Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kanada - informace o tématu

Z Prahy do Toronta bez přestupu. Air Canada přichází se staronovou linkou

V létě příštího roku se obnoví přímé lety mezi Torontem a Prahou, zavede je společnost Air Canada. Na webu to oznámilo české velvyslanectví v Ottawě.

Přečíst článek

Investiční společnost Brookfield koupí za stovky miliard australského dodavatele energií

Přečíst článek
Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Přečíst článek
Tesla bude dovážet auta do Severní Ameriky z Číny

Svět naruby. Tesla bude dovážet auta do Severní Ameriky z Číny

Americká automobilka Tesla začala ve své čínské továrně vyrábět verzi elektromobilu Model Y, kterou hodlá prodávat v Kanadě. Poprvé tak bude vyvážet svá auta z Číny do Severní Ameriky. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroj obeznámený se situací a na interní dokument.

Přečíst článek
Spojené státy sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balón, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Poté zahájily operaci na vyzvednutí trosek. Informovala o tom agentura AP, která zároveň připomněla, že balón se dříve pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty.

Od startu k sestřelu. Umělá inteligence zmapovala let čínského špionážního balonu

Začátkem února byl nad severoamerickým kontinentem poprvé spatřen obří bílý balón, který vyvolal spekulace o jeho původu a účelu. Balon, který americká i kanadská vláda považovala za špionážní a Čína jen za meteorologický, byl sestřelen 4. února u pobřeží Jižní Karolíny. Deník The New York Times spolupracoval s umělou inteligencí Synthetaic na detekci a analýze balónu na satelitních snímcích pořízených Planet Labs a výsledkem je zmapování jeho třítýdenní cesty. Jak vypadala a kudy vedla?

Přečíst článek
První gigafactory na baterie postaví Volkswagen v Kanadě. Česko bude dál čekat na verdikt

Volkswagen postaví gigafactory na baterie v Kanadě. O továrně v Česku se rozhodne třeba až za dva roky

Německá automobilová skupina Volkswagen postaví svou první továrnu na baterie pro elektromobily v Severní Americe v kanadské provincii Ontario. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Bude tak míst přístup k dotacím vlády Spojených států, které vyžadují, aby se baterie do elektromobilů vyráběly ze severoamerických materiálů. S rozhodnutím o umístění nové továrny na baterie v Evropě firma zatím nespěchá, řekl podle agentury DPA člen představenstva Thomas Schmall. Jedním z kandidátů na výstavbu nové gigafactory je i Česká republika.

Přečíst článek
Majitel TikToku, čínská ByteDance oprášila plány vstupu na burzu v Hongkongu

Kanada začne na vládních zařízeních blokovat síť TikTok. Bojí se úniku dat

Kanadská vláda začne od 1. března na všech svých zařízeních blokovat sociální síť TikTok, kterou vyvíjí čínská společnost ByteDance. Podle listu National Post se vláda obává úniku dat, který by mohl zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům. Vláda se také zabývá otázkou možného čínského vměšování do kanadských voleb v letech 2019 a 2021, což Peking odmítá..

Přečíst článek
Skokan bungee jumpingu skáče v noci z Kuala Lumpur Tower během tradiční každoroční akce KL Tower International Jump v Kuala Lumpur, Malajsie, v sobotu 4. února 2023.

FOTOGALERIE: Jaký byl uplynulý týden? Podívejte se na nejlepší snímky

Tragické zemětřesení v Turecku a Sýrii, návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra v západních metropolích, kilometrová fronta v Praze před Českou národní bankou na pamětní tisícikorunu vydanou ČNB ke 30. výročí vzniku české koruny. Dění ve světě v uplynulém týdnu dokumentovaly tisíce profesionálních fotografů. Podívejte se na nejlepší fotografie zachycující vážné i nevážné, poetické či adrenalinové fotografie agentur AP a ČTK.

Přečíst článek
Sdílíte v Česku Netflix s někým v zahraničí? Máte smůlu, televize spustila první zátah ve čtyřech zemích

Netflix spustí zátah proti sdílení účtů. Zatím jenom ve čtyřech zemích

Netflix představil již dříve oznámený zátah proti sdílení hesel k předplatitelským účtům, a to nejprve ve čtyřech zemích světa. Streamovací společnost tím otestuje zásah proti uživatelům mimo USA před spuštěním stejné akce na domácím trhu. Důvodem k poměrně tvrdému opatření je to, že na hlavním americko-kanadském trhu se Netflixu loni zastavil příliv nových uživatelů, napsal server CNBC.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárkova Allwyn dokončila převzetí britské národní loterie

Loterijní společnost Allwyn dokončila převzetí firmy Camelot UK Lotteries, která v Británii provozuje prestižní Národní loterii. Allwyn, který patří do skupiny KKCG českého podnikatele Karla Komárka. Camelot UK má licenci na provozování Národní loterie do 31. ledna 2024. Navazující licenci udělila loni v září britská Komise pro hazardní hry společnosti Allwyn Entertainment, dceřinému podniku Allwynu.

Přečíst článek
Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Čína vyslala další špionážní balón nad Latinskou Ameriku. USA uvažují o sestřelení

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou. S odkazem na sdělení Pentagonu o tom informovala stanice CNN a zahraniční tiskové agentury. Už v pátek americké úřady informovaly, že už několik dní pozorují čínský špionážní balón ve vzdušném prostoru Spojených států. Úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad citlivými vojenskými objekty v USA, a zvažovaly jeho sestřelení. Čína uvedla, že incidentu lituje, a balón označila za meteorologický.

Přečíst článek
Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Nad USA se potuluje čínský špionážní balon. Zkoumá počasí, tvrdí Peking. Zavál ho vítr

Nad Spojenými státy se několik dní pohybuje čínský špionážní balón, řekl ve čtvrtek AP nejmenovaný vysoce postavený činitel z ministerstva obrany. USA pohyby balónu sledují a Pentagon na žádost prezidenta Joea Bidena zkoumal možnost, že by ho sestřelil. Nakonec se ale ministr obrany Lloyd Austin a šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley pro takový krok nerozhodli kvůli obavám, že by úlomky zařízení mohly ohrozit lidi na zemi. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že balón je civilním výzkumným přístrojem, který zkoumá hlavně počasí, a kvůli jeho omezeným manévrovacím schopnostem ho z plánovaného kurzu vychýlil vítr.

Přečíst článek
Reklama

News box

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl celou střechu a hasiči jej zatím nemají pod kontrolou, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Střecha se začíná rozpadat, kus se už propadl dovnitř, uvedl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Hasiči kvůli rozsahu požáru vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu a aktuálně ho likviduje 2️⃣2️⃣ jednotek.
Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.
Kvůli nespecifikované technické poruše byl rozsáhle omezen 🚆 železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky stojí. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ujistil, že usilovně pracuje na odstranění závady.
Čeští policisté loni vypátrali a předali do zemí Evropské unie 7️⃣8️⃣4️⃣​​​​​​​ hledaných lidí, naopak do Česka jich díky mezinárodní spolupráci jiné státy vydaly 490. Partnerům mimo EU česká strana vydala 19 vypátraných, zatímco pro Česko našli policisté v oblastech mimo EU 36 hledaných. 
Kolem 6️⃣0️⃣ demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) zablokovalo vstup do známého muzea Rijksmuseum v Amsterodamu, informoval nizozemský server Dutchnews. Aktivisté po kulturní instituci žádají, aby přerušila své vazby se sponzorem, finanční skupinou ING. Rijksmuseum je nyní „až do odvolání“ uzavřeno, oznámilo jeho vedení.
Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní 2️⃣ měsíce na přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů. 
Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na přirozené zemské družici soptily 🌋 vulkány ještě v době, kdy na zemi vládli dinosauři. S odkazem na novou studii zveřejněnou v odborném časopise Science o tom informovala agentura AP.
Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla 👍 správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 
Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly  výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. 
Úřady na severu Vietnamu uzavřely letiště a evakuovaly na 5️⃣0️⃣ tisíc obyvatel v souvislosti s tajfunem Yagi, který se nyní přesunul nad vietnamskou pevninu, informují agentury. Tajfun předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme