Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ľuboš Blaha - informace o tématu

Slovenský europoslanec z vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Ľuboš Blaha

Slovenský poslanec se v Moskvě omluvil za rusofobii na Západě

Slovenský europoslanec z vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Ľuboš Blaha přijel do Ruska, kde prohlásil, že chce poděkovat za osvobození od fašismu a omluvit se za to, co označil jako rusofobii na Západě.

Přečíst článek
Reklama

News box

Poslanec hnutí ANO Marek Novák jednal při květnové návštěvě Číny se zástupcem společnosti Huawei, na kterou by mohl dopadnout nový český zákon o kybernetické bezpečnosti. Novák návrh ☝ ostře kritizuje a připravuje k němu pozměňovací návrhy. O setkání dnes informoval Český rozhlas-Radiožurnál. Novák cestu do Číny za problematickou nepovažuje. Uvedl, že při návštěvě nevystupoval politicky.
Průmyslová výroba v zemích Evropské unie se v srpnu vrátila k 📈 růstu, proti předchozímu měsíci se podle sezonně přepočtených údajů zvýšila o 1,3 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Růst v České republice byl vyšší a činil 1,7 procenta, růst v eurozóně pak činil 1,8 procenta.
Novým velvyslancem v Moskvě bude 👨 Daniel Koštoval, bývalý náměstek na ministerstvu obrany. Úřadu by se měl ujmout v prvních měsících roku 2025, uvedlo ministerstvo zahraničí. Předchozí český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka skočil ve funkci ke konci května.
V Británii přibývá stížností na platební platformu Revolut. Stanice BBC popsala případ klienta, kterému z podnikatelského účtu za hodinu zmizelo 1️⃣6️⃣5️⃣​​​​​​​ tisíc liber (4,9 milionu korun) a který je přesvědčen, že bezpečnostní opatření v Revolutu nedokázala zabránit krádeži v on-line prostoru. Revolut klientovi odmítl peníze vrátit.
Jihokorejská společnost Hyundai Mobis investuje na Slovensku přes 170 milionů eur (4️⃣,3️⃣ miliardy korun) do výroby součástek hlavně pro elektromobily, zaměstná v ní více než 270 lidí. Po podpisu memoranda mezi slovenskou vládou a Hyundai Mobis to řekl slovenský premiér Robert Fico. Hyundai Mobis je na Slovensku už teď největším výrobcem dílů pro automobily.
Generální ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Petr Witowski  nečelí žádnému obvinění, po pondělním zásahu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v sídle podniku celý den podával vysvětlení. Policie podle pražského vrchního státního zastupitelství obvinila kvůli veřejným zakázkám v DPP 13 lidí, primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) kvůli kauze vyzval Witowského k odstoupení.
Americký internetový gigant Google uzavřel dohodu o nákupu ⚡ elektřiny z malých modulárních reaktorů, kterou bude napájet systémy potřebné pro fungování umělé inteligence (AI). Firma o tom v pondělí informovala na svých internetových stránkách. Finanční podmínky dohody firmy nezveřejnily a neposkytly ani informace o tom, kde v USA se budou reaktory nacházet.
Na finální podobě zákona o odměňování lékařů se zdravotnické odbory a Česká lékařská komora s ministerstvem zdravotnictví (MZd) po několika měsících jednání 👎 nedohodly. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka jednání skončila, další návrh ministerstvo nepředloží. Další kroky chce komora představit ve středu na tiskové konferenci, řekl Kubek.
Celosvětový veřejný dluh v letošním roce překročí hranici 100 bilionů dolarů (zhruba 2️⃣,3️⃣ biliardy korun), což odpovídá 93 procentům globálního hrubého domácího produktu (HDP). Ve své dnešní zprávě to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Uvedl také, že do roku 2030 by se měl poměr celosvětového veřejného dluhu k HDP vyšplhat ke 100 procentům.
Maďarsko 🤝 jedná s ruskou státní plynárenskou společností Gazprom o dodatečných dodávkách plynu v příštím roce. Uvedl to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v rozhovoru s ruskou zpravodajskou agenturou RIA. Prohlásil rovněž, že Budapešť by vetovala sankce Evropské unie vůči Rusku, pokud by byla Maďarsku zrušena výjimka na nákup ruské ropy.
Reklama
Reklama
Doporučujeme