Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

krize autoprůmyslu - informace o tématu

Cestu z krize autoprůmyslu vidí Vondra v revizi Green Dealu, Farský v levných elektromobilech

Automobilový průmysl v Evropské unii je v krizi, shodli se v dnešní debatě v Evropském parlamentu europoslanci napříč všemi stranami a politickými skupinami. Řešení toho, jak obnovit konkurenceschopnost evropských výrobců, ale vidí odlišně. Podle českého europoslance Alexandra Vondry (ODS) z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) je nutné okamžitě revidovat Green Deal, tedy Zelenou dohodu pro Evropu, a zrušit zákaz spalovacích motorů, který EU naplánovala na rok 2035. Jan Farský (STAN) z frakce Evropské lidové strany (EPP) naopak řešení vidí ve větší dostupnosti levných evropských elektromobilů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Prezidenti a premiéři několika zemí Evropské unie🌍 včetně České republiky se chtějí ve čtvrtek ráno ještě před zahájením summitu EU sejít na samostatné schůzce týkající se migrace. Cílem je "sladit pozice" pro následné jednání celé sedmadvacítky. Schůzku podle všeho pořádají Itálie, Dánsko a Nizozemsko a budou se jí účastnit rovněž Řecko, Kypr, Rakousko, Polsko a Česko.
Pražská burza dnes pokračovala v růstu⬆. Index PX stoupl o 0,53 procenta na 1608,57 bodu. Dařilo se Komerční bance, skupině Erste a pojišťovně VIG. Česká měna dnes zpevnila vůči euru💶 a stagnovala k dolaru💵.
O bývalou provozovnu🏫 varhanářského podniku Organa v Kutné Hoře mají zájem dva kupci. Rada města doporučila schválit prodej jednomu z nich za sedm milionů korun. Firma chce objekt přestavět na bytový dům🏠. Prodej společnosti doporučené radou města musí ještě 12. listopadu schválit zastupitelstvo,
Zisk amerických finančních ústavů Bank of America a Citigroup ve třetím čtvrtletí klesl, konkurenční banka Goldman Sachs naopak zisk 📈 zvýšila. Výsledky všech tří firem ale překonaly očekávání analytiků, podobně jako výsledky konkurenční bank JPMorgan Chase & Co a Wells Fargo zveřejněné v minulém týdnu.
Dočasný šéf libanonského hnutí Hizballáh Naím Kásim  vyzval Izrael k uzavření příměří. Dodal však, že Hizballáh je odhodlán dále bojovat s Izraelem a útočit na celé jeho území, uvádí libanonský deník L´Orient Le Jour. Kásim řekl, že Hizballáh se zotavuje z předchozích izraelských úderů a sílí. 
Americký výrobce letadel Boeing potřebuje až 3️⃣5️⃣ miliard dolarů (810 miliard korun). Firma se potýká s výrobními problémy, které v poslední době zhoršuje stávka zaměstnanců ve Spojených státech. Kromě toho se jí blíží splatnost některých dluhopisů. Firma v dokumentech pro Komisi pro cenné papíry uvedla, že 25 miliard dolarů si chce zajistit z prodeje akcií a dluhopisů, dalších deset miliard dolarů jí formou úvěru poskytnou banky.
V Německu zbývá méně než rok do spolkových voleb, politické strany proto již pracují na přípravě 📜 kampaně. Podle magazínu Focus jsou ale strany pod větším tlakem než obvykle, protože kvůli nejisté soudržnosti současné vlády kancléře Olafa Scholze musí pracovat i se scénářem předčasných voleb.
Albánský premiér Edi Rama uvedl, že Tirana  odmítla řadu žádostí ze zemí Evropské unie na umístění migrantů na albánském území. Jedinou výjimku učinila v případě Itálie, vůči níž cítí historický dluh. Informovala o tom agentura AP.
Poslanec hnutí ANO Marek Novák jednal při květnové návštěvě Číny se zástupcem společnosti Huawei, na kterou by mohl dopadnout nový český zákon o kybernetické bezpečnosti. Novák návrh ☝ ostře kritizuje a připravuje k němu pozměňovací návrhy. O setkání dnes informoval Český rozhlas-Radiožurnál. Novák cestu do Číny za problematickou nepovažuje. Uvedl, že při návštěvě nevystupoval politicky.
Průmyslová výroba v zemích Evropské unie se v srpnu vrátila k 📈 růstu, proti předchozímu měsíci se podle sezonně přepočtených údajů zvýšila o 1,3 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Růst v České republice byl vyšší a činil 1,7 procenta, růst v eurozóně pak činil 1,8 procenta.
Reklama
Reklama
Doporučujeme