Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Masúd Pezeškján - informace o tématu

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí

Za problémy na Blízkém východě může přítomnost USA, uvedl íránský duchovní vůdce

Za problémy na Blízkém východě stojí přítomnost Spojených států a evropských zemí v regionu, řekl podle íránské státní tiskové agentury IRNA íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Server The Times of Israel (ToI) k tomu napsal, že šlo o první veřejné vystoupení Chameneího od úterního íránského útoku na Izrael, který ale ajatolláh v projevu nezmínil.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelská armáda a bezpečnostní služba Šin bet dnes ve společném vyjádření oznámily zabití 2️⃣ vysoce postavených velitelů teroristického hnutí Hamás při útocích na dvou místech v Libanonu. Úmrtí svých velitelů potvrdil i Hamás, uvedly světové agentury.
Volební účast v 1️⃣1️⃣ českých obcích, kde vybírají nové zastupitele, je zatím různá. Zatímco v Milíkově na Chebsku nebo v Cekově na Rokycansku do volebních místností přišla do 13:30 asi čtvrtina voličů, v obci Otinoves na Prostějovsku či Dřínově na Kroměřížsku už odvolila více než polovina voličů. 
Obytné domy ve městě Karmiel a ve vesnici Dajr Asad na severu Izraele dnes zasáhly 🚀 rakety vypálené hnutím Hizballáh z jihu Libanonu. Izraelská protivzdušná obrana většinu střel zlikvidovala, několik jich ale dopadlo. Na místě jsou nejméně tři zranění, zhruba desítka lidí vyhledala psychologickou pomoc, uvedl server The Times of Israel (ToI).
Izrael neposkytl americké administrativě  žádná ujištění, že by byl zcela vyloučen útok na íránská jaderná zařízení jako odveta za íránský útok balistickými raketami na Izrael z počátku tohoto týdne. V rozhovoru s televizí CNN to v pátek uvedl vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí.
První slovenský ✈️ speciál, který evakuoval lidi z Libanonu, přistál dnes brzy odpoledne v Bratislavě. Na jeho palubě bylo 46 lidí, dalších 44 přiletí druhým letadlem, uvedl na letišti slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár. Slovensko pomáhá i s evakuací českých občanů.
Při izraelských útocích na Pásmo Gazy obývané Palestinci zemřelo nejméně 1️⃣2️⃣ lidí, uvedla stanice Al-Džazíra. Celková bilance od začátku bojů prakticky před rokem je 41 825 zabitých Palestinců a 96 910 raněných, uvedly dnes podle agentury Reuters úřady ovládané teroristickým hnutím Hamás, které v Pásmu Gazy vládne.
Sociální demokracie (SOCDEM) je finančně 👍 stabilní stranou s kladným hospodařením. Na sjezdu SOCDEM v Hradci Králové to řekl končící předseda strany Michal Šmarda. Finanční stabilizaci strany označil za hlavní úspěch svého působení v čele strany. Předsedou je od prosince 2021. 
Ruská prokuratura pro dvaasedmdesátiletého amerického penzistu 👴 Stephena Jamese Hubbarda, který čelí obžalobě ze žoldnéřství a účasti v bojích na straně Ukrajiny, požaduje sedmiletý trest vězení. Napsala to dnes agentura Reuters, podle níž se verdikt očekává 7. října.
Celková poptávka po pražských kancelářích v letošním prvním pololetí 📈 vzrostla meziročně o pětinu. Činila 327 300 metrů čtverečních. Nové smlouvy firmy uzavřely na pronájem 183tisíc metrů čtverečních, tedy o třetinu více než ve stejném období loňského roku. Poptávka po kancelářích v Praze na metráž překonala v regionu střední a východní Evropy například Varšavu a Budapešť
Libanonské šíitské hnutí Hizballáh disponuje v západní 🌍 Africe silnou základnou finančních sítí. V Pobřeží slonoviny a v Guineji se totiž nachází důležitá libanonská komunita, o kterou se Hizballáh opírá. Jde o propracovaný mafiánský systém, který pere špinavé peníze především z prodeje drog, napsal list Le Monde.
Reklama
Reklama
Doporučujeme