Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

e-commerce - informace o tématu

Ivan Rámeš, advokát z Havel & Partners

Advokát: Nákupy na internetu se mění. Oklamat zákazníky je složitější

A je to tady. Od prvního týdne nového roku platí novinky pro spotřebitele, e-shopy i kamenné prodejny. Podrobně jsme novelu spotřebitelské legislativy probrali s Ivanem Rámešem, advokátem z elitní kanceláře Havel & Partners. Tak co myslíte, zmizí z internetových obchodů falešné slevy a recenze?

Přečíst článek
Lidé se na vánoce obdarovávají po staletí, byznys se z toho stal ale až v 19. století.

Vánoce očima vědců: krásné, ale nevýhodné

Trvalo dlouhá staletí, než obchodníci a výrobci dobyli Vánoce jako významnou tržní příležitost. Tyto svátky přinášejí jim i jejich zákazníkům prospěch, ale také problémy, jimž by bylo lépe se vyhnout. Kdyby to ovšem šlo.

Přečíst článek
Nákupní centrum
video

Vánoce se blíží. I kamenné prodejny se musejí chovat jako e-shop, jinak zkrachují, tvrdí odborníci

Obchodníky čeká nejdůležitější sezona v roce – Vánoce. Kamenné prodejny budou natřískané k prasknutí, přesto skutečný nákup učiní jen zlomek návštěvníků. Jak jejich podíl zvýšit? Nejlépe službami podobnými těm z e-shopů, shodli se odborníci na retail, kteří vystoupili na konferenci Boost your business!, kterou pořádal byznysový portál newstream.cz. 

Přečíst článek
Jiří Beran zakladatel mistoprodeje.cz

Jiří Beran z mistoprodeje.cz: Slováci nás v retailu výrazně předběhli

Nejdřív pandemie, nyní inflace a šokující dopady války na Ukrajině. To vše mění nákupní návyky Čechů a Slováků a musejí na to reagovat také obchodníci a prodejci. Jak se jim daří naplňovat představy dlouhodobě sleduje Jiří Beran, zakladatel mistoprodeje.cz. „Vidíme velké změny zejména u nákupních center, která se mění v zábavní centra. A i menší prodejny se snaží zážitek z nakupování obohatit například přidruženým prodejem kávy,“ vysvětluje Jiří Beran. O své zkušenosti se podělí 18. října na konferenci Boost your business!, kterou spolupořádá server newstream.cz.

Přečíst článek
Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka expanduje do Maďarska. Do pár týdnů chce být už i v Rakousku

Pilulka vstoupila na maďarský trh. Začne v on-linu, tamní trh bude zásobovat ze Slovenska. Obdobnou strategii zaujme v případě Rakouska, kam by měla expandovat v řádu týdnů.

Přečíst článek
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna

Kup teď, zaplať později. Švédský fintech gigant vstoupil do Česka

Českou fintech scénu ode dneška rozšíří švédský start-up Klarna, značka světového formátu zabývající se především zprostředkováváním odložených plateb v e-commerce, který v Česku používá například Twisto.

Přečíst článek
Platební karty - ilustrační foto

Češi častěji platí kartami. Jejich digitální stopu mohou využít další firmy

S přibývajícími možnostmi nákupu na internetu musejí prodejci přemýšlet o tom, jak si zákazníky udržet. Prakticky každá značka tak dnes v nějaké podobě nabízí věrnostní programy. Tyto programy začínají doplňovat nabídky cílené díky analýze platebních transakcí.

Přečíst článek

Amazon spouští virtuální zkoušení bot. Od puchýře ale neochrání

Amazon chce svým zákazníkům zpříjemnit online nákup bot. Pomocí speciálního digitálního nástroje si budou moci vybranou botu vyzkoušet, píše CNBC. Funkce sice nepomůže zjistit, zda bota sedí, ale nakupující díky ní alespoň vidí, jak na jeho noze vypadá. Riziko reálného puchýře z otlačení už ale musí vzít zákazník na sebe.

Přečíst článek

Lidé se snaží na poslední chvíli předzásobit. Tržby v maloobchodu vzrostly o 6,2 procenta

Tržby v maloobchodě v dubnu meziročně stouply o 6,2 procenta, o měsíc dříve rostly podle revidovaných údajů o 5,7 procenta. K nárůstu tržeb pomohly zejména vyšší prodeje oděvů a obuvi. Proti loňskému dubnu si však polepšily prodejny všech druhů zboží, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly maloobchodní tržby o 0,1 procenta vyšší.

Přečíst článek
Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto

Seznam.cz loni vydělal téměř dvě miliardy před zdaněním

Česká internetová jednička Seznam.cz loni zvýšila zisk před zdaněním o víc než pětinu na téměř dvě miliardy. Firma miliardáře Iva Lukačoviče oznámila, že letos chystá významně investovat do datových center.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Petr Dufek: Obchod čeká těžký rok. Lidé šetří

Letošní roku bude pro maloobchod velmi slabým rokem. K pozvolnému útlumu nakupování dochází vlivem inflace už nyní. A bude hůř, píše ve svém komentáři hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínská firma Tencent Holding a rodina Guillemotových zvažují odkup francouzského výrobce videoher Ubisoft Entertainments. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Podle nich Tencent a firma zakladatelů Ubisoftu Guillemot Brothers zvažují, jak zvýšit hodnotou výrobce hry Assassin's Creed a stabilizovat ho. Akcie firmy reagovaly na zprávu růstem o více než 30 procent.

Ceny ropy 🛢 pokračují v růstu 📈 a za celý týden by si mohly připsat zisk až devět procent. Investoři se obávají širšího konfliktu na Blízkém východě, který by mohl narušit dodávky ropy. Cena severomořské ropy Brent přidává 1,3 procenta na 78,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisuje 1,5 procenta, když se obchoduje se za 74,84 dolaru za barel.

Americký dolar 💲 posiluje 💪 ke koši měn a vyšplhal se až na nejvyšší hodnotu za sedm týdnů. Reaguje tak na nejnovější statistiku z amerického trhu práce, po které obchodníci snížili sázky na to, že centrální banka USA (Fed) počátkem listopadu opět sníží úrokové sazby až o půl procentního bodu.
Česká měna zpevnila 💪 vůči euru o dva haléře na 25,34 koruny za euro. K dolaru naopak od čtvrtečního podvečera o deset haléřů oslabila na 23,10 koruny za dolar. 
Pražská burza dnes stagnovala. Index PX sice stoupl, ale o 0,09 procenta na 1591,73 bodu. Polepšily si například akcie Komerční banky či bankovní skupiny Erste. Oslabily naopak cenné papíry energetické skupiny ČEZ. 
Německý průmyslový konglomerát Thyssenkrupp neuspěl v boji proti pět let starému rozhodnutí Evropské komise (EK) zablokovat spojení jeho ocelářských aktivit s aktivitami indické firmy Tata Steel v Evropě. Soudní dvůr EU se postavil na stranu EK a zamítl odvolání Thyssenkruppu. Thyssenkrupp následně uvedl, že se teď dál soustředí na vytvoření společného ocelářského podniku s českým podnikatelem Danielem Křetínským, ve kterém by každá strana vlastnila 50 procent. Číst více
Slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) potvrdil pekárenské skupině Penam 🍞 z holdingu Agrofert pokutu 21 milionů eur 💶 (532 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel. Informaci potvrdil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Agrofert s rozhodnutím nesouhlasí, považuje ho za nezákonné a chce se proti němu bránit u soudu. Číst více
Premiér Petr Fiala (ODS) odeslal na Pražský hrad návrh na jmenování Lukáše Vlčka (STAN) ministrem průmyslu a obchodu a Petra Kulhánka (za STAN) ministrem pro místní rozvoj. Uvedla to mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Prezident Petr Pavel by podle dřívějšího vyjádření předsedy vlády mohl nové ministry jmenovat v úterý dopoledne poté, co se s oběma kandidáty o den dříve setká.

Peking vyzval Evropskou unii, aby odložila zavedení dodatečných cel na dovoz elektromobilů z Číny, a zabránila tak eskalaci napětí ve vzájemném obchodě. Informují o tom čínská státní média. Evropská komise (EK) dnes k zavedení dodatečných cel dostala zelenou od členských zemí EU. Čínská obchodní komora následně Evropskou unii kritizovala za prosazování protekcionistických opatření, uvedla agentura Reuters.

Technická závada v systému řízení letového provozu ✈✈ dnes způsobila problémy ve vzdušném prostoru nad celým Německem. S odvoláním na úřad pro leteckou bezpečnost (DFS) o tom informovala agentura DPA. Chybu se už podle úřadu podařilo opravit, se zpožděním letů a jejich rušením je ale třeba nadále počítat na letištích po celé zemi.
Reklama
Reklama
Doporučujeme