Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jiří Dědeček - informace o tématu

Fyzikální chemik Jiří Dědeček

Čeští vědci mají unikátní metodu výroby metanolu. Otestujeme ji na ropných polích na Blízkém východě, říká její autor Jiří Dědeček

Čeští vědci jsou kousek od přelomové technologie. Pomocí inovativní metody by lidstvo mohlo velmi levně z metanu vyrábět metanol, čímž by se snížilo množství spotřebovávané ropy a emise skleníkových plynů. Česká metoda, která vzniká v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR a jejím spin-offu METTOC, by mohla být výrazně levnější než dosavadní procesy výroby metanolu. „První vzorky našeho katalyzátoru se budou testovat pro projekt výroby metanolu z flérovacích plynů na Blízkém východě, a to je první potenciální licenční partner,“ říká šéf výzkumu a člen správní rady METTOC Jiří Dědeček.

Přečíst článek
Reklama

News box

Peněžitou pomoc až čtvrt miliardy korun pro obce postižené povodněmi dnes dopoledne schválilo zastupitelstvo Olomouckého kraje. Hejtmanství bude peníze postupně rozdělovat. Vyplývá to z výsledků jednání zastupitelů. 
Dva muži zemřeli při záplavách v Dolních Rakousích, oznámil to policejní mluvčí v této rakouské spolkové zemi. Zemřeli ve svých domech. Počet obětí současných povodní v Rakousku tak vzrostl na tři.
Rozvodněná řeka Opava poškodila most v opavské Ratibořské ulici mezi centrem a sídlištěm Kateřinky. Konstrukci nyní prohlížejí pracovníci ŘSD. Zatím není jasné, co s mostem na spojnici mezi Opavou a Hlučínskem bude. 
Ruská armáda v noci na dnešek podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedení vojenské správy ukrajinské metropole. Protivzdušná obrana zničila skoro dvě desítky bezpilotních letounů mířících na hlavní město, píše agentura Reuters. 
Nynější rozsáhlé záplavy mají první oběť. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku, policie eviduje také sedm pohřešovaných. V Českém rozhlasu Radiožurnálu to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Dosud bylo známé, že se pohřešují čtyři lidé.
Podstatná část Bohumína na Karvinsku je kvůli zatopené rozvodně ⚡bez elektřiny, zavřené jsou mateřské, základní i střední školy. Od rána znovu zasedá krizový štáb slezského města na soutoku Odry a Olše, kde žije okolo 21 tisíc obyvatel. 
Město Litovel na Olomoucku je kvůli záplavám úplně uzavřené, včetně škol a zdravotnických zařízení. V jednotlivých čtvrtích vypadává proud. 
Třetí povodňový stupeň, 🏴󠁧󠁭󠁵󠁿 ohrožení, platí na Vysočině už jen na třech místech na řece Sázavě. Její hladina již nestoupá. Hladiny dalších řek v noci opadly. V neděli odpoledne platil v kraji stav ohrožení na sedmi tocích
Hasiči 🚒 díky poklesu hladin vodních toků ukončili záchranné práce na Jesenicku, které o víkendu postihly katastrofální záplavy. Hasiči v tomto horském okrese zachránili celkem 230 lidí, evakuovali 2000 obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme