Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

komentář - informace o tématu

Trump s „morálkou pouličního kocoura“ takřka nepřetržitě lhal, přesto večer zvládl lépe než křehký Biden

Trump v první předvolební debatě mnohokrát zalhal a manipuloval. Potvrdil tak, že je nebezpečím pro demokracii a právní stát. Tento obrázek však zakrylo vystoupení prezidenta Bidena, na kterého nyní sílí tlak kvůli vysokému věku. Pochybnosti se mu rozptýlit nepodařilo.

Přečíst článek
Ondráčka: Západní Balkán patří do Evropské unie

David Ondráčka: Západní Balkán patří do Evropské unie, je to v našem zájmu

Přečíst článek
Ruská pobočka Raiffeisen Bank

Stanislav Šulc: Proč je dobře, že evropské banky zatím zůstávají v Rusku? I kvůli penězům

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Stanislav Šulc: Michl to dělá dobře. Rostoucí inflace je toho signálem

Inflace se vrací. Tedy přesněji: růst inflace se vrací. Nikoli neočekávaně, nicméně dříve, než se předpokládalo, a možná s trochu vyšší razancí, než se očekávalo. I tak se ukazují dvě věci. Jednak to, že Česká národní banka nejspíš sazby v dalších měsících již zvyšovat nebude. Zároveň se potvrzuje správnost její politiky. Ukazuje se, že Říp je opravdu správnější než Matterhorn.

Přečíst článek
Exprezident Donald Trump na předvolebním mítinku

Stanislav Šulc: Konečně normální volby. V USA rozhodnou o prezidentovi daně

Joe Biden vs. Donald Trump podruhé. To je pravděpodobný scénář podzimního duelu o příštího „vládce demokratického světa“. Ačkoli to ještě před pár dny vypadalo, že tématem voleb budou různé války ve světě nebo obecněji konflikt dobra a zla, nakonec se hlavním tématem stane něco prozaičtějšího – daně.

Přečíst článek
Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Stavební řízení v Česku míří ke kolapsu. Ministr Bartoš asi žije na jiné planetě

Ivan Bartoš dva a půl roku na svém úřadě pro místní rozvoj „prokrastinuje“. Tváří se jako apoštol digitalizace, ale s tou zatím pohnul málo. Mezitím se těší na příští volby, průzkumy mu pořád dávají asi deset procent. Výsledkem jeho aktivity je, že se blíží kolaps stavebního řízení v Česku.

Přečíst článek
Babiš v karavanu

Vzdálené regiony, blízké problémy. Proč místní média jsou klíčová pro pochopení Česka

V mnoha koutech republiky nám dlouhodobě vznikají zpravodajské pouště, kde víme o životě těchto lidí a komunit strašně málo. Nerozumíme jim, vnímáme to povrchně, a to nepochopení jen dál zbytečně rozděluje Česko. Proto potřebujeme místní novináře, publicisty, kteří aspoň částečně tyto pouště informačně zalévají. Tito bojovníci na mnoha místech dělají výbornou práci na koleně, nízkonákladově, vytrvale, odvážně, bez velké redakce. Místní žurnalistika si zaslouží podpořit, finančně i zájmem. Určité malé granty nabízí Nadační fond nezávislé žurnalistiky (www.nfnz.cz), ale potřeba peněz je násobně větší. Prostor pro mecenáše, vizionáře a patrioty je obrovský.

Přečíst článek
Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

David Ondráčka: O co se hraje v červnových volbách do EU

EU volby jsou důležité, ovlivňují politické mantinely, ve kterých bruselská evropská politika v dalším období pojede. Výzev je spousta a složitých, ekonomických, sociálních i geopolitických, nebo řešit rozšíření unie o nové členy. Do toho se přidává nervozita z možného návratu Trumpa a spolupráce s USA, a krátkodobě třeba už v červenci, jak bude EU předsednicky řídit Orbán.

Přečíst článek
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna

David Ondráčka: Případ ÚOHS. Jak z pyramidy moci učinit moderního regulátora

V neděli jsem byl diskutovat v Otázkách Václava Moravce s předsedou ÚOHS Petrem Mlsnou. A o čem by se tedy mělo po těchto Otázkách mluvit? No, ideálně o reformě antimonopolního úřadu. Jak z něj udělat respektovaného a moderního regulátora hospodářské soutěže pro 21. století, jak efektivně regulovat přirozenou chamtivost v dnešním dynamickém byznysu, jak zajistit efektivní přezkum veřejných zakázek.

Přečíst článek
Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí někteří američtí finančníci i ekonomové. Mezinárodní měnový fond ovšem varuje před dopady „vývozu dluhu“ Spojených států.

Přečíst článek
Evropský parlament

Stanislav Šulc: Eurovolby se blíží. Strany a hnutí líčí hlavně na antisystémové voliče

Antisystémová, či jinak vyhrocená politická uskupení podle odhadů mají výrazně posílit v příštím Evropském parlamentu, který vzejde z červnových voleb. Nyní se uzavřely české kandidátky. A při pohledu na tu třicítku koalic, stran a hnutí by byl skoro zázrak, kdyby se původní předpovědi nenaplnily. O antihlasy totiž usiluje valná většina z kandidujících stran.

Přečíst článek
Na SŠ v Praze se hlásí polovina dětí z jiných krajů

Stanislav Šulc: Zápisová turistika je občanským lékem na problémy školství

Školství je oproti jiným oblastem nejsnáze predikovatelným systémem. Tři roky předem znáte potřeby pro mateřské školy, sedm let předem znáte potřeby základního školství, čtrnáct a více let dopředu znáte potřeby středních škol. Přesto to stát nedokáže. I proto lidé na tyto problém reagují různě, například takzvanou zápisovou turistikou. Ta se přitom školám, jejich zřizovatelům a potažmo státu nelíbí. Bránit tomu je však nesmysl.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Lukáš Kovanda: Český průmysl v únoru zklamal. Kdo za to může? Němci, Číňané i piráti

Český průmysl podvazují vysoké úroky a také slabá německá a čínská poptávka. Stejně tak útoky jemenských povstalců v Rudém moři nebo třeba nadprůměrně teplé počasí, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Insolvenční správce zadluženého Energetického Holdingu Malina navrhl ukončení provozu závodu🏭. Firma, která se zabývala instalacemi fotovoltaických panelů na střechy, podle správce dokončila rozpracované zakázky a propustila téměř všechny pracovníky👷.
Česká měna na závěr pracovního týdne posílila vůči euru💶 i dolaru💰 shodně o dva haléře. Obchodování dnes zakončila na 25,13 Kč/EUR a 23,25 Kč/USD. Dál se tak vzdaluje z nejslabších úrovní za poslední dva měsíce, kam sestoupila v úterý. 
Zisk holdingu Agrofert, působícího v zemědělství, potravinářství🥐 či chemii, loni meziročně klesl o 84 procent na 2,09 miliardy korun. Tržby se snížily o 14 procent na 212 miliard, hlavně v chemii a zemědělství👨‍🌾.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes vyhlásil osmou elektronickou aukci na prodej rozlehlého areálu Hanáckých kasáren v centru Olomouce. V novém kole dražby, které je naplánováno na 30. a 31. července, minimální cena 📉 klesla na 111 milionů korun ze 149 milionů korun.
Španělská opoziční Lidová strana (PP), největší opoziční formace v zemi, dnes vyzvala socialistickou vládu, aby použila 🚢 námořnictvo proti plavidlům, na kterých plují migranti do Španělska. Letos se počet migrantů, kteří připluli do Španělska bez povolení, zdvojnásobil. Nárůst se týká především trasy ze západní Afriky na Kanárské ostrovy, píše španělský tisk. 
Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se rozhodl prodat dalších 2️⃣5️⃣ milionů akcií podniku v hodnotě téměř pět miliard dolarů (zhruba 116 miliard korun). Vyplývá to podle médií ze zprávy pro regulační úřad. Již začátkem roku Bezos prodal akcie Amazonu za zhruba 8,5 miliardy dolarů.
Francouzské úřady při nedělních volbách nasadí 3️⃣0️⃣ tisíc policistů, aby zabránili možným nepokojům mezi příznivci krajní pravice a levice. Oznámil to dnes ministr vnitra Gérald Darmanin, podle něhož se Francie nesmí smířit s rostoucím počtem násilností spjatých s politikou. Zároveň odsoudil středeční útok na mluvčí vlády Prisku Thevenotovou, po němž byli zadrženi čtyři lidé, informují média.
Policie zřejmě neobviní finanční ředitelku společnosti Agrofertu Petru Procházkovou a bývalého manažera kongresového areálu Čapí hnízdo Františka Šlingra z  křivé výpovědi. Kriminalisté případ odložili, podle nich nejde o podezření z trestného činu, uvedla dnes Česká televize.
Ukrajinské ozbrojené síly dnes  potvrdily ústup ze čtvrti Novyj ve východoukrajinském městě Časiv Jar. Získání kontroly nad oblastí ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupu ruských jednotek v tomto strategicky významném městě informovali i ukrajinští analytici z projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě.
Japonský akciový 🏛️ index Nikkei 225 uzavřel dnešní obchodování na rekordu 40,913,65 bodu, když si připsal 0,8 procenta. Následuje tak americké indexy S&P 500 a Nasdaq, jež ve středu rovněž uzavřely na maximech. Dosavadního rekordního závěru Nikkei dosáhl letos v březnu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme