Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moderní sebeobrana - informace o tématu

Reklama

News box

Ceny ropy v závěru týdne 📉 klesají. Za celý týden ale kvůli obavám z výpadku dodávek z Blízkého východu a dopadům škod způsobených hurikánem na poptávku ve Spojených státech vykazují zisk.
Pražská burza v závěru týdne 📈 rostla. Index PX dnes posílil o 0,28 procenta na 1593,93 bodu. Nahoru ho táhly hlavně akcie energetické společnosti ČEZ. Dařilo se i Monetě Money Bank a Erste Bank. V červeném naopak skončila Komerční banka. 
Plány francouzské vlády na vyšší zdanění bohatých by mohly některé z nich přimět k 👉 odchodu z Francie. Další lidé s velkým majetkem by pak mohli přehodnotit své plány usadit se ve Francii. S odvoláním na finanční a daňové poradce to uvedla agentura Bloomberg. Vyšší zdanění bohatých je součástí širšího plánu francouzské vlády na zlepšení stavu veřejných financí.
Německo do konce letošního roku dodá Ukrajině ve spolupráci s dalšími zeměmi balík vojenské pomoci za 1️⃣,4️⃣ miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na tiskové konferenci před jednáním s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Podle něj Německo už dodalo Ukrajině také nový balík pomoci za 600 milionů eur (15,2 miliardy korun). 
Český trh s polovodiči se do roku 2029 zvýší o polovinu na 7️⃣5️⃣ miliard korun. Nejvíce polovodičů spotřebuje automobilový průmysl a sektor dopravy. Domácí produkce pokryje menší část spotřeby, přestože by se produkce polovodičových komponent v ČR měla proti roku 2022 ztrojnásobit. V současnosti domácí výroba dokáže uspokojit asi 16 procent tuzemské poptávky. 
Propad celosvětového prodeje německého automobilového 🚗 koncernu Volkswagen se ve třetím čtvrtletí zrychlil. Skupina, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, dodala zákazníkům asi 2,2 milionu vozů, tedy o 7,1 procenta méně 📉 než ve stejném období loni. 
Americké bance JPMorgan Chase 📉 klesl ve třetím čtvrtletí zisk o dvě procenta na 12,9 miliardy dolarů (298,4 miliardy korun). Mohl za to růst rezerv na špatné úvěry, který kompenzoval zisky z investičního bankovnictví. 
Španělský premiér Pedro Sánchez po dnešním jednání ve Vatikánu s papežem Františkem  vyzval světové státy, aby přestaly prodávat zbraně Izraeli. Španělský premiér uvedl, že si to vyžaduje současná situace na Blízkém východě. S papežem mluvil i o migraci či budoucnosti Evropy, řekl socialistický premiér na tiskové konferenci.
Slovensko chce rozšířit provozovnu na opravy ukrajinské vojenské techniky na východě země. Po jednání s německou ministryní zahraničí 👩 Annalenou Baerbockovou to řekl šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár. Financování oprav zajišťuje Německo, slovenská strana poskytuje prostory.
Mise OSN na jihu Libanonu UNIFIL byla  znovu pod izraelskou palbou. Uvedly to agentury AFP a Reuters s odkazem na prohlášení libanonského ministerstva zahraničí a nejmenovaného zdroje z OSN. Při incidentu utrpěli zranění dva vojáci ze Srí Lanky. Izrael se k dnešnímu incidentu zatím nevyjádřil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme