Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

památky - informace o tématu

Inspektoři památek zasahují 3
video

Video: Jak tisíc dobrovolníků přetváří zdevastovaný hrad a zámek Hartenberg

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydá k hradu a zámku Hartenberg, na němž se čas a lidská lhostejnost podepsaly velmi negativně. Od roku 1997 ale ruinu dává znovu dohromady nový majitel Bedřich Loos, pomáhaly mu již stovky dobrovolníků. A za svou snahu získal i několik ocenění.

Přečíst článek

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Přečíst článek
Schieszlova vila

Respektujeme vaše práva, ale nebourejte. Petice má zachránit další vilu na Hřebenkách

Stop demolici, žádají Pražané v petici. Jde jim o záchranu Schieszlovy vily v památkové rezervaci na Hřebenkách.

Přečíst článek
Pražský hrad z Karlova mostu

Lonely Planet láká turisty do Prahy. Na pivo, guláš a gotiku

Turistický průvodce Lonely Planet zařadil Prahu mezi nejlepší turistické destinace na rok 2024. Praha je v žebříčku deseti měst na osmé příčce, první patří keňskému hlavnímu městu Nairobi.

Přečíst článek
Žatec a krajina žateckého chmele se 18. září 2023 staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu.

Česko je velmocí, co se týče památek na seznamu UNESCO. Další je Žatec a chmelařská krajina

Česká republika má nově 17 památek zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO. Jako poslední se jeho součástí staly Žatec a krajina žateckého chmele. Rozhodl o tom mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém zasedání v Rijádu.

Přečíst článek
Libeňská vodárenská věž na prodej. Za 80 milionů korun.

Na vrcholu byt, vespod bazén. Vodárenská věž v Libni je na prodej za 80 milionů

Nad Libní se tyčí už téměř 120 let. Do 90. let některé z tamních činžáků zásobovala vodou. A po tom jen chátrala, než se ji ujal soukromý investor, a chráněnou stavbu zrekonstruoval. Na samém vrcholu vznikl mezonet, další prostory jsou připravené pro jakýkoliv účel. Věž může sloužit k bydlení, ale třeba i jako sídlo firmy, a to za 80 milionů korun.

Přečíst článek
Letecký pohled na Buckinghamský palác v roce 1999.

Buckinghamský palác se před třiceti lety otevřel veřejnosti. Podívejte se, jak se měnil v průběhu času

Před 30 lety byl Buckinghamský palác v Londýně, sídlo britských monarchů, poprvé zpřístupněn veřejnosti, byť vždy jen přes léto do konce října. Monumentální objekt považovaný experty za nejdražší soukromý dům na světě od té doby navštěvují stovky tisíc zájemců ročně. A možná jich přibude – nástupník Alžběty II. a nynější král Karel III. po svém nástupu na trůn slíbil, že palác bude otevřen celoročně. Podívejte se, jak to v paláci dříve vypadalo.

Přečíst článek
Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR.

FOTOGALERIE: Luxus v Česku. Na prodej je jeden z největších soukromých zámků Žinkovy

Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR, obytná plocha činí 12 tisíc čtverečních metrů. Rekreačně zaměřený městys by uvítal, kdyby se areál s rozlehlým parkem otevřel veřejnosti, řekl starosta obce s 850 obyvateli Josef Karhan (Žinkovské SNK).

Přečíst článek
Most na Výtoni

Bourat, či nebourat. Diskuse kolem mostu na Výtoni je nekonečná, jasno má být do konce roku

Železniční most na Výtoni vzbuzuje už několik měsíců nebývalý zájem veřejnosti i odborníků. O jeho osudu spekulují i zahraniční média. Podle původních plánů měl být ten nový dokončen do konce roku 2028. Na stůl se ale zase vrací možnost, že se zachová ten původní, historický. Jasno má být podle ministra dopravy Martina Kupky do konce roku.

Přečíst článek
Zámek Opočno

Zámek Opočno přijde o tisíce předmětů. Colloredo-Mansfeldové vyhráli soud o stovky milionů korun

Odvolací soud v Pardubicích definitivně rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. Potvrdil rozsudek okresního soudu z roku 2006. V souboru předmětů je cenný kočár, sbírka obrazů a několik tisíc dalších předmětů, například historické zbraně či nádobí. Hodnota je ve stovkách milionů korun.

Přečíst článek
Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn.

Jako by šla k zemi Eiffelovka nebo Tower Bridge. Píše o mostu na Výtoni britský tisk

Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn. Živá diskuse mezi zastánci jeho zachování a těmi, kteří tvrdí, že se nedá kvůli špatnému technickému stavu zachránit, se dostala až do britského tisku.

Přečíst článek
Jindřišská věž

Pražské arcibiskupství prodává Jindřišskou věž za 75 milionů korun

Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na webu arcibiskupství. Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl Deníku N generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík

Přečíst článek
Reklama

News box

V uprchlickém táboře Nusajrát ve středu Pásma Gazy dnes zahynulo 13 lidí při izraelském 🚀 bombardování školy, kde se ukrývali vysídlení Palestinci. Informovala o tom palestinská agentura Wafa, podle níž jsou po úderu také desítky zraněných, většina z toho ženy a děti. Informace o průběhu bojů nelze bezprostředně ověřit; izraelská armáda se k útoku nevyjádřila.
Na 1️⃣1️⃣ místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová maxima teploměr ukázal zejména v Praze a ve středních Čechách, nejtepleji bylo v pražské Libuši, kde naměřili 34,3 stupně Celsia. Po vedrech se od západu do Česka rozšířily silné bouřky.
Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše 📜 dohodu o klidu zbraní. Dnes o tom píše agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. 
Nový labouristický premiér Británie 👨 Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Potvrdil, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále podporovat Ukrajinu v obraně proti ruské invazi.
Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Zmíněné oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.
Francouzi žijící v zámořských územích začali hlasovat ve druhém kole parlamentních voleb 🗳. Jako první začali odevzdávat hlasy obyvatelé souostroví Saint-Pierre a Miquelon v Atlantském oceánu u kanadských břehů. V kontinentální Francii začne druhé kolo voleb v neděli. V prvním kole zvítězila nacionalistická strana Národní sdružení (RN). Poslední průzkumy nicméně naznačují, že strana nezíská v parlamentu většinu.
Situace s odbavením zavazadel 🎒 na pražském letišti, která se zkomplikovala před týdnem během prvního prázdninového víkendu, je nyní stabilizovaná. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Některé lety ale i během pátku měly zpoždění a zcela bez problémů není ani výdej zavazadel. Vyplývá to z oznámení Letiště Praha na sociální síti X.
Americká technologická společnost Apple  schválila výrobci videoher Epic Games evropský obchod s hrami na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad. Firma Apple to podle agentury Reuters oznámila krátce poté, co ji Epic v pátek obvinil, že mu ve spuštění obchodu dál svévolně brání.
Pouze s příručními zavazadly ✈️ létají lidé zejména na kratších letech po Evropě a na cesty kratší než jeden týden. Na delší trasy, převážně do asijských destinací, se jen s kabinovým zavazadlem vydávají převážně mladí lidé, řekl ředitel prodejce letenek, portálu Letuška.cz Josef Trejbal. 
Sněmovna by mohla příští týden v úterý naplnit členy vyšetřovací komisi, kterou z podnětu opozičního hnutí ANO založila k objasnění loňské tragické střelby na 🏛️ Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V pátek by plénum mohlo volit předsedu, bez kterého komise nemůže zahájit činnost. Vyplývá to z předběžného programu jednání dolní komory.
Reklama
Reklama
Doporučujeme