Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprom - informace o tématu

Gazprom

Ruský plynárenský gigant Gazprom čelí propadu zisku. Ruší dividendu

Ruské plynárenské společnosti Gazprom loni klesl čistý zisk o více než 40 procent na 1,226 bilionu rublů, v přepočtu zhruba 336 miliard korun. Firma pokles zisku zdůvodnila vyšším zdaněním ve druhé polovině roku. Uvedla také, že nevyplatí celoroční dividendu.

Přečíst článek

Odvolávám, co jsem slíbil. Vladimir Putin umožnil zemím platit za plyn v cizích měnách

Přečíst článek
Sídlo energetické společnosti Uniper v Düsseldorfu

Uniper chce po Gazpromu miliardy za nedodaný plyn

Německý Uniper požaduje po Gazpromu odškodné. Kvůli omezení dodávek ruského plynu se firma dostala do obřích finančních potíží, což vedlo až k jejímu zestátnění.

Přečíst článek
Gazprom

Lukáš Kovanda: Výhružky Gazpromu nechávají Evropu v klidu, zatím

Evropa energetickou krizi zatím zvládá. To však neznamená, že zejména některé její země – včetně Česka – nečeká v příštím roce ekonomický otřes. Oba závěry lze vyvodit z dnešního dění na mezinárodních trzích, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Gazprom

Polsko a Německo zestátní podíly ve firmách napojených na Gazprom

Polská vláda převezme polská aktiva ruské plynárenské společnosti Gazprom. Jde o podíl ve společnosti EuRoPol Gaz, což je vlastník polské části plynovodu Jamal-Evropa, významné části přepravní soustavy zemního plynu v Polsku. Na svém webu to dnes uvedl polský deník Rzeczpospolita a zprávu posléze potvrdila polská vláda. Krátce nato oznámila německá vláda, že zestátní bývalou dceřinou společnost Gazpromu, informovala agentura DPA.

Přečíst článek
Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek
Nord Stream 1

Gazprom škrtí Evropu na plynu. I tak má rekordní zisky

Ruská plynárenská společnost Gazprom za první pololetí více než zdvojnásobila zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) na 3,05 bilionu rublů (1,3 bilionu korun). Firma také uvedla, že průměrná vývozní cena plynu se zvýšila více než 3,5krát. Gazprom byl donedávna klíčovým dodavatelem plynu do Evropské unie, kvůli napadení Ukrajiny ale unie začala jeho plyn odmítat.

Přečíst článek
Sídlo Gazpromu v Moskvě

Gazprom pustil do Evropy o polovinu méně plynu. Na ziscích to nepozná, jsou rekordní

Dodávky ruského zemního plynu do Evropské unie od počátku letošního roku klesly o 48 procent. Včetně Británie se snížily o 49 procent.

Přečíst článek
plynovod Nord Stream 1

Vypnutí Nord Streamu 1, srazilo do mínusu i americké akcie. Svět se bojí těžké evropské energetické krize

Americké akcie včera začaly obchodování růstem, nakonec je ale skolila zpráva Gazpromu, že neobnoví dodávky plynovodem Nord Stream 1, jak plánoval. Takový vývoj naznačuje, že svět se obává závažné evropské energetické krize, která může mít důsledky i mimo starý kontinent.

Přečíst článek
Gazprom

Alespoň někdo umí na krizi vydělat. Gazprom má rekordní zisky. Kreml je může poslat na válku

Největší producent zemního plynu na světě těží z extrémního nárůstu ceny této komodity. Hlavním akcionářem Gazpromu je ruská vláda, která získá většinu zisku. Pošle stamiliardy rublů na podporu války na Ukrajině?

Přečíst článek
Nord Streamem neteče žádný plyn

Rusové to udělali zase. Nord Streamem neteče plyn

Technické problémy, nebo politika? Nord Streamem 1 do Německa znovu neteče žádný plyn, vyplývá z dat. K opětovnému spuštění by mělo dojít v noci na sobotu.

Přečíst článek
Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě

Gazprom opět utáhl kohoutek Francii, stát nařídil firmám šetřit

Ruský plynárenský gigant Gazprom od dnešního dne snižuje dodávky plynu francouzské společnosti Engie. Důvodem jsou neshody mezi oběma stranami ohledně uplatňování některých kontraktů. Oznámila to francouzská firma, která je hlavním dodavatelem plynu ve Francii a stát v ní vlastní podíl téměř 24 procent. Zpráva přispívá k obavám o energetické dodávky.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká národní banka (ČNB) se chystá výrazně 📈 zvýšit podíl akcií ve svých devizových rezervách. V horizontu pěti let plánuje zvýšit podíl akcií z dosavadních zhruba 20 procent na 30 procent. Zároveň se zaměří na posílení investic do amerických akcií na úkor evropských, uvedl člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.
Izraelský ministr zahraničí 👨 Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP uvedl, že šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit. Smrt Sinvára v bojích v Pásmu Gazy prověřovaly izraelské bezpečnostní složky.
Pražská burza rostla pošesté v řadě. Index PX posílil ovšem jen nepatrně, a to o 0️⃣,0️⃣3️⃣ procenta na 1612,97 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky. Ztrácely naopak Erste Bank a Moneta Money Bank. 
Ukrajinský premiér 👨 Denys Šmyhal na konferenci ve švýcarském Lausanne požádal světové společenství o větší pomoc při odstraňování min a likvidaci nevybuchlých bomb. Jde o problém, který se týká čtvrtiny Ukrajiny, jež je kvůli tomu nejzaminovanější zemí světa, píše agentura Reuters.
Středeční rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce vypadá podle dosavadních informací tak, jako že se vláda rozhodla nerespektovat nález Ústavního soudu, uvedl prezident 👨‍⚖️ Soudcovské unie Libor Vávra. S dalším komentářem a postupem však podle něj soudci vyčkají na paragrafové znění návrhu. 
Na 2,5 milionu Poláků žije v extrémní chudobě a přes 1️⃣7️⃣ milionů obyvatel z přibližně 38milionové země si musí vystačit s méně penězi, než činí takzvané sociální minimum. Napsal to server Wirtualna Polska, který se opírá o nová data ze zprávy projektu Poverty Watch 2024. Jde podle něj o nejhorší výsledek od roku 2015, míra chudoby se výrazně zvýšila mezi dětmi, seniory a lidmi se zdravotním postižením.
Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár  zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. 
Pokles sazeb⬇ Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta. Krok následuje po poklesu inflace eurozóny pod cíl 2 procenta. Více:
Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila v prvním čtení 📜 zákon, podle něhož budou hrozit pokuty lidem a firmám, které „propagují“ život bez dětí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že opatření souvisí i s demografickou krizí v Rusku na pozadí války s Ukrajinou.
Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme