Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

hurikán Milton - informace o tématu

Následky hurikánu Milton

OBRAZEM: Hurikán Milton se prohnal Floridou. Za sebou nechal spoušť a mrtvé

Americký stát Florida se vzpamatovává z úderu silného hurikánu Milton, který způsobil rekordní přívaly srážek a záplavy a miliony lidí odstřihl od elektřiny. Bouře provázená desítkami tornád zabila nejméně pět lidí, uvedl guvernér Ron DeSantis. Na nejčernější scénář s několikametrovou přílivovou vlnou v hustě osídleném zálivu Tampa Bay ale nakonec nedošlo.

Přečíst článek
Reklama

News box

Vláda prodloužila na žádost hejtmanů stav  nebezpečí vyhlášený v souvislosti s povodněmi v obcích Olomouckého kraje do 12. listopadu a v obcích Moravskoslezského kraje do 13. listopadu. O rozhodnutí kabinetu informoval po jednání vlády ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 
Novelu zákona o obalech, která zavádí zálohový systém na PET lahve a kovové plechovky, vláda na dnešním zasedání  schválila. Informoval o tom na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle ministerstva se počítá se čtyřkorunovou výší zálohy, její přesnou cenu ale stanoví až vyhláška k novele. Předlohu nyní dostane k projednání Parlament.
Arabské státy Perského zálivu lobbují ve Washingtonu a snaží se  zabránit izraelskému úderu na íránská ropná zařízení. Mají obavy z případných útoků na vlastní ropná zařízení ze strany proíránských skupin, pokud by konflikt mezi Izraelem a Íránem eskaloval. S odvoláním na tři zdroje z vládních kruhů těchto arabských států o tom informovala agentura Reuters.
Úřady práce vyplatily dosud obětem povodní mimořádnou pomoc za 3️⃣5️⃣9️⃣​​​​​​​ milionů korun. Dostaly zatím 7727 žádostí o podporu. Dalších 40 milionů korun poskytly pak zaplaveným lidem v hmotné nouzi na pořízení nového vybavení či nezbytné jednorázové výdaje, uvedl ředitel pražského krajského úřadu práce Matěj Novák.
Světová obchodní organizace (WTO) mírně zlepšila odhad letošního růstu světového obchodu se zbožím. Předpokládá nyní, že obchod se zvýší o 2️⃣,7️⃣ procenta, zatímco v dubnu růst odhadovala pouze na 2,6 procenta. V příštím roce očekává zrychlení růstu na tři procenta, varuje však před riziky spojenými s geopolitickým napětím a nejistotou kolem vývoje hospodářské politiky.

Hurikán Milton prošel Floridou ze západu na východ, poté území tohoto amerického státu opustil a zamířil nad oceán. Když bouře dorazila nad pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály, při odchodu byla na prvním stupni. Živel způsobil rekordní přívaly srážek a záplavy, miliony lidí připravil o elektřinu a vyžádal si nejméně 4️⃣ oběti, informovala agentura AP a stanice CNN.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v září 📉 zpomalilo na 2,4 procenta z 2,5 procenta v předchozím měsíci. Inflace se tak nachází nejníže od února 2021. Pokles inflace byl ale o něco mírnější, než očekávali analytici. 
Povolení použití 🚀 dalekonosných zbraní poskytnutých Ukrajině k úderům hluboko v ruském týlu je na jednotlivých spojencích. Potvrdil to dnes v Londýně po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským nový generální tajemník NATO Mark Rutte. 
Zisk amerických aerolinek Delta Air Lines ve třetím čtvrtletí 📉 klesl o 26 procent a dostal se pod miliardu dolarů. Společnost se potýkala s celosvětovým výpadkem technologií, který vedl ke zrušení tisíců letů, a s náznaky, že růst letecké dopravy začíná zpomalovat. Další kvartál ale firma čeká rekordní. 
Pražská energetika (PRE) kupuje dodavatele ☀️ solárních elektráren SolidSun, bude jediným vlastníkem společnosti. PRE tím chce posílit svou pozici na trhu s fotovoltaikou. Cenu akvizice nezveřejnila, transakci ještě bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Reklama
Reklama
Doporučujeme