Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Národní cena za architekturu - informace o tématu

Reklama

News box

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Británie poskytne Ukrajině půjčku ve výši 2️⃣,2️⃣6️⃣ miliardy liber (68,5 miliardy korun) v rámci ohlášeného balíku skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7, který má být kryt výnosy ze zmrazených ruských aktiv. Informovala o tom agentura Reuters. Britský ministr obrany John Healey uvedl, že peníze mají sloužit výhradně na vyzbrojení ukrajinské armády.
Předsedkyně poslanců opozičního hnutí ANO 👩 Alena Schillerová navrhne ve Sněmovně vrátit návrh rozpočtu na příští rok vládě k přepracování. Řekla to na tiskové konferenci před schůzí dolní parlamentní komory, při které odkazovala na nedávnou kritiku Národní rozpočtové rady. Poslance čeká první čtení návrhu státního rozpočtu na rok 2025 ve středu.
Americká automobilka General Motors (GM) měla ve třetím čtvrtletí tržby 48,8 miliardy dolarů (1,39 bilionu korun), což je o 10,5 procenta 📈 více než ve stejném období loni. Čistý zisk ale o 0,3 procenta klesl a dosáhl tří miliard dolarů. Podnik zlepšil výhled zisku před zdaněním, na což jeho akcie bezprostředně zareagovaly asi dvouprocentním růstem.
Uzavření 🤝 smíru mezi slovenským ministerstvem vnitra a českým expremiérem Andrejem Babišem ohledně jeho evidence v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie StB jako agenta navrhl sám Babiš. Novinářům to řekl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.
V insolvenčním řízení se zkrachovalou hutí Liberty Ostrava přihlásili věřitelé pohledávky za více než 2️⃣3️⃣,2️⃣3️⃣ miliardy korun. Přes 900 věřitelů podalo více než 1000 přihlášek. Liberty ani nikdo jiný zatím jako řešení úpadku huti nenavrhl reorganizaci a insolvenční správce v současné chvíli za realističtější variantu považuje konkurz. 
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)  zrušil druhý pokus o prodej středočeského zámku Štiřin v elektronické aukci. Ani po snížení vyvolávací ceny na 2,5 miliardy korun žádný zájemce nesložil požadovanou dražební kauci 25 milionů korun, vyplývá z aukčního webu. 
Europoslanci schválili poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši až 3️⃣5️⃣ miliard eur. Splátky mají hradit výnosy ze zmrazeného ruského státního majetku. Podle materiálů Evropské komise Ukrajina, která se brání ruské invazi, bude moci použít prostředky na pokrytí okamžitých potřeb i na rekonstrukci. Pomoc je součástí dohody zemí skupiny G7 na poskytnutí Ukrajině prostředků ve výši až 50 miliard dolarů prostřednictvím půjček krytých výnosy ze zmrazeného ruského majetku.
Výroba osobních aut v Česku za tři čtvrtletí 📈 vzrostla o 7,8 procenta na 1 097 257 vozů. Elektrických vozidel bylo vyrobeno 106 762 a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů klesl o 3,5 bodu na 9,7 procenta. Na český trh směřovalo celkem 74 977 vozidel a do zahraničí 1 022 280 aut. Export vozidel tak v meziročním srovnání zaznamenal nárůst o 8,8 procenta. 
Počet firem v insolvenci 📈 stoupne letos celosvětově o 11 procent. Za růstem stojí hlavně západní Evropa, kde se počet insolvencí zvýší o 14 procent, a pak Spojené státy s 31procentním nárůstem. Česko zaznamená růst o desetinu. Vyplývá to z analýzy společnosti Allianz Trade, která tak svůj výhled na letošní rok zhoršila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme