Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ministr průmyslu a obchodu - informace o tématu

Reklama

News box

Pražská burza stagnovala, index PX klesl o nepatrných 0,03 procenta na 1593,21 bodu. Se ztrátou dnes zakončily obchodování rakouské tituly či Moneta Money Bank, naopak energetická společnost ČEZ posílila, cena akcií Komerční banky se proti pondělku nezměnila. Z menších titulů si tabáková společnost Philip Morris připsala zhruba tři procenta. 
Gruzie kvůli úpadku stavu demokracie v zemi přijde přibližně o 121 milionů eur 💶 (přes tři miliardy korun) finanční podpory od Evropské unie. Na síti X to dnes napsalo zastoupení EU v Gruzii, které poznamenalo, že jde o peníze z předchozích let, které nebyly vyčerpány. Tbilisi zatím na tyto informace nereagovalo.
Zaměstnanci pražských státních zastupitelství vstoupí v pátek, pondělí a úterý do stávky kvůli nízkým platům. Zapojit se má 94 procent z nich, řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Stávkovat podle něj bude personál pražského městského státního zastupitelství a obvodních státních zastupitelství v Praze s výjimkou Prahy 6.
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo se sdružením v čele s MI Roads smlouvu na stavbu úseku dálnice D11 🛣 z Trutnova na hranici s Polskem. Stavba za 11,7 miliardy korun začne 11. října. Na síti X to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Spory v tendru zahájení zdržely o deset měsíců. Zahájení stavby, která patří k největším v historii ŘSD, zbrzdily spory o vítězství v tendru na stavební firmu.
Korejská společnost KHNP odmítla, že by od korejské vlády obdržela dotace či jejich příslib, které by mohly ovlivnit výsledek českého jaderného tendru. Podle firmy se navíc na tuzemský tendr nevztahují aktuální pravidla EU o zahraničních subvencích. KHNP tak reagovala tak na stížnost francouzské společnosti EDF k Evropské komisi.
Francouzská vláda kvůli nepříznivému počasí opět snížila odhad letošní produkce vína 🍇🍷 ve Francii. Její nejnovější prognóza předpokládá, že produkce bude činit 37,5 milionu hektolitrů, což by bylo o 22 procent méně než v loňském roce. Informovala o tom agentura Reuters.
Přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, která má před povodněmi výrazně ochránit Krnov, Opavu a další obce na řece Opavě, se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) začne stavět v roce 2027. Pokud se příprava podaří urychlit, tak možná i o rok dříve. Výborný to dnes řekl při návštěvě zaplavených obcí na Bruntálsku.
Čína manipuluje s cenou lithia. Záměrně s cílem zbavit se konkurentů dodává na světový trh příliš mnoho tohoto vzácného kovu, v důsledku čehož jeho cena klesá. Na brífinku v Portugalsku to prohlásil činitel americké vlády Jose Fernandez. Cena lithia, které se využívá například při výrobě baterií pro elektromobily, se za poslední rok snížila o více než 80 procent.

Evropská komise napadne u Světové obchodní organizace čínská cla na dovoz brandy 🍷 z Evropské unie. Čína dnes oznámila, že zavádí prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy ze zemí EU.

Americké společnosti PepsiCo ve třetím čtvrtletí klesl 📉 čistý zisk o pět procent na 2,9 miliardy dolarů (66,8 miliardy korun). Překvapivě klesly i tržby. Firma zároveň zhoršila výhled na letošní rok, zejména kvůli slabším výdajům spotřebitelů v Severní Americe. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme