to bylo se zamýšlenou schůzkou k důchodům na Hradě? Měli se tam setkat zástupci koalice a opozice, prezident Pavel chtěl naplnit svou vysněnou roli mediátora. Schůzka nebyla, Babišovi lidé do ní hodili vidle, nepřišli. Teď sledujeme různé mediální úniky, které mají ukázat, kdo zkazil debatu o důchodové reformě.

Přečíst článek

Dvě pětiny Čechů spoření na stáří neřeší. Podporovaný DIP by to mohl změnit

Přečíst článek

Experti: Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Přečíst článek
Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku 72,8 miliard korun

Na penze jde stále více peněz. Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku

Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy. Je to zatím nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy korun víc. Penzijní výdaje tak vzrostly téměř o 17 procent.

Přečíst článek
Češi v investiční gramotnosti poráží Poláky i Slováky

Češi v investiční gramotnosti poráží Poláky i Slováky. Pomohla tomu drtivá inflace

Jak dobře rozumějí Češi investicím? Podle třetího vydání Indexu investiční gramotnosti se situace v Česku zlepšuje. A poráží i sousední státy. Zatím ty z východního bloku.

Přečíst článek

Dopis čtenáře: Nekopejte do důchodců, když stát platí povaleče ve věznicích

Na komentář Dalibora Martínka s titulkem Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata, reagovalo mnoho čtenářů. Přinášíme jednu z reakcí čtenářky, jejíž identitu redakce zná, ale ponechává ji v anonymitě. Příspěvek jsme pro jeho rozsah redakčně mírně krátili.

Přečíst článek
Ústavní soud v Brně

Lukáš Kovanda: Snížení valorizace je z právního hlediska košer. Voliči přesto mohou pochybovat

Poslední naděje důchodců na vyšší penze padla. Ústavní soud nepřekvapivě zamítl stížnost ANO na loňské snížení mimořádné valorizace. Verdikt je třeba respektovat, navíc když k němu soudci dospěli jasnou většinou 12:3. Přesto je třeba opět, i po vynesení rozsudku, říci, že loňská lednová inflace byla sice vysoká, dokonce historicky rekordně, ne však nečekaně vysoká.

Přečíst článek

Kovanda: K Fialově úlevě nižší důchody platí

Ústavní soud zamítl stížnost poslanců ANO, loňské snížení mimořádné valorizace penzí platí beze zbytku. Verdikt soudu přivítají ratingové agentury, nelze jej však přeceňovat – stav tuzemských veřejných financí zásadněji nezlepší.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura u Ústavního soudu kvůli zkrácené valorizaci penzí

Nižší důchody jsou v pořádku, potvrdil Ústavní soud

Zkrácená valorizace penzí u Ústavního soudu obstála, důchodci si tak po dnešku finančně nepolepší. Soud zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů.

Přečíst článek
Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Mají důchodci málo, nebo hodně peněz? Každý důchodce vám řekne, že má málo. A má pravdu. Oproti platu před odchodem na penzi je státem stanovený výměr jistě výrazné finanční ponížení. Jenže tak to prostě funguje. Kdo je starý a už nepracuje, nemůže brát peníze jako dřív, když pracoval. To snad každému, i důchodcům, musí dávat smysl.

Přečíst článek
Ministři Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura u Ústavního soudu kvůli snížení valorizace důchodů

Lukáš Kovanda: Důchodci loni zchudli nejvíce za víc než 10 let. Zvrátit to ještě může Ústavní soud

Starobní důchodci v loňském roce zchudli nejvýrazněji za posledních více než deset let. Poprvé od roku 2013 nastala situace, kdy roční změna starobních penzí nepřevýšila roční míru inflace, která se specificky dotýká starších ročníků. Zatímco se průměrný starobní důchod navýšil loni o 12,4 procenta, důchodcovská míra inflace činila 13,6 procenta. Reálně si tak důchodci pohoršili o 1,2 procenta, tedy nejvýrazněji od roku 2012.

Přečíst článek
O starobní, invalidní a pozůstalostní penze je možné žádat on-line

Důchodci půjdou s dobou. O starobní, invalidní a pozůstalostní penze je možné žádat on-line

Žádosti o starobní, invalidní i pozůstalostní důchody je možné od nynějška podávat on-line. Není tak už nutné chodit do poboček sociální správy, informoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pro přihlášení do digitálního formuláře je potřeba elektronická identita, tedy třeba ta bankovní. Pokud mají žadatelé podle šéfa resortu evidenci odpracované doby a důchodových odvodů kompletní, vyplňování by mělo zabrat jen několik minut.

Přečíst článek
Ženy si musejí důchod odmakat, nehledě na pětistovku za vychované děti

Eva Hlavsová: Ženy si musejí důchod odmakat, nehledě na pětistovku za vychované děti

Po valorizaci důchodů v červnu 2023 je průměrná výše důchodů 20 233 korun měsíčně. Dosáhly tak zhruba 50 procent průměrné mzdy. Díky letos zavedenému příspěvku 500 korun za každé vychované dítě (tzv. výchovnému) se změnil také rozdíl mezi průměrným důchodem mužů a žen. Zatímco ženy v průměru dostávaly cca o 20 procent (v průměru o 2500 korun) méně než muži, díky výchovnému se rozdíl snížil na cca 13 procent. Kolik dětí to teda mám mít, abych si přišla na stejný důchod jako průměrný chlap?

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká národní banka (ČNB) se chystá výrazně 📈 zvýšit podíl akcií ve svých devizových rezervách. V horizontu pěti let plánuje zvýšit podíl akcií z dosavadních zhruba 20 procent na 30 procent. Zároveň se zaměří na posílení investic do amerických akcií na úkor evropských, uvedl člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.
Izraelský ministr zahraničí 👨 Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP uvedl, že šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit. Smrt Sinvára v bojích v Pásmu Gazy prověřovaly izraelské bezpečnostní složky.
Pražská burza rostla pošesté v řadě. Index PX posílil ovšem jen nepatrně, a to o 0️⃣,0️⃣3️⃣ procenta na 1612,97 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky. Ztrácely naopak Erste Bank a Moneta Money Bank. 
Ukrajinský premiér 👨 Denys Šmyhal na konferenci ve švýcarském Lausanne požádal světové společenství o větší pomoc při odstraňování min a likvidaci nevybuchlých bomb. Jde o problém, který se týká čtvrtiny Ukrajiny, jež je kvůli tomu nejzaminovanější zemí světa, píše agentura Reuters.
Středeční rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce vypadá podle dosavadních informací tak, jako že se vláda rozhodla nerespektovat nález Ústavního soudu, uvedl prezident 👨‍⚖️ Soudcovské unie Libor Vávra. S dalším komentářem a postupem však podle něj soudci vyčkají na paragrafové znění návrhu. 
Na 2,5 milionu Poláků žije v extrémní chudobě a přes 1️⃣7️⃣ milionů obyvatel z přibližně 38milionové země si musí vystačit s méně penězi, než činí takzvané sociální minimum. Napsal to server Wirtualna Polska, který se opírá o nová data ze zprávy projektu Poverty Watch 2024. Jde podle něj o nejhorší výsledek od roku 2015, míra chudoby se výrazně zvýšila mezi dětmi, seniory a lidmi se zdravotním postižením.
Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár  zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. 
Pokles sazeb⬇ Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta. Krok následuje po poklesu inflace eurozóny pod cíl 2 procenta. Více:
Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila v prvním čtení 📜 zákon, podle něhož budou hrozit pokuty lidem a firmám, které „propagují“ život bez dětí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že opatření souvisí i s demografickou krizí v Rusku na pozadí války s Ukrajinou.
Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme