Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moherské útesy - informace o tématu

Moherské útesy, symbol Irska a výdělečný byznys

REPORTÁŽ: Výjimečná příroda i milionový byznys. Nahlédněte na Moherské útesy do Irska

Moherské útesy jsou jedním z největších symbolů Irska. Přírodní unikát je i výnosným byznysem, který sice statisícům turistů usnadňuje život, ale na druhou stranu také útesům ubírá mnohé z jejich dřívější divokosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelský útok, při kterém v pátek zemřel šéf libanonského hnutí Hasan Nasralláh, označil americký prezident 👴 Joe Biden za krok, který vykonal spravedlnost za tisíce civilních obětí Hizballáhu z řad Američanů, Libanonců a Izraelců. Šéf Bílého domu také podpořil právo Izraele na sebeobranu, napsaly tiskové agentury. 
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes varoval západní země, aby se  nezapojovaly do války na Ukrajině. Ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN podle agentury Reuters varoval před nebezpečím spočívajícím ve snaze bojovat o vítězství nad jadernou mocností, jakou je Rusko.
Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka teprve oznámí, zda bude znovu kandidovat na šéfa strany. Rozhodnutí nejprve probere se spolustraníky. Předsedou KDU-ČSL by se podle něj mohl stát i jihomoravský hejtman 👨 Jan Grolich. Jurečka to dnes řekl novinářům po sečtení výsledků druhého kola senátních voleb. Lidovci v nich obhájili dva senátorské posty.
Čínský ministr zahraničí Wang I dnes vyzval k 🤝 příměří na Blízkém východě a vyslovil se proti rozšíření války na Ukrajině. Prohlásil to během svého vystoupení v rozpravě na zasedání Valného shromáždění OSN. K situaci na Blízkém východě řekl, že Peking podporuje dvoustátní řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci a že síla nemůže nahradit spravedlnost.
Už více než 5️⃣0️⃣ tisíc lidí uprchlo tento týden před izraelským bombardováním z Libanonu do Sýrie, uvedl dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Zástupce úřadu pro Sýrii ještě v pátek hovořil o 30 tisících běžencích, z nichž čtyři pětiny podle něj tvořili Syřané, kteří do Libanonu prchali dříve před občanskou válkou v Sýrii.
Opoziční hnutí ANO podle prvního místopředsedy 👨 Karla Havlíčka prolomilo prokletí Senátu a ve volbách přesvědčivě zvítězilo. Bude chtít mít zástupce ve vedení horní komory, uvedl. ANO vyhrálo senátní volby poprvé v historii, získalo v nich letos osm mandátů z 27 možných.
Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že jeho strana udrží většinu v Senátu a předsedou horní komory zůstane občanský demokrat 👨 Miloš Vystrčil. Nejdůležitější podle něj bude, jak dopadnou strany vládní koalice a nakolik posílí jiné strany. Dodal, že k situaci řekne více, až budou výsledky voleb. Řekl to dnes při příchodu do volebního štábu ODS v centru Prahy. 
Vítězné hnutí ANO se v Olomouckém kraji 🤝 dohodlo na koalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu kraje bude mít tato dvojkoalice většinu 31 hlasů. Koaliční smlouva by měla být připravena k podpisu do dvou týdnů. Novinářům to dnes řekl lídr ANO a kandidát na hejtmana Ladislav Okleštěk.
Druhé kolo letošních senátních voleb  skončilo. Lidé v něm rozhodli o obsazení 22 z 27 senátorských křesel, pět senátorů zvolili už před týdnem. Určili zároveň, zda opoziční hnutí ANO završilo sérii svých letošních volebních vítězství a kolik křesel se podařilo uhájit stranám vládní koalice. 
Libanonské hnutí Hizballáh  potvrdilo smrt svého vůdce Hasana Nasralláha, o které dnes dopoledne informovala izraelská armáda. Píší to zahraniční tiskové agentury. Hnutí, které v uplynulých týdnech kvůli izraelským útokům přišlo o řadu svých předních představitelů, uvedlo, že bude pokračovat v boji proti Izraeli.
Reklama
Reklama
Doporučujeme