Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

gastronomie - informace o tématu

Dubai Marina

Konečně. Michelin udělil historicky první hvězdy v Dubaji

Dubaj se dočkala, jedenáct tamních restaurací získalo prestižní gastronomické ocenění – Michelinskou hvězdu, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Blíží se největší stávka britských dopravců za desetiletí. Restaurace prodělají miliardy

Přečíst článek

Letní koktejlové trendy. Letos velí minimalismus a chuťová rafinovanost

Se zvyšujícími se teplotami stoupá i chuť na míchané alkoholické nápoje. Jaká bude letošní barová sezóna? Co se bude pít? Na co se těšit? A jaké jsou koktejlové trendy? Kdy jindy se na to podívat než v den zasvěcený koktejlům, letos připadl na pátek 13. května. Leccos také napoví drinky z barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, jejíž české finále se v květnu koná.

Přečíst článek
Jak vybrat ten správný kávovar pro domácí kávování? Pár rad, které se budou hodit

Jak vybrat ten správný kávovar pro domácí kávování? Pár rad, které se budou hodit

Rádi byste si pořídili domácí přístroj na přípravu své oblíbené kávy, ale nevíte, podle čeho vybírat? Na trhu najdete několik druhů kávovarů. Pojďte se s námi podívat, jak jednotlivé stroje fungují a jaké mají (ne)výhody. 

Přečíst článek
Kefír, bakterie, fermenty

Biohacking: Fermenty jsou klíč ke zdraví. Skvěle poslouží i kysané zelí

Populární kimči, kombucha, natto či kefír mají spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví - od hubnutí po zdraví mozku.

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek
Qerko

Platební aplikace Qerko přitáhla další investory a míří za hranice

Fintech start-up Qerko získal seed investici ve výši 2,5 milionu eur. Peníze využije na zahraniční expanzi. V dohledné době začne tištěné účtenky vytlačovat také z restaurací a kaváren v Bratislavě, Berlíně a Vídni.

Přečíst článek
Tradiční velikonoční nádivka je s uzeným masem a spoustou mladých zelených bylin, ideálně vlastnoručně nasbíraných v přírodě

Proč pečeme velikonoční nádivku podle receptů našich babiček a jak nám pomáhají tradice

Mezi největší gastronomické trendy současnosti patří respekt k tradici. Dává to smysl. Jednak tím dáváme najevo, že někam patříme, a také ctíme um a zručnost svých předků. Navíc se v nejisté době chytáme ověřených jistot víc než kdy dřív. Ne že by nás velikonoční mazanec nebo nádivka dokázaly vytáhnout se všech průšvihů posledních let, ale zcela jistě umí vyvolat pocit konejšivého bezpečí. Existuje pro to výraz comfort food. Jídlo, které „pohladí a ukonejší duši“ si můžeme dopřát kdykoli, ale o tradičních svátcích k nám přichází přirozeně a spontánně.

Přečíst článek
Gastro v čase pandemie

Lidé se vrátili do hospod. Restaurace překonávají i předpandemické tržby

Restaurace se staly jednou z hlavních obětí vládních omezení kvůli pandemii koronaviru. Po dvou letech konečně hlásí nárůst tržeb oproti předpandemickým letům. Ovšem může za to i růst cen vynucený inflací.

Přečíst článek
pařížské kavárny, ilustrační foto

Boji se změnami klimatu podlehl jeden ze symbolů Francie – vyhřívané restaurační zahrádky

Jeden z nepostradatelných symbolů ulic a náměstí francouzských měst – vyhřívané či klimatizované restaurační zahrádky nabízející útočiště i v chladném počasí místním a turistům – budou od čtvrtka minulostí. Francouzské ministerstvo životního prostředí vydalo vyhlášku, podle které je v celé Francii nově zakázáno vytápět či klimatizovat venkovní zahrádky restaurací.

Přečíst článek

Chci, aby lidi poznali, co jedí, říká šéfkuchař brněnské restaurace Element

Když se budete ptát, kam v Brně na večeři, devět z deseti doporučení bude znít: Element. Tenhle podnik dokonale vystihuje současný trend – a nejde jen o gastronomii, ale i atmosféru, přístup, zážitek a cenu, kterou zaplatíte. V Elementu to do sebe všechno perfektně zapadá. O tom, jak Element funguje, jsem si povídala s šéfkuchařem a spolumajitelem Tomášem Regerem. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Česko 👎 nebude usilovat o prodloužení výjimky z evropského zákazu na dovoz ruských ropných produktů. Informaci agentury Reuters potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Platnost výjimky skončí 5. prosince. Zákaz dodávek produktů z ruské ropy byl schválen v rámci sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině, výjimku ze zákazu dostaly kromě Česka také Slovensko a Maďarsko.
Newyorský soudce dnes odložil na neurčito oznámení trestu v procesu s nově zvoleným americkým prezidentem 👴 Donaldem Trumpem, kterého porota uznala vinným z falšování podnikatelských záznamů. Trumpovi dává soudce prostor žádat o zrušení verdiktu poroty v návaznosti na opětovné zvolení do Bílého domu. Informují o tom agentury AFP a Reuters.
Výkonný ředitel švédského výrobce 🔋 baterií pro elektromobily Northvolt Peter Carlsson odstoupil z funkce. Oznámila to firma, která ve čtvrtek požádala ve Spojených státech o bankrotovou ochranu před věřiteli. Carlsson, který je spoluzakladatelem podniku, zůstane členem správní rady a bude působit jako poradce.
O místo ředitele pražského dopravního podniku (DPP) se uchází bývalý primátor hlavního města 👨 Pavel Bém (ODS). Termín pro podávání přihlášek do sledovaného konkurzu vypršel dnes v poledne, podnik zatím uchazeče nekomentoval. 
Německý dodavatel automobilových součástek Robert Bosch hodlá  zrušit až 5500 pracovních míst, zejména v Německu. S odkazem na sdělení firmy o tom dnes informují tiskové agentury. Robert Bosch působí i v České republice.
Německý technologický koncern Bosch zaměstnancům centrály zkrátí pracovní dobu. Od března jich bude 4️⃣5️⃣0️⃣ pracovat jen 35 hodin týdně, místo dosavadních 38 nebo 40 hodin. Podnik musí šetřit, takže ruku v ruce s kratším pracovním týdnem sníží i mzdy. 
Střední třída v Česku chudne. I při nízké nezaměstnanosti a růstu mezd 📈 přibývá lidí, kteří pobírají dávky na děti a na bydlení. Nástroje na ochranu nejchudších selhávají. Podle expertky Agentury pro sociální začleňování Lucie Trlifajové to ukázala analýza Indexu sociálního vyloučení. Agentura ho sestavuje od roku 2016.
Výnosy z prodeje emisních povolenek bude možné využít pouze na opatření, která budou snižovat nebo kompenzovat důsledky změny klimatu. Počítá s tím novela zákona, kterou dnes schválila sněmovna. Dosud musela být takto použita polovina těchto výnosů, v případě zbylých peněz šlo jen o doporučení. 
Nevýhodnost investic do rezidenčních nemovitostí se v listopadu zvýšila. Vyplývá to z dat UniCredit Bank. Její ukazatel, který představuje čistou roční výnosnost nájemného, od které se odečte průměr úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů, klesl o deset procentních bodů na minus 2,76 procenta.
Jihokorejská automobilka Hyundai Motor v USA svolává 145 235 elektromobilů 🔌🚗 kvůli možné ztrátě hnací síly, píše agentura Reuters, která se odvolává na americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Firma svolává především část vozů IONIQ 5 a IONIQ 6 EV, ale i některé elektrické verze luxusní modelů Genesis GV60, Genesis GV70 a Genesis G80.
Reklama
Reklama
Doporučujeme