Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

izraelská armáda - informace o tématu

Izrael oznámil zahájení pozemní operace na jihu Libanonu

Izraelská armáda vstoupila do Libanonu, cílem je zničení pozic Hizballáhu

Izrael zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedlo vojsko židovského státu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investice a projekty zaměřené na nízkoemisní vodík jsou na 📈 vzestupu. Konečná investiční rozhodnutí pro tyto projekty se za posledních 12 měsíců zdvojnásobila, avšak instalovaná kapacita i poptávka zůstávají nízké, protože odvětví čelí nejistotě. Ve své dnešní zprávě to uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). 

Americká společnost Oracle plánuje investovat 6️⃣,5️⃣ miliardy dolarů (148,5 miliardy korun) do cloudového centra v Malajsii. Chce tam uspokojit rostoucí poptávku po umělé inteligenci (AI) a cloudových, uvedla dnes v tiskové zprávě. Oracle se tak stává další globální technologickou společností, která investuje do infrastruktury AI v jihovýchodní Asii, uvedla agentura Reuters.

Umělá inteligence (AI) může pomoci s duševním zdravím, nástroje je ale podle odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) třeba vybírat  pečlivě. AI lze využít například při objevování dalších souvislostí v datech. NUDZ už vyvinul několik vědecky ověřených aplikací, například systém pro předpovídání relapsu schizofrenie, a nyní vyvíjí aplikaci Opatruj.se, zaměřenou na veřejné duševní zdraví. 

Agentura S&P Global  📉 zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o jeden stupeň na známku A. Rozhodnutí odůvodnila riziky pro ekonomiku a veřejné finance vyplývající z jeho rostoucího konfliktu s libanonským hnutím Hizballáh, které podporuje Írán, napsala agentura Reuters. Hodnocení dluhu země zůstalo v pásmu střední vyšší kvalita, výhled ratingu je však negativní, což znamená, že by se mohl dále snížit.

Francie a Británie naznačují, že pomohly Izraeli se bránit před úterním 🚀 raketovým útokem z Íránu. Konkrétní podobu vojenské pomoci ale v prohlášeních představitelé obou zemí neuvedli, píší agentury. Izrael v úterý čelil útoku až 200 raket z Íránu. K pomoci Izraeli se přihlásily Spojené státy a americké vojenské lodě se podílely na ničení íránských raket.
Britský premiér Keir Starmer krátce před dnešní návštěvou v Bruselu vyjádřil  vůli nechat za sebou brexitové roky. Uvedl to v prohlášení vydaném před dnešní cestou do Bruselu, během které bude jednat s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou či předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. 
Írán udělal velkou chybu a zaplatí za ni, prohlásil po raketovém útoku na Izrael zdejší premiér 👴 Benjamin Netanjahu. Odpověď bude bolestivá, podotkl zase velvyslanec Izraele při OSN Gilad Erdan. Informuje o tom agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme